Vertep

North ARMY

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
14 Okt 2008
Poruka
30.438
Lokacija
Adasevci-Zapadni Srem
Idu li kod vas po selu "vertepasi" kod nas idu svake godine posle zavrsetka liturgije u crkvi.
Ja sam pre 2-3g nosio vertep,sad sam malo omatorio pa posle crkve idem na :ppozdrav: .
Вертеп или Бетлехемари, бетлемари
су христијанизоване варијанте обредних поворки младића, које су пред Божић обилазиле домаћинства у неким нашим крајевима. По својој морфологији и садржају, обичај је христијанизована форма коледарских обредних поворки и новијег је датума. Реч вертеп јавља се у XIII веку под називом "врътъпъ" а у значењу места рођења Исуса Христа (пећине).
 
Ja sam bio Guba Sima :D
Dobro vece,dobro vece red mi je da se predstavim svima ja sam Guba Sima,guba gubu gubuje nist' ne radi samo pije.Guba ne zna citati on zna samo iskati,neko dinar neko 2,ko sta ima nek nam da.Neko sunku,neko plece makar bilo magarece samo da je po najvece.Malo sale puno srece ovo drustvo dalje krece :ppozdrav:
Inace to kod nas organizuje seoski veroucitelj i kod nas bude par grupa jer ne stignu celo selo da obidju.
 
E jebemu ne secam se sad tacno jer nisam bio prisutan dok oni recituju,kad oni izrecituju tek onda ja upadam u kucu po harac :D
 
A ima 2 Gube.A tekst ide ovako:Dobro veče gospodari što ste se u vaš dom sabrali.Vi tu jedete i pijete a mene starce ne zovete,napolju je sneg i kiša i tamo je stari Čiča Gliša.Gurnuo me u baru ja iskalja svoju krasnu i prekrasnu šubaru..........itd :D
 
Nije nas tako pocinjao.
Nas kaze (nije od reci do reci) Cujem da se na dalekom istoku rodio sin carski.....i onda oni kroz taj tekst pricaju kako idu da mu odnesu darove i da mu se poklone.
Post je spojen: [time]1262715308[/time]
_________________________________________________
ako sutra budem mogao ostati u crkvi snimicu vertepase pa cu okaciti,ali ne obecavam ::sramota::
 
e ovo je taj tekst samo sto su izvoidjaci mnogo losi i uniforme su nikakve,ja sam nosio subaru dedinu i prsnjak naopacke okrenem :D
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=-2QuVbRTpTw[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=f6xf_VUQDZ0[/youtube]
 
I kod mene je drugačije odnosno ni u jednom selu nije isto.Nekada sam i ja bio vertep sve dok se nisam oženio mislim da smo moja grupa i ja nekih 12 godina bili redovni vertepi svakog božića.Grupa se sastojala od 4 cara Irod,Gašpar,Merhiol i Valtazar.Petar i Đak.3 gube i ovca.
 
Kod nas ima nekih 6 grupa a selo malo.Miloše kod tebe bi trebalo da bude barem 10 ako ne i više
 
Ove godine je jako losa organizacija u crkvi koliko vidim,u 7 se zavrsilo u crkvi ja sam kuci do pola 10 na pauzi pa cekam da vidim hoce ili,ali ih nema... :sta:
 
Nazad
Vrh