Bolje da ne idem jer znam da ce me zadnja casa oboriti snogu, pa ce morati kolicima da me nose napolje do kola u gepek, Zbog novih proisa u saobracaju ni suvozac ne sme da bude pod dejstvom alkohola.
Post je spojen: [time]1264151817[/time]
NOVI SAD - Novi zakon, kojim bi se regulisala oblast odvodnjavanja, čiji je nacrt već predstavljen na internet strani Ministarstva poljoprivrede, trebalo bi da reši sve naše probleme, ocenio je Miroslav Kiš, predsednik Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine.
Ova asocijacija je, podsećamo, u Novom Sadu protestovala zbog visine naknada za odvodnjavanje, ali i naplate ove dažbine posredstvom Poreske uprave Ministarstva finansija. Poljoprivrednike je, na njihov zahtev, primio i Bojan Pajtić, predsednik Vlade Vojvodine, a sastanku su prisustvovali i Saša Dragin, ministar poljoprivrede, kao i Atila Salvai, direktor “Voda Vojvodine”.
- Na sastanku smo naišli na razumevanje - kaže Kiš.
- Izneli smo naše argumente, i ukazali na probleme koje imamo, pošto su naknade znatno uvećane. Sagovornici su, stekao sam utisak, uvažili naše argumente i izašli su nam u susret koliko su mogli, time što su najavili da ćemo naknadu za 2009. godinu moći da platimo do kraja godine. Dogovoreno je, takođe, da se pronađe način da nam se olakša naplata naknade za odvodnjavanje za prethodne godine, ali i da se ova naknada u 2010. godini umanji.
Ono što je urađeno, kako napominje Kiš, ipak ne može da se izmeni. Aktuelni zakon, naime, to ne dozvoljava.
- Složili smo se sa tim da novi zakon apsolutno zadovoljava sve naše potrebe, odnosno, da predviđa daleko veći uvid poljoprivrednika, kao neposredno zainteresovanih u rad vodoprivrednih preduzeća - ističe Kiš. - Takođe, novi zakon će omogućiti lokalnim organima da odrede prioritetne poslove u ovoj oblasti.
Upravo iz tih razloga, navodi Kiš, poljoprivrednici će se aktivno uključiti u posao oko njegovog donošenja.
- Predložićemo ministarstvu sugestije, koje bi zakon trebalo da učine efikasnijim - napominje Kiš. - Kada se on usvoji, steći će se mogućnosti da se problemi navodnjavanja i odvodnjavanja rešavaju na daleko efikasniji način, a mi ćemo, kao neposredno zainteresovani, imati mogućnosti da vidimo gde su utrošene pare koje smo izdvojili.
BIĆE LAKŠE UBUDUĆE
SAŠA Dragin, ministar poljoprivrede, na sastanku nam je najavio da novi zakon predviđa i obavezu svakog privrednog društva da odvaja od prihoda 0,025 odsto za gazdovanje vodama - naveo je Kiš. - Ova odredba biće nam velika olakšica, pošto smo dosad ove poslove finansirali samo mi, zemljoradnici.