Vijetnamska svinja

boban M

Član
Učlanjen(a)
22 Nov 2015
Poruka
163
Lokacija
Martinci-Sremska Mitrovica
Evo posle dužeg vremena i mene opet na forumu,pa da priložim i poneku fotkicu tek oprašenih malih Vijetnamaca
[/URL][/IMG]
[/URL][/IMG]
[/URL][/IMG]

- - - - - - - - - -

I evo za one što se pitaju kako izgleda vijetnamska svinja iznutra(tačnije je bio nerast starosti 4,5godine,uštrojen i utovljen imao je 98kg)
[/URL] [/IMG]
 

boban M

Član
Učlanjen(a)
22 Nov 2015
Poruka
163
Lokacija
Martinci-Sremska Mitrovica
Evo da postavim još slika danas je tačno nedelju dana starosti od prašenja ima ih 7kom oprasila je 8 živih i jedno mrtvo,jedno je uginulo prvi dan posle prašenja jer je bilo najmanje imalo je oko 300g nije uspelo da uhvati dojak od ostalih(vidi se na prethodnim slikama drugo s´leva) ostali su imali u proseku oko 450g,treći dan po prašenju im je dato gvoždje i vitamini.Danas sam ih izmerio sedmi dan po prašenju svih 7 zajedno imali su 9kg,što znači da im je prosek 1,28kg komad,da naglasim opet,kao što sam napisao u ranijim postovima da Vijetnamski prasici u idealnim uslovima držanja jednostavno moraju da napreduju od 700g do 1kg nedeljno i da po navršenoj osmoj nedelji života treba da imaju prosek od 8kg,a iz kojih razloga to navodim,jer sam pre neki dan naišao na jedan oglas gde se prodaju vijetnamski prasici starosti 2 meseca,a vlasnik oglasa je naveo i podvukao da su orginal Vijetnamski prasici i da sa dva meseca starosti ne smeju da imaju više od 1kg do 1,5kg,što me navede odmah na pomisao da ili nemaju dva meseca starosti ili su držani neuslovno ili su bolovali od proliva duži period,jer se ja lično bavim uzgojem Vijetnamskih svinja već oko 7 godina i da ja još za taj period držanja nisam uspeo da proizvedem guštera umesto krokodila.Sada da napomenemda krmače u periodu dojenja treba i moraju da se priranjuju hranom koja sadrži 15% proteina i da je najbolje da im se koncetrovano hranivo daje u vidu napoja jer radije prihvataju takav način ishrane nego suvu koncentrovanu hranu,i uz to im davati zelenu hranu(detelina,trava,kupus itd) ili povrće(kuvani krompir,čičoka,šargarepu,bundeve) ili ih pštati na zatravljenu površinu gde će same da pasu.
[/URL] [/IMG]
 

dani.tomic

Novajlija
Učlanjen(a)
28 Dec 2015
Poruka
18
Lokacija
Beograd
^^^^ Koliko sam ja cuo, ima vise vrsta Vijetnamaca. Tako da ste mozda i ti i taj na oglasu u pravu. Vidjao sam da se u Americi uglavnom drze kao kucni ljubimci i da neki ostaju majusni citav zivot.

Ti ocigledno sa njima ides na brz prirast, pa im dajes gvozdje, vitamine, a krmacu cak prihranjujes kad doji. I svakako imaju bolje uslove za zivot, nego kod mene. Moji ne vide lek, hemiju, spric ili veterinara, osim kad ih strojimo. Nikakav premiks, kostovit i sl, osim ako se ogrebu od koza, pilica ili curaka. Jedu kukuruz, tritikal, peciva, hleb. Ponekad se ogrebu za soju i ostalo u smesama od ostalih zivotinja. Setaju od kad se oprase. Jedu voce koje opadne, kako redom stize, od tresanja, do jabuka i sljiva. U komsijskom zapustenom placu tacno mogu da ih lociram po krckanju kostica ili oraha. Sa 2 meseca su 6-9 kila, kako koji. Krmacice su skoro po pravilu vece od veprica u tom uzrastu.
 

boban M

Član
Učlanjen(a)
22 Nov 2015
Poruka
163
Lokacija
Martinci-Sremska Mitrovica
Tako je dani.tomic od 6 do 9 kg sa dva meseca starosti za vijetnamske prasice je normalna kilaza i krmacice su uvek vece od veprica prvih 6 meseci uzrasta,ali je bitno da jedu bilo sta u velikim kolicinama pa neka je i voce ili kostunjavi plodovi. Ali da bude od 1kg do 1,5kg e to je vec prase koje je sto se kod nas kaze palo sa cardaka. Moracu da napravim sada nove slike od vijetnamaca koje vidite u predhodnom postu kao prasice. To ce biti naredna generacija krmacica za prasenje,stare sam preradio pre neki dan u domace specijalitete. :)
 

boban M

Član
Učlanjen(a)
22 Nov 2015
Poruka
163
Lokacija
Martinci-Sremska Mitrovica


- - - - - - - - - -Potrebno je samo da kliknete na fotografiju da vidite u punoj velicini,evo ovo su moji vijetnamci opraseni 27.11.2016.god kao sto se vidi imaju 60 do 70kg kako koji. Ima tri zenke i 3 tovljenika za slaninicu i mast.
 
Vrh