pocerina
Član
Nisi napisala da se vracaju na selo, vec da vracaju povrsine date u zakup. Kad sam napisao da se vracaju na selo mislio sam da pocinju ponovo da se bave poljoprivredom, sto je vrlo redak slucaj
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Intervju... Saša Dragin, ministar poljoprivrede
Cvetković i seljaci me podržavaju!
Ministar poljoprivrede Saša Dragin tvrdi da niko iz Vlade nema zamerke na njegov rad i nada se da će ostati ministar i posle rekonstrukcije
Saša Dragin
Tvrdi da je na meti tajkuna... Saša Dragin
On kaže da iza priča oko njegove ostavke stoje tajkuni kojima se zamerio, zbog čega je veoma zadovoljan svojim dosadašnjim radom.
Šta mislite o rekonstrukciji Vlade?
- Nemam neki strah od rekonstrukcije. Naprotiv! Ponosan sam na rezultate Ministarstva poljoprivrede. Kada sam došao na njegovo čelo izvoz poljoprivrednih proizvoda bio je 1,3 milijarde dolara, a zaključno sa 2010. godinom ostvarili smo izvoz oko 2,5 milijarde dolara. Doneli smo 35 zakona i preko 200 podzakonskih akata u skladu sa EU i oformili nove evropske institucije. Kada je počela da se spominje moja smena, sva udruženja i sindikati poljoprivrednika dali su mi podršku i to govori o mom radu. Mi smo se trudili da zastupamo interese seljaka i na tom putu smo se zamerili moćnim lobijima u zemlji.
Kome ste se zamerili?
- Već prve godine nismo dozvolili da se obnove ugovori za otkup uljarica od poljoprivrednika jer su bili krajnje bezobrazni. Tada smo pripretili uljarama da ćemo im ukinuti izvozne subvencije. Posle toga smo želeli da subvencionišemo privrednike kako bi izašli iz proizvodnje duvana, kao velikog otrova. Tu smo imali velike probleme sa duvanskim kompanijama. Kod svake žetve objavljivali smo kolike su cene pšenice u svetu i ukazivali da ne može nekoliko ljudi da se dogovori oko otkupne cene i tako vara poljoprivrednike. Uveli smo i praksu da inspektori uvek stoje pored vage kada neko otkupljuje poljoprivredne proizvode, pa ni tu nisu više mogli da zakidaju seljacima. A poslednji slučaj je što smo prvo ministarstvo koje je uspelo da razbije jedan monopol i to investicionog fonda „Salford".
Ipak, pominjete se kao jedan od ministara koji će biti smenjen?
- U poslednjih pola godine u medijima je neki neimenovani izvor stotine puta rekao da ću biti smenjen. Pošto mi niko iz Vlade nije rekao da treba da budem smenjen, voleo bih da vidim ko su ti ljudi iz senke koji bi želeli da odem. Znam da te priče imaju veze sa tajkunima kojima smetam.
Znači, premijer Mirko Cvetković je zadovoljan vašim radom?
- Razgovarao sam sa Cvetkovićem i nikada mi ništa nije zamerio.
Smatrate da ćete ostati i u rekonstruisanoj vladi?
- Ja se iskreno nadam da će ta odluka biti donesena na osnovu rezultata. Naravno, voleo bih da ostanem i nastavim posao koji sam započeo.
Šta biste uradili ako ostanete?
- Hteo bih da formiram Agenciju za intervencije na tržištu poljoprivrednih proizvoda koja će onemogućiti velike oscilacije u cenama poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda kao i da se usvoje zakoni i podigne nivo institucija za ulaz u predpristupne fondove EU vredne oko 50 miliona evra. Napomenuću da će u ovoj godini biti uloženo više novca u mlečno govedarstvo, premija će biti pet dinara po litru isporučenog mleka, a davaćemo i 25.000 dinara za kvalitetne krave. Dajemo 30 do 50 odsto bespovratnih sredstava za nabavku matičnog stada, a sa 100 odsto subvencionišemo svaku sertifikovanu sadnicu voća. Takođe, subvencije od 14.000 dinara po hektaru isplatićemo do polovine godine.
A ako ne budete više ministar?
- Ja sam profesor Poljoprivrednog fakulteta, a da li ću pored toga nešto raditi, videćemo.
R. Marković
steva 1984 je napisao(la):Neverujem da ce ga zadrzati kao ministra ako pripoje oba ministarstva sa Milosavljevicem kako mogu dva ministra da vode jedno ministartvo.Samo neka oni navreme daju posticaje i subvencije briga me ko ce vise da bude ministar
Zoran0230 je napisao(la):Ljudi nemojte se zavaravati,i da Dragin ostane i da bude Milosavljević ili neki treći,nama će biti bolje ili gore u zavisnosti od toga kakve će poteze vući ljudi koji drmaju ovom zemljom.
Da Dragin ima neki status sigurno budžet ne bi bio toliko mali.
Mi samo možemo da komentarišemo šta je bilo za vreme njihovog mandata i to je sve.Ostalo se ne pita ni on ni mi.
Da li bi jedan ministar poljoprivrede trebao da zna kakve će uredbe biti donesene,normalno da zna ali što ih ne iznosi
cukaneca je napisao(la):Moje mišljenje je dijametralno suprotno tvom kao direktna posledica rada dotičnog profesora /najurio bih ga i sa fakulteta/ jer me je ostavio bez državnih subvencija. Zahvaljujući njemu subvencije dobija oko 10% gazdinstava te zbog toga i stravičnog uništenja stočarstva u Srbiji dotičnom treba suditi a ne puštati ih bez posledica da se uče na nama.
Potpisujem.cukaneca je napisao(la):Moje mišljenje je dijametralno suprotno tvom kao direktna posledica rada dotičnog profesora /najurio bih ga i sa fakulteta/ jer me je ostavio bez državnih subvencija. Zahvaljujući njemu subvencije dobija oko 10% gazdinstava te zbog toga i stravičnog uništenja stočarstva u Srbiji dotičnom treba suditi a ne puštati ih bez posledica da se uče na nama.
srdjan žorž je napisao(la):.Normalno da nije sve kako treba jer treba da budu 90% zadovoljni seljaci da bi neki ministar bio dobar.Moje misljenje da je Sasa Dragin radio na tome da bude dobro svima,ali je zato i promenjen jer u Srbiji cim neko radi za dobrobit vecine taj brzo nestane.Zato komentari treba da budu na temu sta da se radi ili predlozi ministarstvu u svom mestu kako bi bilo bolje vecini.Nemojmo da svljujemo krivicu na ovih 10% sto kazete koji dobijaju subvenciju kao da su oni to doneli zakon za sebe.Jer da je tako ja bih imao 500he. a ne 25.I opet kazem ja bih bio srecniji da radim u firmu za sigurnu platu nego da gledam u nebo i u ministra da li ce da da subvenciju iliti socijalnu pomoc.Pozdrav