Valjanje zemljišta

covek kaze da je platio jesenas 450e u St.pazovi al navodno tamo se neprave,samo ih neki prodaje,deluje mi slabasno,hteo bih praviti pa neznam dal da stavim sva tri dela jednaka ili kao ovde sredina 180 a krajevi 90
 
Ovo sam danas slikao da bi se videlo koja je prednost valjanja psenice. Komsija i ja smo uradili iste operacije u pripremi za setvu psenice. I predusev je bio isti. Cak smo i isti dan sejali ,samo sto on na kraju nije uradio valjanje. Njegova njiva je s leve a moja s desne strane.
------------------------
img3510.jpg
 
Da podijelim i ja svoje skromno znanje sto se tice valjanja, :cao:
ljudi kazu da se valjanjem zadrzava vlaga, ja licno mislim da je to pogresno, iz razloga sto se valjanjem sabija povrsina zemljista,
narausava se struktura samog zemljista, gubi se poroznost (nema sitnih, supljikavih, dzepova otvora u kojima je smjestena vlaga ).
Do brzeg nicanja na povaljanoj povrsini dolazi, iz razloga sto se podize kapilaran voda iz dubljih slojeva, zato sto je povrsinski sloj sabijen.
Na takom sabijenom zemljistu je mnogo vece isparavanje, zato se brze podize voda iz dubljih slojeva. Znaci, u susnim godinama dobijate kontra efekat
sto se tice same vlage u tom sabijenom sloju. Istina je da ce pomoci pri nicanju, al kasnije se javlja problem.
Ja radje praktikujem da npr.sjetva kukuruza, zemljiste bude dobro pripremljeno, i da tockovi na sijacici koji nailaze na sjetvenu traku, budu u punoj funkciji
i dodatno optereceni. Oni ce taman svojim pritiskom, ostvariti dovoljan kontak sa zemljistem, a necemo dobiti trvrd zbijen povrsinski sloj, koji teze upija vodu, a lakse isparava :osmeh:.
 
Ionako se sve širokoredne kulture špartaju najkasnije mesec i po nakon setve, pa se taj negativni efekat valjanja otklanja.
 
Slazem se branko sa tobom
nisam stigao napisati, da nema potrebe pretjerivati sa velikim opterecenjima valjaka
jer stvarno bi se mogao postici bukvalno beton, gdje bi tesko spartac mogao sta napraviti i poslije mjesec dana.
a strni usjevi posto se ne mogu medjuredno kultivirati, kod njih je to jos izrazenije
mislim da su bolji neki laksi valjci, naravno ne glatki...
to je neko moje vidjenje i znanje, tu smo da razmjenjujemo misljenja :ppozdrav:
 
Moje mišljenje je da ujesen nakon setve treba povaljati ozime useve i to teškim valjcima. Mrazevi teže da zemlju izdignu a samim tim i da oštete koren. Valjanjem se skoro skroz otklanja takva mogućnost.
 
Glatki valjak se kod mene bolje pokazao u odnosu na brilion,kembridž i ostale.I na proleće planiram da opet sve površine pod pšenicom pređem glatkim valjkom.
 
Moje mišljenje je da ujesen nakon setve treba povaljati ozime useve i to teškim valjcima. Mrazevi teže da zemlju izdignu a samim tim i da oštete koren. Valjanjem se skoro skroz otklanja takva mogućnost.

da li bi bilo dobro rano u proljece povaljati (zvjezdastim valjkom, resetkastim, ili sl.) da bi sabijo pokoricu koju mraz izdigne, a da usjev ne bi povaljao
da li je to izvodljivo ?
 
Tačno je da valjanje povuče vlagu z dubljeg sloja bliže površini i potpomaže nicanju , al nebi se složio da kvalitetno povaljano brže gubi vlagu . Valjanje je dobro i nakon sjetve i u proljeće ako je suva zemlja . Naravno da se misli na žito , eventualno soja , a za kukuruz dabome da nema smisla , jedino možda kembridžom , al i to nema potrebe ao je adekvatan pritisak zatvaračkih točkova na sijačici.
 
Jedan kombinat iz susednog mesta sve posejane suncokrete i kukuruze pre nicanja prolazi teškim kembridž valjcima.Jako lepo odrade posao i nicanja su im jako ujednačena.Skoro sve prskaju zemljišnim herbicidima i imaju dobar efekat.Ja se jako bojim da to radim zbog pokorice.
 
Hm, viđao sam i ja da valjaju u proleće kukuruz i suncokret, međutim sećam se jedne godine da je bilo i pokorice... Mislim da sad ko god ima široki nagazni točak na sejalici, nema potrebe za valjanjem...
Naravno, u jesen posle setve žita obavezno....
 
Nazad
Vrh