Višnja

Pogledajte koja je cena visnje bila 2011 godine i koji je kurs evra tada bio.
Mnogi kazu da se ne secaju da je visnja bila 1 evro!
Višnja
vocar imam pod visnjom negde oko 975 stabala,cena u bojniku i okolini danas 27 06 2011 je 70 dinara sa tenencijom rasta. nace sam nov clan. ja sam juce predap zadnju turu po 65 din. poceo sam berbu izgleda malo ranije prva tura po 50 po je rasla svakog dana.
poljoinfo.com

Курсна листа на дан

www.nbs.rs
kurs evra 01.07.2011 je bio 100din
 
Nakupci i prekupci su rak rana naseg sistema. Kupi po 50din, prodaje na kvantasu po 80din. Za 24h zarada 50%. Bez direktne veze proizvodjac, kupac nema leba. Ili cemo zaokruziti proces ili ne vredi raditi.
 
Da,ali nakupac prodaje 20 artikala a proizvodjac 1 ...Seljak visi na pijaci ceo dan da bi prodao 50kg jabuka.
Drugo je bilo nekad kad su na pijaci bili samo proizvodjaci i kad marketi nisu prodavali voce i povrce.
Nekad su i porodice bile vece pa je uvek imao ko da ide na pijac a ko da ostane kuci da radi,to sad nije moguce.
 
Da li negde ima vece cene visanja od 25din?
Bilo koji kraj Srbije?
Sta je sa Knjazevcem 50din?
 
Nema i nece biti ove godine bolje cene za visnju. Druga klasa koja ide u industriju se ugovara po jako niskim cenama, oni to kupuju od nas prave od toga koncentrat i kasnije dalje prodaju. Prva klasa za izbijanje, nje ima malo plus nema prostora na trzistu ima je u Poljskoj dosta... Resenje je ili pokretanje neke sopstvene proizvodnje gde bi visnja bila sirovina ili cekati jednom u 5-6godina da se uzmu neki novci a ostalo vreme raditi na nuli.
 
Jeftino je, al je rodilo.
(Ajd nešto pozitivno:))
Da, ima i cene od 50 dinara, Nektar u Vladičinom Hanu plaća 30 za koncentrat, ali su gužve ogromne.
Sve u svemu, loša godina.
Nego, ima li šta novo na forumu?
 
@ironman

Cim je rodilo mora da bude jeftino. Generalno losa roba, puno kise, jeftina industrija, mali briks, nista sto bi nama islo u prilog. Mislim licno da mi tesko Poljacima mozemo da pariramo u proizvodnji, oni vecinom to rade masinski a mi jos uvek sve rucno zato i imamo vece troskove proizvodnje i nismo konkurentni u odnosu na njih.
 
Na 20 din i da se sama obere i ode u hladnjacu nema nikakve zarade. I nije toliko rodilo kao sto se prica,ali nema vajde. Mafija preuzela i to je to.
 
Radio sam ja jabuku fco hladnjaca na 18din pri kraju 2018 kad nije ostalo ni ladne vode. Jos nadju 2 jabuke mimo klase pa hoce da vrate robu.
Kao sto sam pisao i ranije u raznim temama. U vocu i povrcu ako je finalizujes proizvod nema nikakve zarade. Radis jednom u 5g da te ubode i tako prodje zivot. Oni (hladnjaca, market) zaradjuju a ti i dalje u starom 539 i kada treba da ga generalises ajde u banku po kredit jer nemas ni 1000e u dzepu.
 
Radio sam ja jabuku fco hladnjaca na 18din pri kraju 2018 kad nije ostalo ni ladne vode. Jos nadju 2 jabuke mimo klase pa hoce da vrate robu.
Kao sto sam pisao i ranije u raznim temama. U vocu i povrcu ako je finalizujes proizvod nema nikakve zarade. Radis jednom u 5g da te ubode i tako prodje zivot. Oni (hladnjaca, market) zaradjuju
Tako nekako.
A kad bi čovek pokušao da osmisli mehanizam kako to da promeni a da niko ne bude primoran ni na šta (hladnjače, marketi..) teško da bi mogao da smisli neko suvislo rešenje.
Jer zaista je višnja ove godine ne baš vrhunskog kvaliteta, pa kako naterati ikoga da je plati više?

Tako da ostaje da se iz poljoprivrede beži u neke profitabilnije grane.
Naravno ko ima izbor i ko nema ovoliko godina koliko ih imam ja:)
 
Nazad
Vrh