Vesti o konjima, hipodromima, ergelama

slobodan_ns

Moderator
Učlanjen(a)
2 Feb 2012
Poruka
902
Lokacija
Novi Sad

Švajcarska rekla “Ne” rollkuru

S prvim danom 2014. godine, u Švajcarskoj je stupio na snagu novi zakon o zaštiti životinja kojim jasno zabranjuje rollkur. Hiperfleksija vrata ili rollkur definise se kao fleksija konjskog vrata koja se postiže na silu, a zbog ukočenosti vratnog prsljena i boli koja se time nanosi smatra ga se zlostavljanjem te je zabranjen i pravilnikom Svetske konjičke organizacije (FEI).

Činjenica jeste da je zdravije kada je konj zaokružen. Ipak, jedno je zaokruženost kada konj ima glavu u naslonu, izdignuta leđa i aktivan stražnji trup, a drugo je položaj u kojem mu je glava povijena prema prsima, iza vertikale, a aktivne su samo prednje noge – rollkur. Nije uopste upitno zašto konj s manje opiranja prihvata zadatke i takvom položaju – zato što ga boli. On ih ne prihvata, on im se podređuje jer ne može drugačije.

Kada se konji u rollkuru u potpunosti podrede jahaču, ne znači da su sretniji. Štaviše, ti konji su u šoku jer im je u vratu ukliješten živac zbog čega trpe neverovatnu bol. Takva bol bi u ljudskom svetu bila jednaka boli kada se kriminalcima zavrće ruka na leđa, tik pre pucanja. To je bol pred nesvesticu, konj je u transu, potpuno nesvestan sebe i svoje okoline, jedino što može jest pratiti jahača, jer sam više nema snage. I kako onda možemo tvrditi da takvo stanje stvari ne ostavlja psihičke posledice na konja?

Nažalost, danas više niko nema vremena čekati da se nešto odradi kvalitetno, ali polako. Tako je i s treningom mladih konja. Prema tome, konj mora biti strogo submisivan, bez imalo svoje volje, kako ne bi „zasmetao“ u treningu i time ga usporio. I dok se pod rollkurom rad prednjih nogu začuđujuće pojačava, stražnji trup ne prati taj tempo. Nakon toga dolazi do razjedinjenog rada nogu, koji uglavnom vide samo profesionalci i dobri poznavatelji konja.

Većina konjičkog sveta jasno je izrazila stav protiv, no uvek će postojati onaj mali deo koji će smatrati da ipak ima neke koristi od te tehnike. Činjenica jeste – konj će biti mirniji, ali po koju cenu? Je li zaista vredno žrtvovati životinju koja se već i bez toga trudi napraviti sve što se od nje traži? Jasno nam je svima da vreme i novac ne čekaju nikoga, ali ponekad se trebamo zapitati do kuda smo stigli ako ih sustižemo na tako prljav i nepošten način prema bespomoćnoj životinji. Dok slični zakoni ne budu na snazi i u regiji, na svakome od nas je da brinemo za dobrobit konja i promičemo odgovorno ponašanje.
 

slobodan_ns

Moderator
Učlanjen(a)
2 Feb 2012
Poruka
902
Lokacija
Novi Sad


Balkanski šampionat u dresurnom jahanju 2014


Balkanski šampionat u dresurnom jahanju biće održan na Novosadskom sajmu od 27. do 29. juna.
Na Šampionatu će nastupiti takmičari iz balkanskih zemalja, a posebno je atraktivno to da će prvi put jednoj Balkanijadi prisustvovati i predsednik Međunarodne konjičke organizacije (FEI) – jordanska princeza Haja Bint Al Husein. Kuriozitet je i da se prvi put u istoriji Srbije organizuje Balkanski šampionat u dresurnom jahanju, kao i da je ovo prvi put posle 30 godina da se organizuje FEI šampionat u našoj zemlji.
Šampionat organizuje Savez za konjički sport Srbije uz podršku Grada Novog Sada, Pokrajine, Republike i Novosadskog sajma.
Pripreme za održavanje Balkanijade na Novosadskom sajmu se privode kraju. Takmičarima će na raspolaganju biti dva dresurna terena za zagrevanje i jedna Centralna arena.
Novosađani će biti u prilici da uživaju u nesvakidašnjim dresurnim veštinama, kao i lepoti vrhunskih i skupocenih konja, a male Novosađanke da vide i pravu princezu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------[h=1]Treće kolo prvenstva Srbije na novom terenu[/h]
Minulog vikenda na terenima Konjičkog Centra Novosadski Sajam održano je treće kolo državnog prvenstva Republike Srbije u dresurnom jahanju. Nakon otkazivanja i pomeranja termina za drugo kolo zbog nesrećnih okolnosti u Srbiji usled poplava treće kolo održano je po lepom vremenu i u svom normalnom toku. Kroz dve utakmice za svaku kategoriju, ukupno šest utakmica u jednom danu plus dve za decu u kategoriji B, srpski jahači oprobali su novi teren sa peščanom podlogom u klubu domaćina. Ovaj teren posebno je napravljen za potrebe Balkanskog šampionata koji nam je sve bliži i održaće se u Novom Sadu od 25. juna. Radovi na pripremama za šampionat su u toku, konjički centar dobija svežiji i lepši izgled i priprema se da dočeka najbolje jahače Balkana u čijem će se društvu naći i jahači iz Srbije.[h=2]Nikoleta Židišić i Celine – dobra kombinacija[/h] U dečijoj kategoriji smo skoro pa navikli na međusobnu pomoć konjara kada određeni takmičar ostane bez konja ili dođe do neke nepredviđene situacije. Setićemo se prošlogodišnje nesebične pozajmice jednog ”dečijeg” konja porodice Marković, bez čega naša ekipa u dečijoj kategoriji na balkanijadi ne bi bila potpuna. Ove godine to je učinila porodica Poparić i Nikoleti Židišić ponudila i ustupila kobilu Celine za nastup na ovom kolu državnog prvenstva i mogućnost ako uđe u odabir selektorskog tima da sa njom nastupi i na Balkanskom šampionatu. Nikoleta je osvojila drugo mesto, te se čini kao da će ova kombinacija iskusnog konja i veoma mladog jahača ”uroditi plodom”. Nikoleta se ove godine uspešno takmiči sa svojim mladim preponskim konjem na preponskim utakmicama dečijih visina. Ona dolazi iz kluba domaćina. Trećeplasirana bila je Anastasija Pavković sa Hayom iz konjičkog kluba Favorit iz Beograda. Na prvo mesto kao i nakon prvog kola našla se subotičanka Anja Marković sa Lexonom. Anja je i prošle i pretprošle godine bila član dečije bronzane ekipe na Balkanskom šampionatu, ove godine ima privilegiju da za šampionat izabere jednog od tri konja koje je ove sezone jahala, te ne sumnjamo u pravi izbor jahača kao i njenog trenera Ksenije Nikolić. Nakon ova dva kola drževnog prvenstva Anja Marković vodi u dečijoj kategoriji.
[h=2]Bojana, Sara, Julija i ”dečaci”[/h] Juniorska najbolja ženska trojka na ovom kolu državnog prvenstva zasedlala je kastrata i pastuve i briljirala. Bojana Stojanov i Hamlet vd Stuyver nakon nastupa u Lipici i ostvarene kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2014. godine i ovde pokazuju klasu i plasiraju se na prvo mesto, kao i vodeće mesto u prvenstvu za konjički klub Royal S Horse. Drugoplasirana je bila Sara Poparić na Quincon Z iz istoimenog kluba. Moramo da napomenemo da je Sara sa svojim pastuvom bolji rezultat ostvarila u težoj utakmici dana – Individual FEI junior test. Trećeplasirana, nakon mnogo vremena pauze, bila je Julija Ribnikar sa Lord of the Dance, oni dolaze iz konjičkog kluba Gorska team iz Beograda.
Selektorski tim – Simonida Simić i Branko Veselić bi trebalo da objave konačan spisak ekipa i članova reprezentacije u skorijem vremenu. Da li ćemo imati najlepši i najnasmejaniji juniorski dresurni tim na šampionatu?
[h=2]Quinta – mala kobila i ogromno srce[/h] Seniori su do sada imali najteži zadatak, na ”meniju” Prix – St. Georges i Intermediate I, poslednja provera pred šampionat. Konjički klub Graničar poneo je kući bronzu jer su se Nora Poček i Geronimo našli na trećem mestu. Iz konjičkog kluba Gorska team sve bolji tandem Simonida Simić i Legolas okitili su se srebrom. Alati lepotan najbolje sluša kada se ne takmiči na domaćem terenu. Prvoplasirani tandem konjičkog kluba Royal S Horse, Aleksandar Danšin i Quinta, ostavili su publiku bez teksta nakon zahtevnog testa Intermediate I i zadržali vodeću poziciju u prvenstvu.
Moramo spomenuti i takmičarke iz kategorije seniora B, Tamaru Obradović i Milicu Mogin koje su nakon duže pauze ponovo u takmičarskom svetlu predstavile konjički klub Vesnik sa Čeneja.25. juna počinje Balkanski šampionat, odbrojavamo dane i radujemo se. Očekujemo najbolje jahače iz okruženja i dajemo sve od sebe da ih i ugostimo na najbolji mogući način. Publici se nadamo i pozivamo sve koji vole ovaj sport i konje da nam se pridruže na terenima Novosadskog Sajma da zajedno uživamo u dresurnom jahanju.
 

slobodan_ns

Moderator
Učlanjen(a)
2 Feb 2012
Poruka
902
Lokacija
Novi Sad
5. međunarodni SAJAM KONJARSTVA I SERSANALepota i plemenitost vrhunskih grla u centru su interesovanja izlagača i posetilaca na međunarodnom sajmu konjarstva i sersana na Novosadskom sajmu. Na jedinoj manifestaciji tog tipa u regionu konje predstavljaju odgajivači, ergele, klubovi i udruženja iz okruženja.

Tokom Sajma se održavaju tri međunarodna sportska takmičenja: u preponskom i dresurnom jahanju i vožnji zaprega, uz bogat nagradni fond. Pored nadmetanja veštih džokeja i kočijaša, posetioci imaju priliku da uživaju u bogatom pratećem programu.


Učesnici:

 • Odgajivači konja
 • Sportska javnost – konjički sport
 • Trgovci i proizvođači opreme, pribora, hrane i farmaceutskih sredstava za konjarstvo i prateće delatnosti
 • Predstavnici veterinarske zaštite
 • Udruženja i asocijacije
 • Predstavnici javne administracije, vojske i policije
 • Naučno-obrazovne institucije
 • Zanatlije
 • Predstavnici turističkih destinacija za konjanike, tradicionalne manifestacije uz učešće konja i konjanika
 

dobrodol

Član
Učlanjen(a)
25 Dec 2010
Poruka
3.280
Lokacija
opština Irig , Srem
The royal horse gala

25.10.2014. - 27.10.2014.

THE ROYAL HORSE GALA

The Royal Horse Gala, jedinstveni akrobatski šou sa 20 konja na sceni, održaće se po prvi put u Srbiji, sa predstavom ”Pegasus” u Kombank Areni, u subotu, 25.10.2014. u 12h i 18h, i nedelju, 26.10.2014. u 12h.
Ulaznice po cenama od 1600, 1900, 2200, 2500 i 3500 dinara se mogu nabaviti na svim prodajnim mestima CS Eventima kao i na blagajnama: Kombank Arene, Bilet centra Beograda, Doma omladine, “Ušće” šoping centra i putem sajtova: www.kombankarena.com i www.eventim.rs
Ova magična predstava je događaj za pamćenje za celu porodicu, s toga je Kombank Arena za publiku spremila posebne pogodnosti!
Uz svaku od prvih 1000 kupljenih ulaznica, kao poklon dobija se vaučer za besplatno krstarenje Dunavom i Savom, koje je obezbedio Jahting Klub Kej.
Vaučeri se uz kupljenu ulaznicu mogu preuzeti na blagajnama Kombank Arene, Bilet centra Beograda, Doma omladine i ”Ušće” šoping centra.
The Royal Horse Gala je spektakularna predstava puna magije i šarenih kostima u kojoj koreografije izvode, luzitano, poni, andaluzijski i druge vrste konja.
Ovaj senzacionalni program je videlo preko milion ljudi u celoj Evropi i dobra je zabava za celu porodicu, jer predstavlja zabavu kako za mlade tako i za starije.
The Royal Horse Gala stvorio je bavarac Jozef Hofling 1994. godine, koji je tokom 1993. putovao po Evropi u potrazi za najboljim konjima za predstavu.
Tvorac ovog uzbudljivog šoua dobio je ličnu pozivnicu od britanske kraljice Elizabete II da bude deo proslave njenog Zlatnog jubileja u maju 2002. pod nazivom “Svi kraljičini konji” u kojoj je učestvovalo 1000 konja!
The Royal Horse Gala ”Pegasus”, predstava koja je nastala u saradnji sa Jean-Marc Imbert, je puna neverovatnih akrobacija i razigranih dresura u kojoj će uižvati ljubitelji kako konja, tako i pozorišta!
Organizator: Arena-Beograd


 

Quercus

Član
Učlanjen(a)
14 Jul 2009
Poruka
2.654
Lokacija
Beograd,banatska strana...
RTV:

[h=1]Нестају дивљи коњи Суве планине[/h]БЕЛА ПАЛАНКА - Крда дивљих коња која крстаре непрегледним пространствима Суве планине могла би убрзо да оду у легенду јер је од некадашњих неколико десетина дивљих коња, сада остало можда свега неколико, а највећи број грла дивљих коња је убијен од стране ловокрадица.

Лиценцирани планинарски водич из пиротског Планинарског клуба "Видлич" Роберт Илић казао је Танјугу да је део Суве планине на коме претежно бораве и дивљи коњи због неприступачности и суровог терена ретко посећен.
"Обишли смо место звано Дивна горица, на неколико сати пењања од најближег села и асфалтног пута, недалеко од кога смо пре пар година видели крдо дивљих коња које је тада имало 12 грла. Сада, нажалост, нисмо успели да их видимо", казао је Илић Танјугу.
Танјуг (Александар Ћирић)Како је Танјугу изјавио председник Ловачког друштва "Јастреб" из Беле Паланке Душан Јовановић, дивљих коња остало је веома мало.

"Немамо тачних података о томе колико их је остало али је то сигурно веома мали број у односу на неколико десетина, колико их је некада било. Вековима уназад, у белопаланачком крају било је изузетно много питомих коња и цео крај био је познат управо по великом броју ових животиња. Временом, људи су коње пуштали у дивљину јер су им све мање били потребни. Коњи су годинама боравећи у природи подивљали и одатле и крдо дивљих коња на Сувој планини. Они су се у дивљини размножавали и било је право задовољство да видите велико крдо дивљих коња у галопу. Нажалост, због људске глупости сада је та бројка сведена на можда свега неколико примерака", каже Јовановић за Танјуг.

Белопаланачки ловци из "Јастреба", како би помогли дивљим коњима да преживе, током јаких зима и мразова, остављају храну и со по беспућима Суве планине где претпостављају да би коњи могли да буду.

Сува планина простире се од Нишке Бање, преко Гаџиног Хана, Беле Паланке до Бабушнице.

Највиши врх ове планине је Трем који се налази на 1.810 метара надморске висине.

Удаљена је педесетак километара од Старе планине, која је и много познатија у јавности.
 

Quercus

Član
Učlanjen(a)
14 Jul 2009
Poruka
2.654
Lokacija
Beograd,banatska strana...
Vesti-online.rs:

Divlji konji Provanse

Ogromna močvarna ravnica u delti reke Rone odvojena od mora peščanim sprudovima, ispresecana slanim barama, Kamarga u Provansi je jedan od najlepših predela Francuske. Od 2008. proglašena je parkom prirode.


wikipedia.org

Kamarg konji su bele boje, ali rađaju smeđa i crna ždrebad

Poznata je po kamarg bikovima i kamarg konjima, koji se uzgajaju u divljini. O njima brinu gardijani, francuski kauboji. Bikove koriste za borbe u koridi.
Kamarg konji su bele boje, ali su posebni po tome što im se rađaju smeđa ili crna ždrebad, a belu boju dobijaju posle četvrte godine.
Rene Gijo je napisao roman "Bela griva", koji je inspirisala Kamarga. U mestu Sent Mari de la Mer svake godine krajem maja održava se veliko romsko slavlje posvećeno Svetoj Sari, zaštitnici Roma, služavci Marije Magdalene koja se, po legendi, na ovom mestu iskrcala šireći hrišćanstvo. 

Roske

Novajlija
Učlanjen(a)
3 Maj 2015
Poruka
6
Lokacija
Bogatic
U Sabcu 17.05.2015 odrzan 3 trkacki dan u novoj sezoni:

Rezultati

1 "Oktopod Travel" 1200m
(H-III) 3g i st.


1. CLARA AZNAVOUR 1 Jovanović S. 57.5
2. PRIMADONA PIK 6 Bjelak Z. 64.0

3. STAMENI PIK 4 Vujković T. 61.0
4. LUSIAN BOLT 7 Krstić G. 64.0

2 "Zibeks" 1350m
(K-IV) 3g i st.


1. BUTTERFLY ON TRACK 8 Radojević P. (3,5) 64.0
2. OGON 6 Gnesi C. 55.0
3. LUNA MILETINA 2 Ilić Ž. 62.0

4. MARNA 3 Šašić A. 58.0

3 "Lavovi 015" 1700m
(H-I) 4g i st.


1. PERIDOT 6 Moskov I. 53,5
2. PERSIAN CAT 7 Sakić R. 52,0
3. ESPERANZA 2 Jovanović S.
52,0
4. GRACIAS A LA VIDA 3 šašić A. 59,0

4 "Šabački Trial Stakes" 1600m
(Gr-2) 3g


1. MR BAS 2 Vujković T. 58,0 (1:36,5)
2. BURNER 1 Šašić A. 58,0
3. PALMIŽANA 5 Gnesi C. 56,0
4. AKACIJA 4 Jovanović S.
56,0
5. GORDON FLASH 3 Ilić Ž. 58,05 Galopska trka u Sulkama 1600m

1. SUTON - Vasić Z.
2. LUDVIG VAN GILE - Živanović D.

3. KOCKAR - Ugljesić R.
4. MY BETTY BOOP - Ristović D.
Ns PRINC KRIVAJSKI - Andrić D.
 
Poslednja izmena:

dobrodol

Član
Učlanjen(a)
25 Dec 2010
Poruka
3.280
Lokacija
opština Irig , Srem


6. međunarodni SAJAM KONJARSTVA I SERSANA


8. - 11. oktobar
Od 10 do 19 časova


Lepota i plemenitost vrhunskih grla u centru su interesovanja izlagača i posetilaca na međunarodnom sajmu konjarstva i sersana na Novosadskom sajmu. Na jedinoj manifestaciji tog tipa u regionu konje predstavljaju odgajivači, ergele, klubovi i udruženja iz okruženja.
Tokom Sajma se održavaju tri međunarodna sportska takmičenja: u preponskom i dresurnom jahanju i vožnji zaprega, uz bogat nagradni fond. Pored nadmetanja veštih džokeja i kočijaša, posetioci imaju priliku da uživaju u bogatom pratećem programu.Učesnici
• Odgajivači konja
• Sportska javnost – konjički sport
• Trgovci i proizvođači opreme, pribora, hrane i farmaceutskih sredstava za konjarstvo i prateće delatnosti
• Predstavnici veterinarske zaštite
• Udruženja i asocijacije
• Predstavnici javne administracije, vojske i policije
• Naučno-obrazovne institucije
• Zanatlije
• Predstavnici turističkih destinacija za konjanike, tradicionalne manifestacije uz učešće konja i konjanika
 

dobrodol

Član
Učlanjen(a)
25 Dec 2010
Poruka
3.280
Lokacija
opština Irig , Srem
Kao što znaš, trebaju mi kajase za jednoga konja, ali novci odoše na dizel za traktor i oranje...
Tako da će to morati da sačeka...
Ako budeš išao, potraži da li majstor-sarač Đuran iz Sombora izlaže svoje proizvode pa pitaj pošto su, pa javi...
Na PP naravno...:cao:
 

slobodan_ns

Moderator
Učlanjen(a)
2 Feb 2012
Poruka
902
Lokacija
Novi Sad
Da da znam da ti trebaju kajasi za konja. Ja idem sigurno tako da nemas brige, ako budem naisao obavezno ti javim. :cao:
 

slobodan_ns

Moderator
Učlanjen(a)
2 Feb 2012
Poruka
902
Lokacija
Novi Sad


Više od 200 priplodnih grla prijavljeno za 83. Međunarodni Poljoprivredni sajam


Još 45 dana nas deli od početka najveće sajamske priredbe na Novosadskom sajmu, jednog od deset najznačajnijih poljoprivrednih sajmova u Evropi i najvažnijeg sajma Zapadnog Balkana i Jugoistočne Evrope. 83. Međunarodni Poljoprivredni sajam biti će održan od 14. do 20. maja ove godine.


Apsolutni Šampion 82. Međunarodnog Poljoprivrednog sajma 517Maestoso Betalka XXVI

Povodom ove velike sajamske svetkovine, komisije za ocenu kvaliteta u čijim sastavima su eminentni stručnjaci iz zemlje i regiona, ocenjivaće kvalitet u 30 robnih grupa. Poseban segment i ovogodišnjeg poljoprivrednog sajma biće izložba živih eksponata, Nacionalna izložba stoke, u okviru koje je najbrojnija i posetiocima najinteresantnija, izložba konja.
Već po tradiciji iz godine u godinu sve je veće interesovanje odgajivača konja za Nacionalnu izložbu, pa je ove godine prijavljeno više od 200 priplodnih grla konja starosti od 3 do 12 godina. Broj prijavljenih grla ni najmanje nečudi, jer je ovo najstarija, najprestižnija, najcenjenija i najbrojnija izložba u Republici Srbiji. Poznata po temeljnoj i pažljivoj selekciji i izboru najboljih primeraka koji će učestvovati na izložbi, biti klasirani, a oni najbolji i poneti laskave prestižne titule za kvalitet Novosadskog sajma.


Šampionka 82. Međunarodnog Poljoprivrednog sajma 70Batosta XIII

I ove godine najviše je prijavljeno grla Lipicanske rase, a zastupljena su još i grla rase Nonius, Hrvatski hladnokrvnjak, Arapske rase i kao i uvek, najmlađim posetiocima najinteresantniji, Šetland poni. Broj prijavljenih grla u mnogome prevazilazi smeštajne kapacitete Novosadskog sajma (98 grla). Iz tog razloga komisija će izvršiti selekciju prijavljenih grla i njih oko 120 uputiti na analizu krvi. To će biti još jedan vid selekcije, jer će na osnovu dobijenih rezultata, nadležne veterinarske institucije samo grlima čiji rezultati budu ispunili sve propisane parametre, a odobriti učešće na izložbi konja. Na taj način maksimalno 98 grla iz svih krajeva Republike pSrbije, će se “useliti” 10 i 11.maja u halu 15. Novosadskog sajma, a koje će komisija za ocenu kvaliteta u konjarstvu, 12. odnosno 13. maja, oceniti, klasirati, a najboljima i dodeliti prestižna šampionska priznanja Novosadskog sajma. Komisija za ocenu kvaliteta u konjarstvu radiće na čelu sa predsednikom Aleksandrom Pejićem i članovima Mcc.Ljuba Štrbac, doc.dr Vladimir Đermanović i sekretar dipl.ing. Tomica Šoškić.
Pored nadaleko čuvene i prestižne izložbe konja i na manježu Novosadskog sajma, u planu su interesantna nadmetanja i dešavanja, a o čemu je reč i svim detaljima, kao i kako teku pripreme čitajte uskoro na našoj stranici.
 

dobrodol

Član
Učlanjen(a)
25 Dec 2010
Poruka
3.280
Lokacija
opština Irig , Srem
U Nemačkom gradu Ahen, od 08. do 17. Jula održaće se Svetski Konjarski Festival CHIO AACHEN 2016.The CHIO Aachen is the official equestrian show of the Federal Republic of Germany. This is where all of the Nations’ Cups in the five disciplines dressage, jumping, eventing, driving and vaulting are staged. World-class equestrian sport meets up with a very special atmosphere in Aachen. Every year around 350,000 spectators from all over the globe come to the Aachen Soers to experience the World Equestrian Festival, CHIO Aachen.
 

slobodan_ns

Moderator
Učlanjen(a)
2 Feb 2012
Poruka
902
Lokacija
Novi Sad
7. međunarodni SAJAM KONJARSTVA I SERSANA

30. septembar -
2. oktobar

Lepota i plemenitost vrhunskih grla i konjička takmičenja u centru su interesovanja izlagača i posetilaca na Međunarodnom sajmu konjarstva i sersana na Novosadskom sajmu. Konje predstavljaju odgajivači, ergele, klubovi i udruženja iz zemlje i okruženja.
Tokom Sajma se održavaju međunarodna sportska takmičenja u preponskom jahanju i vožnji zaprega, uz bogat nagradni fond.

Pored nadmetanja veštih džokeja i kočijaša, posetioci imaju priliku da uživaju i u revijalnim prikazima dresurnog jahanja. Sajam konjarstva i sersana afirmiše konjarstvo u celom regionu zahvaljujući okupljanju profesionalaca u konjarstvu, promociji konjičkog sporta, organizovanju stručnih skupova na kojima se skreće pažnja na probleme, ali i daju predlozi kako da oni budu prevaziđeni.

Međunarodni foto konkurs "Konjarstvo 2016", biće organizovan u saradnji sa Foto-kino i video Savezom Vojvodine. Pravo učešća imaju svi koji se bave fotografijom, profesionalno ili iz hobija, a rezultati konkursa biće objavljeni na Sajmu. Posetioci će imati priliku da vide pristigle fotografije na Izložbi tokom Sajma.

Programi:


 • Takmičenje u preponskom jahanju
 • Takmičenje u vožnji zaprega
 • Promocija dresurnog jahanja
 • Međunarodni stručni skup "Uzgoj, reprodukcija i zdravstvena zaštita konja"
 • Revija konja, fijakera, kočija i zaprega
 • Terapijsko jahanje
 • Jahanje ponija za decu
 • Izložba fotografija "Konjarstvo 2016"
 
Vrh