Odg: Višnja i sve u vezi višnje
Nece niko o visnji
Evo da ja kazem nesto.
Ja imam oko 500 stabala Oblacinske, razmak sadnje je 4x2,5, kruna piramida i za sad sam zadovoljan.
A kako ti da ih orezes zavisi od toga kakav ti je razmak i sta zelis od visnje.
Posto je oko 100 stabala verovatno ne razmisljas o industriji vec o pijaci sto znaci da ih moras brati.
A ako ih beres visoka kruna zna da pravi problem (ja se nadam da cu ga resiti tako sto cu napraviti platformu za berbu) pa se za tebe namece resenje poboljsane piramide.
Sta da uradis sada zavisi od toga sta je izraslo prosle godine posto verujem da nisi poceo sa formiranjem krune u godini u kojoj si zasadio ( a trebao si
, ne sekiraj se mnogo, moze da se ispravi)
Prvo, nacelna visina debla je oko 8o cm, sto znaci da ces na toj visini ostaviti prvu granu, najbolje je da ona ( i druga, iznad nje) budu u pravcu redova da bi ti manje smetale pri prolasku mehanizacijom izmedju redova. Kod poboljsanen piramide razmak izmedju grana je nestoveci i principijelno je negde 35 40 cm. Ti verujem da imas sada letorasta z aformiranje prve dve grane. Pokuusaj da ta dva letorasta budu priblizne debline i duzine, Ako su predugi, preko 60 70 cm, skrati ih slobodno, ako ti je neka produznica prebujna i nju skrati na 80 90 cm od gornje ostavljene grane. (na tom delu ces ove godine formirati sledece dve grane)....ako nije dovoljno dugaa, kad krenu lastarcici ali sto ranije, kad su par cm dugacki, skini one koji su ispod samog vrsnog ali vrsni ostavi da bi on i oni ostavljeni ispod njega bolje napredovali (od kojih ces izabrati dva na povoljnom rastojanju i povoljnom polozaju, najbolje u polozaju suprotnom od prvih, dakle sad one koji rastu u medjuredno rastojane ili pod nekim uglom ka tom pracu i od njih formirati sledece spratove) ostale, ako imas dovoljno vremena, najbolje je da skroz savijes i nekakoih pricvrstis (imaju list, dakle vrse fotosintezu a ne mogu ili mogu ali vrlo usporeno da rastu tj da trose energiju za svoj porast pa ta hrana id etamo gde treba)
E sad da li je jasno nemam pojma, ako nesto nije pitaj pokusacu da razjasnim a najbolje je ipak da napises rastojanje ili da to slikas ali stavi neki metar u krosnju kad slikas da bi moglo na slici da se vidi koliki je prorast, to moze nekad da pomogne.
A oko zastite.
Orezi sad i prskaj kad malo otopli.
Hrani, mozes ako vec nisi ( a i to si trebao
po saku dve kompleksnih djubriva, kad krene vegetacija opet po saku dve azotnih, dobro je ako mozes nekako da to djubrivo ubacis u zemlju, (tanjiraca, freza, ali oprezno sa frezom, ne preteruj jer zna da napravi probleme), unistavaj korov, bori se pritiv izdanaka iz korena, i stiti. Ospicavost lista kod visnje je zeznuta stvar, to ne smes da dopustis, cim su uslovi za razvoj gljivica povoljni (vlaga i toplo) prskaj. Protiv lisnih vasi takodje treba da stitis i to je to.