Vijetnamska svinja

Badja

Novajlija
Učlanjen(a)
26 Sep 2010
Poruka
28
Lokacija
Vrbas
Moji mali Vijetnamci!
 

лично

Član
Učlanjen(a)
18 Nov 2009
Poruka
39
Lokacija
Штип - Македонија
Dali je neko radio hibridizaciju Vijetnamske svinje sa nekom Domacom svinjom normalnog rasta?
Ako je neko dobio hibride koje su njihove karakteristike u F1 generaciji u vezi rasta dali su patuljastog, normalnog ili intermedijarnog rasta?
 
Učlanjen(a)
22 Okt 2010
Poruka
327
Lokacija
Novi Sad/Novi Knezevac/Banatsko Arandjelovo/Siget
nas Chedica :osmeh:

 

pedja voganj

Član
Učlanjen(a)
11 Avg 2009
Poruka
221
Lokacija
Voganj
Interesuju me iskustva sa prasenjem vijatnamskih svinja ? Sad mi je pocela "kramaca" da se prasi i bacio sam joj samo slame i sklonio "nerasta" od nje.
 

nem

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2011
Poruka
162
Lokacija
Vojvodina
Sa cime ih hranis? Ja imam jednu zensku, stalno je pustena po dvoristu i ne znam ni sam sta jede ali stalno joj je pun stomak. Da li je tacno da ne smeju uopste koncentrat?
 

Badja

Novajlija
Učlanjen(a)
26 Sep 2010
Poruka
28
Lokacija
Vrbas
Sa cime ih hranis? Ja imam jednu zensku, stalno je pustena po dvoristu i ne znam ni sam sta jede ali stalno joj je pun stomak. Da li je tacno da ne smeju uopste koncentrat?
Ma jedu oni sve zivo pa cak i koncentrat u manjim kolicinama, ja moje hranim sa koncentratom domace radenosti! :osmeh:
 

nem

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2011
Poruka
162
Lokacija
Vojvodina
Sa koliko meseci mogu da se pare? Moja ima oko 7 meseci i cini mi se da trazi ali deluje mi previse mala...
 

nem

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2011
Poruka
162
Lokacija
Vojvodina
Zanima me sa koliko vremena treba male vijetnamce da odvojim od krmace? Sada imaju 6 nedelja i jos sisaju ali i pomalo jedu.
 

branko

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16 Mar 2008
Poruka
8.366
Lokacija
Stara Pazova
Pre neki dan mi je veterinar doneo da pričuvam "na par dana" dve krmače i nerasta vijetnamske svinje. Smešno koliko su mali. U pozadini su bele svinje mase oko 45-50kg, čisto poređenja radi. Minijatura :osmeh:. Odmah istog dana sam morao nerasta (onaj skroz levo) da odvojim.
 

Prilozi

  • fotografija0610.jpg
    fotografija0610.jpg
    74,1 KB · Pregleda: 34

Gorski Car

Član
Učlanjen(a)
21 Sep 2012
Poruka
3.511
Lokacija
Шумадија - СП
Ova tema je bas neaktivna, vi koji imate vijetnamce hajde raspisite se malo :osmeh:

Juce sam bio kod komsije da pogledam prasice izgledaju jako simpaticno. Kakvo je meso vijetnamskih svinja, da li je isto kao kod obicnih svinja ili je kvalitetnije? Ponudio lik da mi roda par komada pa rekoh da se raspitam. :ppozdrav:
 

tibi

Član
Učlanjen(a)
28 Nov 2012
Poruka
108
Lokacija
klek-zrenjanin
To se ne kupuje ,jednom kad ih dobijes nikad se vise ne oslobodis. Moj komsija ce ti pokloniti samo dodji po njega. Moze li bexom ?
 

boban M

Član
Učlanjen(a)
22 Nov 2015
Poruka
163
Lokacija
Martinci-Sremska Mitrovica
O ovoj rasi tj rasama je baš šturo napisano na forumima ili pak na vikipediji,kod nas u Srbiju je ova rasa relativno novija,stim da napomenem da se kod većine odgajivača radi o mešavini tj melezima više rasa vijetnamske svinje.Jer većina tipova i varijeteta vijetnamske svinje kao i nekih kineskih,tajlandskih itd.. rasa su patuljastog rasta od 60-120kg,izuzev od kojih je po rastu najmanja tibetanska svinja koja teži kao odrasla jedinka svega 15 do maksimalnih 20kg gustih čekinja i crne boje.No kako je ovde reč o Vijetnamskoj rasi tj rasama pisaću samo o njoj.Moram napomenuti da su u Vijetnamu autohtone rase zamenjene kako oni kažu egzotičnim evropskim rasama koje su se u tovu pokazle daleko bolje nego autohtone domaće rase sa mnogo većom kilažom,i sada su kao i kod nas autohtone rase došle na ivicu istrebljenja i nestanka,te je Vlada Vijetnama pokrenula program za očuvanje genetskih resursa pojedinih rasa jer im je broj u čistoj rasi spao ispod 100 jedinki...Za one koji ne znaju pojedine rase Vijetnamske svinje,su i u samom Vijetnamu relativno kratak period domestikovane iz prirode sami Vijetnamci kažu da su uzete iz prirode pre nešto više od 200-250god i u osnovi su slobodno da ih nazovem podvrsta divljih svinja jer se malo radilo na njihovom poboljšanju i unapredjenju,ali ima i ostalih rasa za koje se predpostavlja da su domestikovane i pre više od 3000god.U samom Vijetnamu postoji čak 26 sojeva domaće svinje,od kojih je 10 sojeva domaće svinje patuljastog rasta poznato strancima tj rase i melezi koje možete naći u svetu...Razlikuju se po spolašnjem izgledu i veličini iako za laike su tako reći iste ili slične...Smatra se da su na tlo Evrope i Amerike stupile prvi put oko 1950god kada su ih pojedinci uvezli kao atrakciju...Tj kućne ljubimce, ukras bašte ili kuće tako da se malo pazilo i vodilo računa o tome da se pare u istoj rasi ili u srodstvu...Za sada toliko od mene u ovome postu,u narednom postu ću pisati o soju-evima tj rasi-ama i melezima rasa Vijetnamske svinje koje možete naći na našem prostoru...

- - - - - - - - - -

Da sada postavim linkove od slika pojedinih sojeva Vijetnamske rase koje možete naći kod nas tj meleze u tipu rasa :
http://prntscr.com/97map2
http://prntscr.com/97mdnv
http://prntscr.com/97mdwx
http://prntscr.com/97mfmk
http://prntscr.com/97mgdb
Ova rasa se zove Lon i postoje u dva soja na prvom linku se vide vepar i ženke soja Lon i Pha a na ostala četiri linka se vide (prva dva linka dve ženke druga dva linka dva vepra) soj Lon i Mo odlika i jednog i drugog soja je da su crne boje čekinja(dlake) dok sama koža je više sive boje nego crna, prvi soj Lon i Pha ima jače kosti (noge,papke) dok soj Lon i Mo ima mnogo tanje nožne kosti.Kod prvog soja Lon i Pha izražena je naboranost čela,kratke njuške ,čelo je mnogo šire u odnosu na drugi soj,ledja su sedlasta kod vepra se takodje može naći naboranost kože i na ledjima,dok soj Lon i Mo ima ravno usko čelo i njuška je takodje ravna i duža u odnosu na predhodni soj,linija ledja je takodje skoro do potpuno ravna i može da imaju bele papke i beo vrh repa.Karakteristike oba soja je to da imaju 54% masti ali sa pozitivnim holesterolom.Pripadaju ranostasnim rasama svinja što znači da se prvi etrus kod nazimica može javiti sa 120 dana starosti a kod nerasta se javlja mnogo ranije polna zrelost ponekad i sa 40 dana starosti.Krmače imaju 10 sisa.Mada veličina legla se kreće od 6-8 u proseku,mada nekada može biti i manja takodje i veća da bude broj prasadi veći od broja sisa dešava se da prase i preko 10kom.Veličina prasadi po prašenju iznosi od 350-500grama,gravidnost traje u proseku 115dana.zalučuju se sa dva meseca starosti gde im je donja granica 5kg a gornja 8.5-9kg sve zavisi od načina prihrane samih krmača kao i samih prasica u periodu dojenja.Nazimice ne bi trebalo da se oplodjavaju pre 6 meseca starosti ili sa minimalnom kilažom 35kg.Da bi u periodu prašenja imale kilažu oko 50kg.Dok je težina priplodnih krmača nešto veća i ona iznosi od 50-60,mada u boljim uslovima držanja i boljoj ishrani može biti i do 80kg.Takodje i odrasli nerastovi su u priplodnoj kondiciji od 50-80kg,a već veća težina od 80-100kg koliko može da ima nerast se ne preporučuje.Izuzev ako mu sledi nož pa da se tovi zbog toga.Da dodam još ovo krmače u odnosu na nerasta u prvih 3-4 meseci brže napreduju neretko da je žensko grlo za 1/3 teže od muškog npr žensko ima 15kg dok muško ima 10kg,a već izmedju 4-5meseca se izjednačuju po kilaži a od 6 meseca muška grla počinju da polako prestižu ženska.Evo od mene toliko za sada pa kasnije opet nastavljam...
 
Poslednja izmena:

boban M

Član
Učlanjen(a)
22 Nov 2015
Poruka
163
Lokacija
Martinci-Sremska Mitrovica
Sledeća po redu je Lon Mog Cai rasa kojoj u Vijetnamu ne preti izumiranje,nastala je kao rasa pre oko 150god, postoji veliki i mali Mong Cai,nastala je na severu Vijetnama u okolini grada Mong Cai:
http://prntscr.com/991coc
Vepar i krmača velikog Lon Mong Cai
glavne karakteristike su kao što vidite crna glava sa dugačkom njuškom gde je gubica bele boje linija ledja je sedlasta sa izraženim prelazom izmedju preko plećki koje su bele boje u odnosu na ostatak ledja i šunki koje su crne boje bela linija preko plećki koja razdvaja vrat(glavu) i ledja koji su crne boje minimum za razdvajanje tj belu liniju je 3-4cm,krupnijih kostiju,uši su kratke.E sada zanimljivo je i to da težina koju dostiže veliki Lon Mong Cai je za priplodna odrasla grla(2god starosti) 140-170kg, mada ponekad mogu dostići i težinu od 200kg,polnu zrelost kao i sve vijetnamske rase dostižu veoma rano ženke ulaze u prvi etrus sa 120dana od prašenja a muška grla sa 40dana od prašenja već mogu biti polno zrela.Ali se preporučuje da se nazimice pare od 6-8 meseca starosti sa minimalnom kilažom od 60-80kg.U proseku krmače imaju 14(+-2) sisa.Zanimljivo je da je plodnost kod ove rase mogu da kažem odlična tako da u proseku prase 12-16 prasadi po leglu,mada je zabeležena i veća(20-22 kom)težina praseta pri porodu iznosi od 500-800g.Inače pripada masno mesnatom tipu svinja 50%-50% mast meso.U tovu za 6-8meseci od prašenja dostižu 60-80kg.
Mali Lon Mong Cai sve spoljne karakteristike su gotovo iste po izgledu izuzev u težini tj veličini.Mali Mong Cai ima težinu od 60-80kg nerastovi do maksimalnih 120kg.Takodje sazrevaju nešto ranije u odnosu na velikog Mong Cai,ali nazimice ne bi trebalo prepuštati dok ne budu od 40-50kg.Plodnost je i kod njih veoma izražena kao i kod velikog,prasad su po porodu nešto sitnija prosek im je oko 350g-500g.Stim da za 10-12meseci imaju kilažu do 60kg.Inače kod nas se takodje mogu pronaći melezi u tipu Lon Mong Cai(pri tome mislim na malog).
U sledećem postu ću napisati o još dva tipa tj rasi vijetnamske svinje čije meleze možete naći kod nas.
 

dani.tomic

Novajlija
Učlanjen(a)
28 Dec 2015
Poruka
18
Lokacija
Beograd
^^^ Bobane, lepo napisano. Mogu da potvrdim iz iskustva sve ovo oko tezina i razmnozavanja. Ovo rano stasavanje veprica moze da bude veliki problem, jer maltene sazrevaju dok jos sisaju. Drzanje je jako jednostavno, otporne su, ali zahtevaju pasu. Mnogo bolje napreduju, ako jedu zeleno, jer im trazi zeludac. Jedu i lisce sa drveca, cak i od zalosne vrbe, ako im date grane. Creva su duza zbog varenja zelene mase, pa vise i otpadne prilikom uredjivanja. Imaju dosta masti, pa ih ljudi ne vole zbog toga. Ja svakome kazem da kupi curku, ako nece masno meso. Ukus je sjajan. Komentar oca mog drugara je bio: "Pa ovo kao nekada sto smo jeli na selu". Taj ukus se izgubio sa poplavom pijetrena, duroka i ostalih mesnatih masa. Danas je narodu jedino merilo za kvalitet: "U sto je dobro, nema uopste masti". A to cime su hranjena i spricana ta prasad nije uopste bitno.
 

boban M

Član
Učlanjen(a)
22 Nov 2015
Poruka
163
Lokacija
Martinci-Sremska Mitrovica
Pozdrav dani.tomic počeo sam pisati u ovoj temi pa nikako da ispišem do kraja,malo sam imao probleme i sa kompom,tako da mi je majstor pri popravci i zameni harddiska isbrisao sve fotografije koje su bile u njemu,kao i snimke,o vijetnamcima.tako da ću morati da uvezem nove u komp.Dok se ne raspišem ponovo u temi da priupitam dani.tomic da li držiš više komada vijetnamaca ili ?
 

dani.tomic

Novajlija
Učlanjen(a)
28 Dec 2015
Poruka
18
Lokacija
Beograd
Izvini Bobane, nisam preterano aktivan na forumu. Imao sam uvek 2 -3 krmace i vepra, ali sam jednu prodao jesenas, a jedna je skoncala u kobasicama pre neki dan. Ova poslednja mi se zamerila, kad je oprasila sve mrtve oko Bozica. A i inace je bila dosta agresivna, pa sam joj uzeo meru. Sigurno cu uzeti jednu krmacu i vepra sad na prolece / leto. Bio oglas pre mesec dana, covek prodavao 2 krmace i vepra za 100e u Obrenovcu, ali sam zakasnio


cekaju klopu
 
Vrh