Vesti i obaveštenja

Zar da se vrate na to od ceka cu pobegli - na poljoprivredu.

Aha VAZI !

Stvar je da su se oni vratili u Srbiju, ne moraju da se više vraćaju. Tu su, nego su mi bili interesantni pozivi da se bave poljoprivredom koji se u redovnim razmacima plasiraju preko medija.

Ovu vest mnogi prenose, ali treba malo razmisliti kojeg je kvaliteta tekst. Sve se vrti oko izjave Ruskog premijera koji je rekao da su "Rusi trenutno najvažniji". Realnost je da bi svaki premijer rekao za građane svoje zemlje da su najvažniji. Oko toga se vrte prognoze, predviđanja i najave neimenovanih stručnjaka, što kod mene izaziva verovanje da takvi i ne postoje ( a ako postoje autor teksta sa njima nije razgovarao).

Ovi naši ------------- od medija svi redom preuzimaju vest i prenose je jer ima prizvik senzacionalizma i verovatno će privući dosta poseta. natravno kao autora navode medij od koga uzimaju vest, a ne pravog autora. Pošto osoba koja je napisala tekst aktivna u poslednje vreme, prosto izbacuje veliki broj tekstova kojima ukazuje na problem/pretnje/babaroge sa istoka, pre svega Srbije i Rusije, ali dokači još poneku državu. Princip je isti, uzme se neka zvanična vest ili izjava, pa onda plete okolo neke mogućnosti "na koje ukazuju poznati stručnjaci za tu oblast" ali koji su neimenovani uvek.

Mislim svima je jasno da će biti problema sa svime, pa tako i sa hranom (transport i cena), ali treba preskočiti senzacionalističke tekstove, to spada pod pojam neprimeren ovom forumu.

Stvar je da su se oni vratili u Srbiju, ne moraju da se više vraćaju. Tu su, nego su mi bili interesantni pozivi da se bave poljoprivredom koji se u redovnim razmacima plasiraju preko medija.

Vratili su se privremeno i jedva cekaju da odu cim pre mogu.

Veoma interesantan članak, ako je to istina i poljoprivreda je u mrtvačkom sanduku, sasvim sigurno da u Srbiji naredne godine neće biti ni jedan jedini poljoprivrednik. A ako to nije istina i naredne godine se u Srbiji neko bude bavio poljoprivredom, onda je ovo samo jedan u nizu clickbait tekstova.

Razumem da je i to interesantno, ali su meni nekako interesantnije konkretne vesti sa terena.

Veoma interesantan članak, ako je to istina i poljoprivreda je u mrtvačkom sanduku, sasvim sigurno da u Srbiji naredne godine neće biti ni jedan jedini poljoprivrednik. A ako to nije istina i naredne godine se u Srbiji neko bude bavio poljoprivredom, onda je ovo samo jedan u nizu clickbait tekstova.

Razumem da je i to interesantno, ali su meni nekako interesantnije konkretne vesti sa terena.
Za istinom se više niko ne okreće...

Naslov je malo bombastican ali tekst je realnost. Nece se to bas desiti za godinu ali za 4-5 hoce.

Je istina i nije istina.

Oćeš, nećeš, nema napredka ni na selu ako se ne raste. Pošto su resursi ograničeni, rast se može samo time, da neko izlazi iz posla.
Dovde sve u redu.

Problem je u tome, što to nikako ne bi moralo, još manje smelo da znači, kako su igrači, što su izašli iz igre gubitnici.
Kao ni to, da se stvaraju sve bogatiji i sve siromašniji, a ništa između.

Problem je u gledanju na realnost. Kad god se pojavi problem, svi viču 'Država pomozi!'.
A Državi to nešto najmilije. Jer ako ne treba pomoć, nema trošenja novca, što viša suma, toliko se manje vide 'greške' u tim brojkama.
Problem postoji, narod traži rešenje i eto Nas, da Vama podelimo milijardu bilokoje valute u pomoć.
Stvori se direktorat, agencija... nazovi kako želiš.
Već imamo kuma, što se nasukao sa investicijom u nekretnine, pa od njega unajmimo kancelarije. Drugi kumovi, švalerke, šogori... su spremni na listi, da zaposednu mesta u novom organu.
I tako se redaju svi po spisku, od stolarije do agencije s čistačicama, dok na kraju neki podobno dobiju većinu pomoći od nekih 150-200 milijuna ukupno.

A niko neće znat za tu sumu, nego se samo istiće kako se dala milijarda.

Država ne bi nikako smela da pomaže, nije to njezina funkcija. Ona mora da OMOGUĆAVA.
Omogućava uslove, da se može živet i RADIT i na selu.
Znači infrastruktura.
Od pristojnog puta, da trofazne struje.
Možeš imat sve pare i znanje i volju, a kako da otvoriš neku stolarsku radnju, kad ne možeš cirkular da upališ.

Bitno je razumevanje, da život i rad na selu ne sme da znači samo poljoprivredu ili maksimalno neku preradu uroda.

Svako sigurno zna nekog vozaća, što je pričao u kojim vukohebinama se nalaze neke svetske poznate firme.
A u svim našim prostorima sve se gura u krug gradskog saobračaja prestolnice i van toga ko da ništa ni ne postoji više.
Negde malo više, negde manje, a Srbija je nažalost u tome pobednik.

Sve je to tacno, ali resivo. Hvali se kako su povecane, penzije, plate, dnevnice na glasackim mestima, a sa druge strane cene, hleba, ulja, mesa, mleka vec godinama iste. Plati ti nama predsednice realnu cenu tih nasih proizvoda pa neka poskupe svi prehrambeni proizvodi pa da vidimo onda dal ces imati 2000000 glasaca.

E ovako to izgleda kod nas, u pitanju je sajt ekapija.com, ali takvi su skoro svi sajtovi.

Prva vest u nizu sa datumom // Četvrtak, 25.06.2020.| 16:39

Druga vest u nizu sa datumom // Petak, 26.06.2020.| 17:52

Objavljuju se informacije da bi se nešto eto napisalo, nema veze što su te informacije u toptalnoj suprotnosti.

Sve je to tacno, ali resivo. Hvali se kako su povecane, penzije, plate, dnevnice na glasackim mestima, a sa druge strane cene, hleba, ulja, mesa, mleka vec godinama iste. Plati ti nama predsednice realnu cenu tih nasih proizvoda pa neka poskupe svi prehrambeni proizvodi pa da vidimo onda dal ces imati 2000000 glasaca.
Ja mislim da cena je već u plafonu što se tiče cena u prodavnicama,jer ako su cene veće ili slične sa onima u eu,neko bere debeo kajmak na primarnim polj. proizvodima.

Cene hrane u EU su niske jer je i otkupna cena poljoproizvoda niska, ali su im subvencije 10 puta vece pa i pored toga ponekad zestoko protestuju kad im smanje cenu, smanje otkup ili povecaju cenu goriva. A mi?? Nama je dobro.

Buraz ,eto danas prvi put išao da predam obu,ne znam ,izgleda da nam je dobro i o više nego dobro,mene već sramota kakav krš teram,eto investicija je da promenim daščani patos na nekoj krš prikolici,a o gumama i ne razmišljam dok traju .
Pa onda priše kupijo 100 kj tamo 100 vamo 56 onamo,

Cene hrane u EU su niske jer je i otkupna cena poljoproizvoda niska, ali su im subvencije 10 puta vece pa i pored toga ponekad zestoko protestuju kad im smanje cenu, smanje otkup ili povecaju cenu goriva. A mi?? Nama je dobro.
Opet se samo kod nas povezuje drzava i cijene , To nam je ostalo vjerovatno od bivseg sistema . Protestvuju tamo kako kazes iz raznih razliga , najcesce zbog strateske politike drzave ,ili eu, ili subvencija i slicjo a ne zbog cijena . Stvarno kad cemo vise prestati da ocekujemo od drzave da nam poveca cijene necega kad nismo zadovoljni ? Ili sam ja lud ili neznam sta je alsmijesno mi je i cudno ,citam godinama forume nase i strane i samo ovde se trazi od drzave da poveca cijenu necega kada padne :sta:

Momo, a kako moze da bude interventnog uvoza kad necega nema dovoljno pa cena ode nenormalno gore. Na primer kad su svinji bili preko 200din. Znaci tad drzava moze da se mesa u trziste? Ili kad je nesto deficitrno pa bude zabrane izvoza? Sve moze samo fali dobre volje. I na kraju bilo da se uvozi ili izvozi iste firme to rade i beru kajmak.

Nazad
Vrh