Višnja

E to oko tresača.
Vidim dobro si očistio.
Ono jeste da je ove godine manje nečistoča. nema žutih listova, a kako si to postigao u voćnjaku, kakav ti je tresač?
Vidim ni trava ispod višnje nije ugažena, jel to neka moćnija sprava?

- - - - - - - - - -

Koji tresač? Neki video možda.

A i tebe zanima, a :)
I meni to prvo palo na pamet.

Uh ove godine nisam stigao da snimam. Imao sam manje kvarove pa sam nesto stalno bio zamazan i zurio. Ma onaj moj stari tresac ima na youtubu kako tresem neku sljivu. Imam ruku sa pneumatskim klipom i razvodnik u traktoru za hvatanje i ručicu za trešenje. Tresao sam na cerade kao i uvek a izduvavao sa dva motorna duvača i po jedan radnik je malo cistio sa vrha llistove i ravnao visnje u gajbi. Dnevno smo tukli od 4 do 4,5t. Ja i jos sedmoro i jos utovar i istovar na vagi
Mozda sutra snimim nesto idem ujutru ujaku da probam da tresem

Ma ne prskam ničim. Samo cekam da dobro uzri i to je to udri. Danas obalio jos 3,5t osula mi se ekipa poceli ispiti i upisi na fax pa sam radio sa samo šestoricom pocetnika. Pada odlicno bukvalno ne ostane nista. A i masina je konacno slozena kako treba samo prede. Sutra pauza pa nastavljamo u četvrtak

Kazi mi el se bojis i da li imas crva,posto cekas da sazri zapravo? Nema kome se zadnji dan ili dva nije pojavio crv ovde kod mene u kraju..

Prosle godine su ovde imali svi crva i oni koji su prskali i oni koji nisu. Ove godine i oni koji nisu prskali jos uvek nemaju. Ja radim prskanja bas sve prema programu ali neznam sta se desilo prosle godine. Da li sam ja promasio dan ili je problem bio u hemiji iskreno neznam. Ove godine isto ful tretman ali pratio sam skoro svaki dan sad pri kraju. Tresnjina muva se pojavila tek dan pred berbu a crvu treba cini mi se 15ak dana od polaganja jaja do pojavljivanja u plodu.
a i nije to sad bas da ja cekam da prezri uvek ima u gajbici nekoliko bledjih plodova iz sredine. Pratim kad pobeli lepo ono mesto na plodu kad otkinnes peteljku i ne curi sok nego onako zasuši lepo znaci spremna je za berbu to je neki reper i za kvalitetnu ručnu berbu

Jel prskate obavezno nakon berbe protiv pegavosti lista?Poceo malo list da zuti a nisam prskao nakon berbe

Verovatno nije suša nego kukumices, pogledaj osim tih cisto žutih da li ima i nekih koji su tačkasti, Obavezno posle berbe treba štititi, čim pre može.

Vise ljudi mi je slalo fotke doduse tresanja ovih dana pitaju sta je, a ono klasican simptom suse "spadaju im gace od lisca" tako sto samo pozute poblede i opadaju, od donjeg ka gornjem delu krosnje krece. Kod mene nije susa al nisam verovao ima mesta gde jeste i ove godine.

E da jel ti nije visoka trava? Najbolje postavljaj fotke

Ne zezaj oktopode, ne zbunjoj čoveka, kokomices sto posto.
Duvaj to, dubansr, što pre.

Hvala svimaa,ma ja to odrzavam bez trave,okopavanje ide,u pravu je @Ironman,znam i ja da treba da se stiti ali reko aj da ustedim na prskanju i vremenu,inace do tada sam prskao sve ful,visnja 4 godina,prosek po stablu oko 8kg,ali moracu da oprskam cim mogu sto pre i to cu da idem sa dodinom sad..ako nema ima neki predlog neka predlozii za fungicid

Obavezno protiv kokomicisa nemoj da razmišljaš. U našem kraju ga ima dosta. Vozio sam višnje 12 dana i obišao mnogo voćnjaka i svuda ga ima. Moje su četvrta godina i još ga nema ali čim prođu vrućine kolko sutra preksutra upadam u voćnjak. Prskaću AGRODINOM i nekim insekticidom i daću mu prihranu. Preporučuju FITOFERTOV 10-40-10 ali ne znam zašto sa puno fosfora kad se fosfor najviše daje na početku vegetacije.

- - - - - - - - - -

Hvala svimaa,ma ja to odrzavam bez trave,okopavanje ide,u pravu je @Ironman,znam i ja da treba da se stiti ali reko aj da ustedim na prskanju i vremenu,inace do tada sam prskao sve ful,visnja 4 godina,prosek po stablu oko 8kg,ali moracu da oprskam cim mogu sto pre i to cu da idem sa dodinom sad..ako nema ima neki predlog neka predlozii za fungicid
Bilo sta na bazi dodina. AGRODIN,DODIN,SILIT....

Svakako je da treba da oprska, ali ako ima cisto zut list u donjem delu krosnje, barem je tako kod tresnje, to ukazuje na susu.

Kazem vam dosta ljudi mi se javlja sa tim problemom, pa nije za zanemariti vec i zaliti.

Pozdrav. Jedno hitno pitanje, zanima me da li ima neka lokacija u Srbiji gdje bi se mogla kupiti veca količina višnje, od 50 do 1000 tona, a gdje tek sada ista sazrijeva? Preozbiljna sam mušterija ove godine smo otkupili već 1500 tona.

Mislim da toplička Velika Plana još uvek nije brala a imaju dosta visnje. Ako bi se pojavio sa keš lovom i dobrom cenom mogao bi da prodješ tamo. Tamo ti se odrzava velika višnjijada ovih dana

@pešut
Samo keš plaćanje na licu mjesta. Novac za divno čudo nije problem, bitno je samo da je 80% preko 16mm i da nema crva.
Može li neki kontakt od nekog ko je tamo uticajan sa količinom višnje ili organizator otkupa?

+387 61 733 054
Ovo je moj broj, pa neka mi se javi neko ako može da ponudi količinu.

Nazad
Vrh