Vesti o konjima, hipodromima, ergelama

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.406
Lokacija
Apatin
Kako bi se pratile novosti, kojih i nije malo,a i komentarisale, otvorio sam ovu temu za sve koje zanimaju konji i konjički sport.

Prva vest koju ću predstaviti jeste od 30 septembra " Pogledajte nadmetanje najjačih konja u Loznici " - izvor Blic


http://www.youtube.com/watch?v=_G3xS5OCzOQ

Nadmetanje radnih konja, koje je danas održano u Loznici, okupilo je učesnike iz više gradova Srbije i iz Republike Srpske, uz prisustvo više stotina ljubitelja ovih plemenitih životinja, za koje je na početku programa priređen defile kroz borilište.

Od svih načina na koje ljudi i konji sarađuju, najviše mi se sviđa zajednički rad, pa sam tim mi se sviđaju i brdski konji najviše. Drago mi je da se i kod nas nešto ovako organizuje, mada je potrebno organizaciju dići na znatno viši nivo.

Druga vest je isto iz novina Blic - Engleski galoperi vežbaju u Šapcu 29 oktobar 2012 godine

Sve je počelo prošle godine kupovinom 12 vrhunskih priplodnih kobila od ergele „Surčin“, a potom i punokrvnih pastuva. Nekoliko konja zaljubljenici i poštovaoci ovog sporta poklonili su Šapčanima kako bi pomogli razvoj ergele. U međuvremenu stigla je i ždrebad, šestoro mladih grla za koja već sada vlada veliko interesovanje odgajivača.

- Imamo konje kojih se ne bi postidela nijedna ergela u svetu. Zato i ne čudi veliko interesovanje. Ideja je da deo prodamo i tako finansiramo trening i uzgoj ostalih grla. Kvalitetna ždrabad postižu cenu već od 2.000 evra, a mi očekujemo da dobijemo 12 mladih godišnje - objašnjava Sovranije Čonjagić iz šabačkog „Hipodroma“.

Lepo je videti da se ipak nešto dešava kod nas na ovom polju.

aaa.jpg
Hipodrom Šabac - Šesti trkački dan
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.406
Lokacija
Apatin
Roditelji traže pomoć za izdržavanje konja koji leči mališane izvor Blic.rs

SUBOTICA - Klub roditelja u Školskom centru za slušno oštećena lica u Subotici traži pomoć od Gradske uprave i sugrađana da bi deca sa posebnim potrebama mogla da idu na terapijsko jahanje, takozvanu hiporehabilitaciju.

- Zajedno tražimo put ka izlečenju dece, a od Gradske uprave očekujemo da pokrije troškove hiporehabilitacija godišnje za 10 dece koja bi išla na terapiju. U Subotici se terapijsko jahanje radi u Konjičkom klubu „Bačka“ pri sekciji za jahanje. Terapeut je Sara Sajc koja ima terapeutskog konja Farinu, jedinog te vrste u Srbiji. Konj je uvezen iz Austrije za rehabilitaciju kakva je potrebna našoj deci - objašnjava Mirjana Evetović iz Kluba roditelja.

Ovo je akcija za koju se nadam da će je podržati neko jer je dokazano koliko koristi ima za bolesne kad učestvuju u aktivnostima sa konjima. Čak i samo posmatranje konja sa strane daje dobre rezultate, a ako je oboleli u stanju da u sedlu provede neko vreme to je super.
 

vojvođanin

Zaslužan član
Učlanjen(a)
11 Jul 2011
Poruka
3.692
Lokacija
srbobran,vojvodina
27.01 2013 održana je trka Prix d Amerique u kojoj je oboren rekord po kilometru 1,11.9....evo i snimka trke[video=youtube_share;nF48KvZzix8]http://youtu.be/nF48KvZzix8[/video]
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.406
Lokacija
Apatin
Malo starija vest

Grad Kragujevac uzeo hipodrom od Konjičkog društva "Šumadija" izvor Blic 14. 07. 2012

Konjičko društvo “Šumadija“ podneće krivičnu prijavu protiv grada Kragujevca zbog toga što je Gradsko veće njihov hipodrom od 21 hektara dalo na upravljanje Sportskom centru „Mladost“. Prema rečima člana Upravnog odbora konjičkog društva Dragoljuba Radojevića, „neko hoće da nam uzme ono što je naše već 84 godine“ i upozorio da će „zahtevati uvođenje privremene mere od suda”.

Mnogi sumnjaju da su gradske vlasti bacile oko na ovu atraktivnu lokaciju, zato što je u neposrednoj blizini šoping mola „Plaza“ i novih modernih zgrada koje su napravljene za stanovanje. Da li je hipodrom postao interesantan zbog konja, ili zbog placeva, jasno je kada se zna da je na tom mestu hektar zemljišta poslednjem investitoru prodat za 3,6 miliona evra.

Akva-park na kragujevačkom hipodromu izvor RTS 24. jul 2012

Zabavni i akva-park u Kragujevacu, prema najavama predstavnika Gradskog veća, gradiće se na oko 23 hektara na hipodromu u kragujevačkom naselju Stara radnička kolonija. U konjičkom klubu "Šumadija" najavljuju tužbe protiv grada zbog ove odluke.
Na lokaciji hipodroma u Kragujevcu, prema odluci predstavnika Gradskog veća, trebalo bi da bude izgrađen zabavni kompleks.

Ovo nema nekih novijih informacija šta se posle dešavalo i jeli bilo tužbe. Ali su zato komentari na obadva sajta hit. Lepo se vidi koje su pisali aktivisti vlasti, a koje su pisali aktivisti opozicije.
 

vladale.rs

Član
Učlanjen(a)
19 Sep 2012
Poruka
709
Lokacija
Leskovac
ovo je ista priča kao s leskovački hipodrom atraktivna lokacija od 17ha.bivša vlast je htela da otme i proda pa postavili čoveka za predsednika iz politike pa nas uvuko u dugove koji nikad hipodrom napravio nije.konje su nam proglasili zarazene s slinavku i šap pa da bude eutanazija a sve je išlo relacija bgd-le pa smo krili konje kod seljaka po štalama.leskovački hipodrom je najstariji u srbiji konji iz leskovac trčali su u beču a iz beč u leskovac.a hipodrom ima zive naslednike što je oduzeto od njihovih dedova neki su i pobijeni vlasnici,s nekima sam i u krvno srodstvo
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.406
Lokacija
Apatin
Hipodrom galopira ka boljim stazama - izvor Politika

Uoči jubilarne sezone, postignut dogovor za obnovu tribina, izgorelih u požaru pre desetak godina, i udvostručavanje broja sedišta. – Planira se i obnova podloge na trkalištu

– Tribine su nam veoma važne jer svaki hipodrom mora da se izdržava i od posetilaca. Gradski arhitekta Dejan Vasović nas je pre dva dana posetio i doneo idejni projekat za nove tribine, koje će imati dvostruko veći kapacitet, 1.200 sedišta. Grad je obećao i da će obezbediti 800.000 evra za realizaciju projekta – kaže Branimir Jovanović, direktor „Hipodroma”.
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.406
Lokacija
Apatin
Kragujevački hipodrom - planirane konjičke trke za avgust i septembar 2013 godine.


Kragujevac - Hipodrom uskoro ponovo u funkciji izvor - rtk.co.rs

SC „Mladost“ i konjičko društvo „Šumadija“, potpisali su ugovor o poslovno tehničkoj saradnji.

Potencijali jednog od najboljih hipodroma na Balkanu i Evropi, gde su nekada stasavali najbolji džokeji, godinama nisu iskorišćavani.
Pravljen za vreme Kraljevine Jugoslavije, po uzoru na engleske ...
 

slobodan_ns

Moderator
Učlanjen(a)
2 Feb 2012
Poruka
902
Lokacija
Novi Sad
4. međunarodni SAJAM KONJARSTVA I SERSANA

Međunarodni sajam konjarstva i sersana jedan je od najznačajnijih događaja za afirmaciju konjarstva i konjičkog sporta u regionu, što potvrđuje učešće izlagača iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Mađarske, Republike Srpske i Slovenije, kao i poseta koja iz nekoliko evropskih zemalja.Svake godine se organizuje Regionalno savetovanje "Uzgoj, reprodukcija i zdravstvena zaštita konja" i Međunarodni foto konkurs, a među brojnim pratećim dešavanjima je i Dečji kutak.
U 2013. godini, međunarodni sajam konjarstva i sersana biće održan od četvrtka, 3. do nedelje 6. oktobra u halama, na otvorenom prostoru i Manježu Novosadskog sajma.
Učesnici na sajmu:

 • odgajivači konja
 • dileri konja
 • sportska javnost – konjički sport
 • trgovci i proizvođači opreme, pribora, hrane i farmaceutskih sredstava za
 • konjarstvo i prateće delatnosti
 • predstavnici veterinarske zaštite
 • udruženja i asocijacije
 • predstavnici javne administracije, vojske i policije
 • naučno-obrazovne institucije
 • mediji
 • ustanove kulture
 • zanatlije
 • umetnici
 • predstavnici turističkih destinacija za konjanike, tradicionalne manifestacije uz
 • učešće konja i konjanika
 • izdavačke kuće

TRG PROPINJANJA – umetnost i zanatstvo
ALEJA NACIJA – izlagački štandovi i izlagači na otvorenom
DRESURNA ARENA – takmičenje u dresurnom jahanju, aukcije grla po rasama, programi za posetioce
Hale 11, 12, 30, 32 – hale inspiracija – boksovi za konje
ZELENA ARENA – Internacionalna takmičenja - preponsko jahanje i vožnja zaprega
KONGRESNI CENTAR – prezentacije, stručni skupovi, konferencije
Fond nagrada 2.000.000 dinara za međunarodna takmičenja u preponskom jahanju, dresurnom jahanju i vožnji zaprega.

 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.406
Lokacija
Apatin
Hipodrom Bogatić i konjički sport


Pripremili:Nebojša Isaković, Perica Petrović
Emisija emitovana na TV Šabac 11.06.2013


Emisija traje skoro sat vremena i daje dosta informacija o konjarstvu i o ljudima koji vole konje.
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.406
Lokacija
Apatin
Slobodni konji opasnost za vozače izvor juznevesti.com

Kako pričaju vozači, najopasnije je što konji u krdu i noću šetaju Ulicom Ivana Milutinovića, a u njoj više od godinu dana nema uličnog osvetljenja. Desilo se da je vozač zakočio naglo ispred konja koji se od straha popeo na haubu, polomio šofer-šajbnu zbog čega je suvozač dobio lakše posekotine. Medoševčani kažu da je reč o ragama koje pojedinci koriste za vuču. Pošto nisu u stanju da ih ...

490x370_Konji-Medosevac.jpg

U poslednje vreme nema baš nekih dešavanja oko konjičkog sporta, ali ipak se nekako nađe pokoja vest o kojima u vestima.
 

NecrovoX

Član
Učlanjen(a)
24 Avg 2012
Poruka
61
Lokacija
Vojvodina, Bačka, Subotica
Ukinu mi sve pinkove i ovih par za koje se plaća pretplata za ovaj jedan kanal! Koja bi to milina bila... :)
Inače gledao sam ga par sati i ima baš super emisija. Bilo je o dresuri, pa neki show u engleskoj, reklame su sve o opremi i hrani za konje, emisija o jahanju kroz razne delove sveta tipa turističko jahanje... Savršen kanal!!
 

slobodan_ns

Moderator
Učlanjen(a)
2 Feb 2012
Poruka
902
Lokacija
Novi Sad
Najreprezentativnija grla na Nacionalnoj izložbi konja na Novosadskom sajmu


27Maestoso Trompeta višestruki nosilac titule Apsolutni šampion

Samo 50 dana deli nas od najveće sajamske svetkovine na Novosadskom sajamu, 81. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, koji će ove godine biti održan od 20-26. maja.
Kao i uvek do sada na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, komisije za ocenu kvaliteta, ocenjivaće kvalitet u oko 30 robnih grupa. Poseban segment sajma je Nacionalna izložba stoke, a u okviru koje je najveća i za posetioce najatraktivnija Nacionalna izložba konja.
Ove godine za izlaganje na 81. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu prijavljeno je čak 214 priplodnih grla konja, među kojima je najzastupljenija lipicanska rasa konja, a prisutna su još i grla rase Nonius, Haflinger, Hrvatski hladnokrvni konj, Kasački, Frizijci i Šetland Poni.
Komisija za ocenu kvaliteta u konjarstvu radiće kao i prošle godine na čelu sa predsednikom Aleksandrom Pejićem, članovi su prof. dr Mirjana Baban i dr Vladan Ðermanović, a na mestu sekretara biće mr Ljuba Štrbac.
Komisija za ocenu kvaliteta počeće selekciju za sajam već narednih dana, kako bi od 20-26. maja u hali 30 Novosadskog sajma, bilo izloženo stotinak najboljih grla iz svih krajeva Republike Srbije, a koja će komisija oceniti neposredno pred otvaranje sajma i nakon nekoliko krugova doći do šampiona kvaliteta u konjarstvu.
Već tradicionalni "Dan stočara" biće upriličen u četvrtak, 22. maja, kada će na Manježu Novosadskog sajma, posetiocima biti predstavljena najreprezentativnija grla na Nacionalnoj izložbi stoke, a po odluci stručnih komisija.
Takođe u okviru 81. Međunarodnog poljoprivrednog sajma, a na manježu Novosadskog sajma, u subotu, 24. maja, na programu je Vojvođanska konjička liga u preponskom jahanju, kada će u četiri utakmice nastupiti više od 40 takmičara. Ovo takmičenje biće ujedno još jedna organizaciona proba, pred Balkanijadu u dresurnom jahanju koja će se održati od 25-29. juna 2014. godina na Novosadskom sajmu.
Kao što tradicija nalaže, nedelja je i ove godine rezervisana za zaprežni sport. Tako će se 25. maja, na manježu Novosadskog sajma, sresti i odmeriti snage najbolji vozači jednoprega, dvoprega i četvoroprega Srbije.


- - - - - - - - - -

 
Vrh