Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Mi smo pre godinu dana mašinski posadili oko 7ha Oblačinske višnje, nepunih 7000 sadnica. Razmak 4x2 m .Pred leto postavljen sistem za navodnjavanje , prehrana preko sistema.Kad je nešto trulo treba saseći u korenu... Ne živi se od rada nego od zarade...
Ma sve je odradjeno za izlozbu 10 plus ali DALI POSTOJI PLAN B AKO NE BUDE OTKUPA ILI GA BUDE PO CENAMA KOJE JEDVA POKRIVAJU TROSKOVE to je pitanje koje se provlaci po forumu godinama a ta golgota je bivala i 80 tih a i 90 tih godina. U ovaj zasad su u startu ulozena ogromna novcana sredstva i pitanje je DALI JE SA TRESACEM SVE RESENO ali moje misljenje je da nije jer MAKRO ILI REKETAS OSTAVLJA IZREKETIRANOM SAMO TOLIKO KOLIKO DA NE UTONE CEO U ZIVO BLATO ALI DA NASTAVI DA SLAJFUJE. Ceo sistem poslovanja u Srbiji nije formiran tako da svi budu namireni i zadovoljni u lancu i da se ta saradnja nastavi iz godine u godinu na obostrano zadovoljstvo vec je napravljen sistem za jednokratnu upotrebu ODERI MU KOZU SA LEDJA I SIPAJ SO .Sto se tice podizanja zasada juzna pruga Merosina i okolina podize zasad bez ikakvih znacajnih ulaganja i kada oni koji imaju svoj sadni materijal imaju svoj stajnjak a imaju sigurno i tresac a opet im zabibere takvu cenu da ih sahrane zive treba biti oprezan i moj savet je OPTIMISTICKI NASTUPATI U SVAKOM PROJEKTU SA VELIKOM ZELJOM I ENERGIJOM ALI KAO NA KLADIONICI NEMA EUFORIJE DOK SUDIJA NE ODSVIRA KRAJ TJ DOK SE NE STAVE PARE U DZEP .P.S. Dali marketinski strucnjaci iz Ns instituta rekose otprilike koja se cena ocekuje u berbi 2021 onako odokativno ili otprilike neka cena u feninzima to nisu rekli ali su izracunali koliko hiljada bezvirusnih sadnica je potrebno po jedinici povrsine a uz to su dodali i koliko tona zeolita i vestaka i uree i kana i neznam vise sta je sve u paket arazmanu a verovatno su i izracunali u kojoj godini se vraca ulozeno i ostvaruje ekstra profit SAMO NISU REKLI KOJA CE CAMOTINJA OD CENE BITI SLEDECE GODINE JER TO JE NASA MALA TAJNICA. Dali mozda neko zna iz Merosine ili S Palanke ili Knjazevca koliko ce otprilike biti cena 2021 MA NEMA POJMA NIKO ali neposredno pred berbu tada je neizvesnost najveca sve vri od neizvesnosti kljuca od uzbudjenja kao u kazanu ali ni tada se sa sigurnoscu nezna ni dali ce biti otkup ni kolika cena ni ako bude koliko ce dana trajati otkup ali ono sto moze sa sigurnoscu da se zakljuci DA AKO JE EKSTRA ROD NEMA NISTA OD PARA I TREBA NAVIJATI DA IZMRZNE POLA I VISE EVROPE I DA SE TU OTVORI NEKA RUPA GDE BI MI MOGLI DA GA GURNEMO TJ ADEKVATNO PLASIRAMO PROIZVODMi smo pre godinu dana mašinski posadili oko 7ha Oblačinske višnje, nepunih 7000 sadnica. Razmak 4x2 m .Pred leto postavljen sistem za navodnjavanje , prehrana preko sistema.
Ispoštovali preporuke instituta za Voćarstvo N.S, gde smo i uzeli sadnice. Sadnja uspela , preko 99 % voćaka se primilo i napredovalo.
Bez mašinske berbe ni ne pomišljamo da beremo kad za to dodje vreme.
Ovako je to izgledalo:
Takvi ljudi sa vizijom i energijom su potrebni ovoj drzavi ali ono sto hocu da kazem je da se prilikom podizanja svakog veceg projekta baca akcenat na nove tehnologije koje bi pospesile proizvodnju na nov moderan asortiment na sisteme za navodnjavanje na protiv gradne mreze na najmodernije hladnjace na masine koje bi smanjile nedostatak ljudstva na savremenu mehanizaciju putuje se po Evropi po sajmovima i savremenim plantazama skenira se sistem rada i proizvodnje u razvijenim zemljama sa zeljom da se tako nesto odradi i u Srbiji ali svi pri tom zaboravljaju da Srbija nije zemlja u kojoj se ceni proizvodnja i da je ovo zemlja gde na jednog proizvodnog radnika ima 5 do 6 ljudi koji ne rade nista i da je koncipirano tako da svi uzimaju deo kolaca i fabrike djubriva i naftna industrija i farmaceutska industrija i rezaci i beraci i proizvodjaci gajbi i otkupljivaci a da se neretko desava da proizvodjac cupa kosu od muke .Cini mi se da kod nas nepostoje neki ozbiljni projekti za pospesivanje proizvodnje i davanje podrske i sigurnosti ozbiljnim proizvodjacima cini mi se da su svi uglavnom prepusteni nekoj stihiji kao u kockarnici jer da nije tako prvo ne bi stocni fond bio u ozbiljnom problemu a ono sto je najzanimljivije zadnjih par godina se podizu neki apstraktni zasadi po Srbiji aronije, borovnice ,brusnice a dve trecine prodaje sadnog materijala zadnjih 5 godina je orah i lesnik a kada pomenes nekome sadnju kajsije,breskve,sljive,visnje,loze i onoga sto se sadilo vekovima i sto bi trebalo da ima razradjeno trziste dobar plasman i potraznju svi traze nesto novo ali u svakoj proizvodnji je najveca golgota prodaja tu je napravljen monopol to je pod kontrolom I TO JE PRESA ZA CEDJENJE gledam zadnjih godina vadjenje raznih zasada krce ljudi a kada ga pitas STA CES SAD DA SADIS odgovara NE ZNAM a najzanimljiviji odgovor je bio BAGREM i rece komsija nema djubrenja ,freziranja, prskanja a imam zagarantovanu cenu 40 do 50 eura po metru. Sve je kontrolisano u Srbiji mafija i gomila parazita je zaposela sve gde se vrti iole ozbiljniji novac i tu vise nemoze niko da se provuce i guse jedinu vitalnu granu privrede gde imamo istinski potencijal. Evo sada je vec postala tradicija da se jabuka uzima bez para i svi do jednog otkupjivaci su jedinstveni NEMA PARA DODJEM TI PARE i kakav je to sistem poslovanja u celoj Srbiji ulazes ogromna novcana sredstva u plantazu dali svoja ili si uzeo kredit od banke koji moras da vratis sa kamatom i otkupljivaci udruzeni i jedinstveni nastupaju sa sloganom para nema ali bice uzima se roba bez para ili druga solucija da se prospe u potok. Pocetkom 2020 godine prodaja sadnog materijala u Trsteniku i Krusevcu je bila ocajna sto govori i da su se ljudi malo umorili od svega ponestaje inspiracija koja je bila prisutna do pre par godina .ZAKLJUCAK Nasi ljudi su izuzetno sposobni i istrajni da svaki posao dovedu do savrsenstva ali je velika steta sto na bitnim mestima sede paraziti i nestrucna lica koji svojom nasposobnoscu svestrano doprinose propadanju svake privredne grane. To nikako ne znaci da treba odustati od svega ali uci u svaki projekat sa nekom rezervom optimisticki ali ne sa prevelikom dozom ocekivanja pustiti da sve ide spontano pa gde se zaustaviSlažem se da postoji mnogo nepoznanica, ali ova godina je dokazala ta prakrično nema posla/biznisa bez rizika. Grčki turizam je do pre 12 meseci delovao kao sigurica, zabodeš suncobran u pesak i vršeš 100 dana u godini nešto što je bogom dano. E ove godine nije moglo.
IMam 43 godine, nadam se dovoljno iskustva, ali i energije da sprovedemo do kraja nešto što smo tek započeli. Svakako razumem da je naći dobrog ,pozdanog otkupljivača prioritet za uspešan posao u budućnosti. Imamo malo manje od 2 godine do nekog značajnog roda, ali od trenutka kada smo završili sadnju, nastavili smo da učimo i raspitujemo se o mogućnostima za plasman. Naravno da nema garancija,pogotovo garancije za biznis ne očekujem od fakulteta i profesora sa departmana za voćarstvo, ali sa naše strane svako ulaganje je tako ukalkulisano da i ako ne uspe, propasti nećemo. Da dodam da u posao nisam ušao sam, već brat , ja i dva naša kuma. Možda je to nekom formula za neuspeh, videćemo. Mi smo na taj način za sada uspeli nešto što pojedinačno sigurno ne bi mogli. U svakom slučaju udruživanjem, u nekom obliku, dal zajedničkom proizvodnjom da bi se ista pojeftinila , il kasnije zajedničkim plasmanom da bi se ostvarila bolja cena smatram da se mogu popraviti uslovi poslovanja i na taj način ostvariti veća dobit.
Ma bravoooo druže .e sve si rekao baš onako kako i jeste stvarno.Takvi ljudi sa vizijom i energijom su potrebni ovoj drzavi ali ono sto hocu da kazem je da se prilikom podizanja svakog veceg projekta baca akcenat na nove tehnologije koje bi pospesile proizvodnju na nov moderan asortiment na sisteme za navodnjavanje na protiv gradne mreze na najmodernije hladnjace na masine koje bi smanjile nedostatak ljudstva na savremenu mehanizaciju putuje se po Evropi po sajmovima i savremenim plantazama skenira se sistem rada i proizvodnje u razvijenim zemljama sa zeljom da se tako nesto odradi i u Srbiji ali svi pri tom zaboravljaju da Srbija nije zemlja u kojoj se ceni proizvodnja i da je ovo zemlja gde na jednog proizvodnog radnika ima 5 do 6 ljudi koji ne rade nista i da je koncipirano tako da svi uzimaju deo kolaca i fabrike djubriva i naftna industrija i farmaceutska industrija i rezaci i beraci i proizvodjaci gajbi i otkupljivaci a da se neretko desava da proizvodjac cupa kosu od muke .Cini mi se da kod nas nepostoje neki ozbiljni projekti za pospesivanje proizvodnje i davanje podrske i sigurnosti ozbiljnim proizvodjacima cini mi se da su svi uglavnom prepusteni nekoj stihiji kao u kockarnici jer da nije tako prvo ne bi stocni fond bio u ozbiljnom problemu a ono sto je najzanimljivije zadnjih par godina se podizu neki apstraktni zasadi po Srbiji aronije, borovnice ,brusnice a dve trecine prodaje sadnog materijala zadnjih 5 godina je orah i lesnik a kada pomenes nekome sadnju kajsije,breskve,sljive,visnje,loze i onoga sto se sadilo vekovima i sto bi trebalo da ima razradjeno trziste dobar plasman i potraznju svi traze nesto novo ali u svakoj proizvodnji je najveca golgota prodaja tu je napravljen monopol to je pod kontrolom I TO JE PRESA ZA CEDJENJE gledam zadnjih godina vadjenje raznih zasada krce ljudi a kada ga pitas STA CES SAD DA SADIS odgovara NE ZNAM a najzanimljiviji odgovor je bio BAGREM i rece komsija nema djubrenja ,freziranja, prskanja a imam zagarantovanu cenu 40 do 50 eura po metru. Sve je kontrolisano u Srbiji mafija i gomila parazita je zaposela sve gde se vrti iole ozbiljniji novac i tu vise nemoze niko da se provuce i guse jedinu vitalnu granu privrede gde imamo istinski potencijal. Evo sada je vec postala tradicija da se jabuka uzima bez para i svi do jednog otkupjivaci su jedinstveni NEMA PARA DODJEM TI PARE i kakav je to sistem poslovanja u celoj Srbiji ulazes ogromna novcana sredstva u plantazu dali svoja ili si uzeo kredit od banke koji moras da vratis sa kamatom i otkupljivaci udruzeni i jedinstveni nastupaju sa sloganom para nema ali bice uzima se roba bez para ili druga solucija da se prospe u potok. Pocetkom 2020 godine prodaja sadnog materijala u Trsteniku i Krusevcu je bila ocajna sto govori i da su se ljudi malo umorili od svega ponestaje inspiracija koja je bila prisutna do pre par godina .ZAKLJUCAK Nasi ljudi su izuzetno sposobni i istrajni da svaki posao dovedu do savrsenstva ali je velika steta sto na bitnim mestima sede paraziti i nestrucna lica koji svojom nasposobnoscu svestrano doprinose propadanju svake privredne grane. To nikako ne znaci da treba odustati od svega ali uci u svaki projekat sa nekom rezervom optimisticki ali ne sa prevelikom dozom ocekivanja pustiti da sve ide spontano pa gde se zaustavi
A iz '19 '20 ?Ja jos uvek nisam sve naplatio visnju iz 2018. Pametnom dosta.
'19- 31.12. 2019.A iz '19 '20 ?
Sta je tu je, vreme je vec.Ja nisam jos,odlucio sam da sacekam jos 7 dana da prodju najavljeni minusi,bas su nabubreli pupoljcii,ne bih da ih guram da se otvaraju jos neki dan ako je to moguce.
Slazem se sa konstatacijom ,ali nemamo svi oblacinsku visnju od ovih stonih sorti moze da se uzme neka para.Nego kazite nam od cega vi zivite,pa imate takvu celicnu volju?!
Od budzeta RS ili od pletenja kablova?
Od visanja sigurno ne!
One vam vise sluze kao rekreacija?