Odg: Višnja i sve u vezi višnje
sport je napisao(la):
Zdravo, ja imam visnju sortu Oblacinsku. Vocnjak star godinu ipol, sad formiram koronu-krosnju i moze li mi neko reci kako treba rezati visnju ili ako ima neka slika od vocnjaka sa visnjom. I kolika ja cena visne ove godine,
.
Posto je vocnjak star vec godinu ipo (znaci zasadjen ili u jesen 2008 ili u prolece 2009) vec si nesto uradio na rezidbi. Prvo bi trebalo znati sta je uradjeno da bi se eventualno predlozilo sta dalje.
Inace za visnju se preporucuje poboljsana piramida ali u svakom slicaju neka kruna sa centralnom osovinom. Oblik zavisi i od razmaka sadnje a posto ti je vocnjak vec posadjen trebao bi reci i na koji razmak.
Oblacinska "sorta" je prilicno sirok spektar klonova ali sto se krosnje tice ipak se tretirati kao sorta.
I ja imam oblacinsku (oko 500 kom) razmak sadnje je 4x2.5 m, kruna je piramida (nisam bas insistirao na teoretskoj preciznosti "poboljsane piramide" a zasad je u sedmoj vegetaciji pa ako nesto moze da ti pomogne da li da uradis kao ja ili da menjas evo ti slika
Slikano telefonom pa koliko sam uspeo da prikazem ne znam
Pojedinacno stablo
neki generalni pogled
i detalj roda (naravno izabrani detalj
)
Cena je od 20 dinara kolikoje najavio Nektar iz Backe Palanke sa mogucnoscu podizanja cene (sto ce se najverovatnije i dogoditi) do 70-80 dinara na valjevskoj pijaci kod prodaje na malo. Trgovci vocem na pijaci placaju oko 40-50 dinara na veliko. (1 euro oko 103 dinara).Treba imati u vidu da je oblacinska visnja koja je dominantna tek pocela sa zrenjem pa se cena moze menjati.
draganpan je napisao(la):
Zna li neko zasto moje visnje zute i opadaju
Plod ili list?
List verujem.
Najverovatnije je u pitanju pegavost lista, bolest ciji je uzrocnik gljiva blumeriela japi. Suzbija se fungicidima ali borba treba d abude kontinuelna pocevsi od zimskog prskanja pa preko tretiranja kada se pojave povoljni uslovi.Vlazno prolece je idealno za razvoj ove bolesti.