Vetropark kod Dolova (Pančevo) veličine 22 000 hektara

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
9.339
Lokacija
Apatin
Firma "Welbury Bela Anta" je dobila odobrenje za izgradnji vetroparka sa 40 vetrogeneratora u KO Dolovo, dok će deo toga zahvatiti i KO Pančevo i KO Banatsko Novo Selo.

Sama veličina prostora gde se to rasporediti od 22 000 hektara i to poljoprivrednog (ratarskog) zemljišta je dovoljna da se otvori tema ovde na poljoinfo forumu.

Svo zemljište ostaje poljoprivredno, a u zonu građevinskog se prebacuju atarski putevi (preko 90 kilometara) i prostor gde će se graditi trafo stanica za akumulaciju i prebacivanje u elektro sistem. Svi putevi će dodatno biti sređivani, jer su delovi vetrogeneratora teški i putevi moraju izdržati njihovo dopremanje.

Ne znam kako sad to ide, da li taj svaki vetrogenerator treba da se spaja sa jednom centralnom trafo stranicom.

Evo jedan snimak iz 2014 godine, iz perioda kada se to sve još planiralo.

 
Barem ce vam srediti atarske puteve, a ne vidim nacin na koji ce to negativno uticati na ekosistem i poljoprivrednu delatnost. Logicno se namece zakljucak da ce se smanjiti eventualne stete od vetra jer ce se deo energije vetra pretvarati u elektricnu energiju?
 
Meni je interesantno na koji način se ti vetrogeneratori spajaju na mrežu, njih je samo 40 na površini od 22 000 hektara.
 
U okolini Vršca, selo Zagajica već su postavljene elektrogeneratore u vidu vetrenjača, mislim da je MK invenstitor. U sred atara se nalazi, po priči meštana 50e mesečno dobijaju vlasnici parcela gde su postavljene vetrenjače. Izgleda baš lepo, imate utisak da niste u Srbiji, konačno da hvatamo priključak sa modernim svetom bar u nekom segmentu.
 
U okolini Vršca, selo Zagajica već su postavljene elektrogeneratore u vidu vetrenjača, mislim da je MK invenstitor. U sred atara se nalazi, po priči meštana 50e mesečno dobijaju vlasnici parcela gde su postavljene vetrenjače. Izgleda baš lepo, imate utisak da niste u Srbiji, konačno da hvatamo priključak sa modernim svetom bar u nekom segmentu.
Takodje, izmedju Kule i Vrbasa MK stvarno jako lepo izgleda a vidi sa podrucja nekoliko atara.
 
Iz našeg atara kada se pogleda ka jugu vide se dve vetrenjače ne mogu da ocenim jel u ataru Banatskog karlovca,Nikolinaca ili Uljme,pre neko veče sam video da imaju i signalne lampe noću ,Kod nas je pre jedno pet godina bila potražnja za po 400 m2 dobili su ljudi 2000 eura za zakup 20 ili 25 godina unapred.Još smo na mrtvoj tački.

- - - - - - - - - -

Na snimku koji je postavljen na 3,55 se vidi selo uljma i skretanje kaBeloj crkvi na tom putu je i Zagajica,verovatno su to te dve što se vide iz našeg atara.
 
Lijepo ih je vidjeti ali kad su malo udaljene od kuće. Buka koju proizvede krak prilikom prolaska kraj stuba nije pretjerano jaka ,ali je uporna pa malo iritira kad se dugo sluša. Ta energija nije baš jeftina pa se ide na subvencije a to znači poskupljenje struje. Srbija ide ka EU pa mora imati određeni postotak energije iz obnovljivih izvora. Malo kasnimo ali neka ih grade samo se bojim dok ih napravimo da će ukinuti subvencije (načuo sam da se u nekim zemljama razgovara o tom) pa će i to propasti.
 
Koliko ja znam u Srbiji važi subvencija po nekom protokolu samo do 2019 godine ,posle nastaveak ako dobro izlobiraju.
 
Skupa je to igračka,treba to i održavat,firme koje proizvode u zavisnosnti od veličine i "kvaliteta" vetrova procenjuju da se investicija isplati za 6 do 30 godina,a i iskorišćenje je slabo nekih 40% realno,59% teorijski.
 
Svo zemljište ostaje poljoprivredno, a u zonu građevinskog se prebacuju atarski putevi i prostor gde će se graditi trafo stanica
Знајући Пореску управу Панчево порез ће се наплаћивати на земљиште као до сад све док не дође до продаје или наслеђивање које није у првом колену. Онда ће применити своју формулу: "пољопривредно земљиште у близини грађевинског земљишта" што практично значи вредност грађевинског земљишта. Е, сад замислите кад се ради пренос апсолутних права на јутро грађевинског земљишта, колико ће то да кошта. Сигурно неће заборавити да наплате и 20% пореза на закуп а тај закуп се још једном опорезује као укупан приход за целу годину (ако пређе границу).

- - - - - - - - - -

Iskoriscenje cega nije mi jasno?
Вероватно разлика између произведене и дистрибуиране енергије. Колико сам разумео та је енергија "прљава" и не може директно у мрежу већ се прво мора "очистити" или шта већ.
 
U nasem ataru nude 500 eura na godinu dana ,ugovor na 30 godina . Kakva su iskustva sa M.K. investitorom
 
Nazad
Vrh