Obično se polisa radi po ceni negde 6-8% od procenjenog roda. Znači ako imaš 10 tona i procenite ih na 60 dinara to je 600 000 dinara, ti za polisu koja pokriva osiguranje od grada i nevremena plaćaš premiju oko 40 000-50 000 dinara. Država ti na to vraća mislim 40%. Sad po zaključenju polise plaćaš samo 5 ili 10% ostatak posle berbe, kada i dobijaš potvrdu da si isplatio i podnosiš u trezor za povraćaj. U slučaju štete ti naravno ne isplaćuju sve, nego samo ono što je grad oborio na zemlju ili ono što do berbe opadne, to obično bude 20% do 30%, retko više. Od toga opet oduzmu 10% koje nikad ne plaćaju, pa ostatak isplate, što ti na ovu cifru izađe, ako je šteta 30% , da bi ti bio u plusu možda 1 000 eura, u najboljem slučaju. Sve u svemu zeznuta igranka sa njima. Ja ću ove godine probati da osiguram višnju na kvalitet. To znači da se osim onih koje posle grada opadnu, isplaćuje i šteta za one plodove koji su oštećeni, tj. plaća se razlika između prve i druge klase. Tu se polisa plaća 10-12% od procenjene vrednosti voća koje se osigurava, a povraćaj se opet ne vrši u celosti, makar ga i sve oštetio grad, nekih 80% isplaćuju, od toga dele šta je totalna šteta a šta je samo razlika u ceni, dosta komplikuju oko toga, ali ću probati jer osiguravam Šumadinku, i imam u planu da je osiguram na cenu od 100 dinara po kilogramu. Da napomenem da jedino DDOR radi ovakvu vrstu osiguranja na kvalitet za višnju. Proteklih godina sam osiguravao kod Dunava, zadovoljan sam procenama ali nemaju višnju na kvalitet, već samo šljivu.