Kao sto si i sam rekao Mirko, stado je bas veliko a pasnjaci gde se ovce napasaju nisu uvek cisti bez sumaraka pa zvona verovatno farmeru sluze da moze lakse da nadje zivotinje, pogotovu u sumrak.
Ovo izgleda ovako impozantno a uzivot je taj dozivljaj jos mnogo ludji.
Pozdrav
Pozdrav Miljko,zbog toga se zvono i stavlja,nego sam postavio pitanje cisto da saznam da evropljani nisu smislili nesto sto jos moze koristiti.Uglavnom vise zvona znaci i vise manjih stada zajedno,isto kao i u planinama Srbije.A problem sa sumovitim terenom resava prodornije zvono,ipak zivotinje bolje cuju od nas.Na Zlatiboru(jako tezak teren) su pasla i stada preko 1000 ovaca pa jedno zvono resi sve,al kada su stada vise vlasnika i vracaju se kolektivno sa pasnjaka e tu svako zvono resi situaciju,jer se prema njegovom zvuku ovce razdvajaju i ide svako stado svojim putem-bukvalno usmerava svaku ovcu gde treba,Tako nesto se kod mene kaze razluciti ovce,I moje stado na zlatiboru je tako islo na pasnjak,pa pred noc kad kroz sokak dolaze bukvalno se taj izmesani zvuk vise zvona pocne razlagati(jer se bira predvodnik-ca) na svako pojedinacno a ovce u koloni ga prate i idu prema svojoj stali jer ih pomam(zito,prekrupa,so) ceka.
Moram da napomenem,da sam zeljan ovakvih diskusija,i razmene misljenja.Sto je jedino sto i tebi zameram,jer se ne ukljucujes u neke diskusije gde treba neko nesto od tebe da sazna,posto si sigurno jedan od najozbiljnijih ovcara u Srbiji,a uz to znas znanje iz te Evrope,mozda ja preterujem sa nekim namernim ulascima u rasprave,a to je cisto iz jednog jedinog razloga da nesto saznam i da vidim dal taj neko nesto zna ili ne zna.Jeste ovo forum al covek mora da provali dal u nekog da ima ili ne poverenje,i dal mu taj moze pomoci ako zatreba.
Hvala na odgovoru
Pozdrav
P.S ja saam uvek za diskusiju(razmenu znanja i ne znanja-u cilju da ja sto vise saznam)
Zaboravih reci,osecaj u velikom stadu sa vise zvona sam doziveo mnogo puta jer sam preko leta redovno cuvao ovce kad odem na selo,tada sam to smatrao kaznom a danas bi rado otisao da se odmorim,i jako sasavo izgleda kad zvoni 10-15 zvona,uvek sam se pitao kako se ne zbune.
Kada se farma Agrotornik zatvorila jedino sto sam uzeo za uspomenu(na najtezi posao koji sam radio al sigurno najlepsi) je bilo veliko prodorno zvono,koje sam ja do duse i kupio kad sam poceo da radim
Petrovo ovce su u uslovima bas onakvim kakvim treba ovca da bude,jel mislis da Evropljani,ovce drze za ukras