Uski pogonski točkovi

Ali kako da dodjem do odnosa ?
Dva ista traktora oba imaju pozadi 11.4r42, jedan ima prednje 9.5r28, drugi ima 11.2r28. Oba rade godinama bez problema, istina lake radove de se i ne pali prednja vuca cesto.

Nađeš prva ugradnja koje su dimenzije guma, nađeš proizvođača koji u svojoj proizvodnji ima obe dimenzije.
Uđeš u specifikacije tih guma u toj dimenziji i nađeš Circumference oznaku i broj.
Podeliš taj broj zadnjeg točka sa brojem prednjeg točka i dobiješ fabrički odnos.
Nađi mi fabričke dimenzije prednjih i zadnjih i izračunaću ti ja

Nađeš prva ugradnja koje su dimenzije guma, nađeš proizvođača koji u svojoj proizvodnji ima obe dimenzije.
Uđeš u specifikacije tih guma u toj dimenziji i nađeš Circumference oznaku i broj.
Podeliš taj broj zadnjeg točka sa brojem prednjeg točka i dobiješ fabrički odnos.
Nađi mi fabričke dimenzije prednjih i zadnjih i izračunaću ti ja
Ima li ih ovde?

Takve su bile kod mene na traktoru, sad nosim 11,2 r28 i 13,6 r38, to je standarna i idealna velicina. Imao sam 11,2 r42 zadnje ali nisu se ponasale kao ove, tj cula se malo vuca.
Sad ove vise neskidam, sve radove radim sa njima, milina.

Ja imam 9.5r r28 prednje i 11.2 r42 zadnje, kupljeno uz traktor u Agroglobeu.
U firmi smo imali sa 11.2 r28 i 11.2 r42 zadnji, ne znam jel se nesto culo,od tad mi se javila nedoumica,mada te u fimri su iz BPSa.

Na koliko duvaš gume? Meni su prednje 9,5/28 a zadnje 15,5/30. Zadnje i ok mogu na 1,2 bar ali prednjima nikako da nađem pritisak da ne poskakuje po lošijem asfaltu a vidi kako se troše.
Traktor je oko 3600 kg sa tegovima.
741479ec886db451d5eb5bcbdaa4c403.jpg
e32ca73b88a798af4642e179c9aec394.jpg

Zadnja ivica krampona u sredini sa baš troši i pomalo prednja ivica krampona na krajevima bočno. Kad budem menjao gume, verovatno je bolje birati gume sa više izduženim kramponima po dužini gazećeg sloja nego ove gde je krampon dosta kratak i skoro preko? Kao merdevine da su obmotali kinezi

Ove oznake sa jednom cifrom i zarezom i dve cifre su dijagonalne. Sa tri i dve cifre su radijalne. Radijalne puno bolje ali i puno skuplje.
Nisam 100 % siguran neko će potvrditi ili pobiti moje mišljenje.

Po izgledu gume, rekao bih da je dijagonalna. Radijalne su ravnije po gazećem sloju, ne idu u špic kao dijagonalne po sredini.

Moje jesu dijagonalne i to neke lošeg kvaliteta a kod nort armi su radijalne i po oznakama a i vizuelno.
Zadnje su mi na 1 bar i to je prihvatljivo i u transporti i pod nekim težim priključkom.
Prednje sam podigao sa 1.6 na 1,8 pa ću videti kad budem po asfaltu. Ima dal120kg tegova napred. I do sad je traktor napravio oko 500 km po asfaltu.
Kad pomislim na toliko km po asfaltu one se ne troše prebrzo ali se prednje troše neravnomerno, vidi se na slikama.

Nazad
Vrh