Uredjivanje travnjaka

Bez namere da se sporim sa bilo kim,jer su tehnike postavljanja travnjaka i vrtnih struktura različite, zbog toga što svako ima pravo da misli kako hoće i radi kako misli da mu je lakše i jeftinije napisao sam kako PRAVILNO,SA STANOVIŠTA NAUČNE DISCIPLINE O POSTAVLJANJU TRAVNJAKA TREBA DA SE RADI.
 
Sa svim se slažem , samo dodajem da se može skoro cele godine sejati ,ali da se zaliva . Probano . :ppozdrav: :cao:
 
može cele godine ali uz veliku muku.
travnjak treba da bude pripremljen, s dobro razvijenim korenovim sistemom, za julske vrućine.
naravno, da se može sejati i u julu. ali uz svakodnevno zalivanje.
s obzirom da mi travnjak ima 1000 kvadrata, kod mene ta opcija otpada.
jer da bih dobro zalio čitavu površinu, treba mi najmanje 12 sati.
 
Bacane-svaka cast!
Pravo lalinsko dvoriste-sve ima! Moracemo malko da se potrudimo oko naseg -zapostavili smo ga zesce ove godine!
 
evo kako danas izgleda trava koju sam 3.12.2009 posejao

wbvq5e.jpg


xymmg.jpg


ništa joj nefali zimu pezimila lepo i sada kreće odlično , znači da se može sejati i u decembru što je po meni i bolje pošto preko zime nema mrava koji skupljaju seme a od snega dobije vlagu i čim malo otopli ona krene , jasam prezadovoljan kako je nikla .
kako vama izgleda ?
 
Za @jhon deera - nesto mi grbavo deluje travnjak :sta:
za @ bacan - za vrt i dvoriste nemamo reci ::svaka cast:: ::svaka cast:: evo ja i supruga gledamo i divimo se.Nisam ranije otvarao ovu temu,a sad i meni treba pomoc.
Imam i ja jedan skroman travnjak,ali deo pod orahom kao da nestaje??Kazu da ispod oraha nista nece da raste :sta: a cuo sam da ima i seme trave specijalno za hladovinu.Gde to da nabavim i da li ima neko posebno ime i da li imate jos neki savet u vezi travnjaka pod orahom?? :ppozdrav:
 
Farmer Bob pa... malo jeste grbavo zato što imam u dvorištu dva "konjića" (vidi u temi kućni ljubimci) :haha: ja nisam stigao da povaljam kad sam posejao travu , pa su oni to preuzeli na sebe i gacali po zemlji i napravili to što vidiš , zato sam i uzeo travu za sportske terene , pošto kažu da je otpornija na gaženje e sad videćemu kako će biti na kraju za sada je zadovoljavajuće .
 
Ispod oraha napravi mesto za odmor bez trave, kad vec imas lada! :cool: ali kazu stare babe da nije zdravo botaviti pod njim!-zasto ? ne znaju!-verovatno zbog sadrzaja odredjenih smola ili hem.elemenata u njemu!
U bilo kojoj polj.apoteci-doduse malko bolje snabdevenoj-trazis smo travu za senku-kazu da su uvozne bolje!
 
E,hvala g-djo Agika,tako sam nesto i razmisljao.Istina je i auto ne valja drzati pod orahom :sta: pozzzzz.......
 
Ako podigneš krošnju (posečeš donje grane) može sasvim solidna trava da raste samo je to uglavnom nemoguće na starim samcima. Treba ga dizati od malih nogu. Kad je visok ima promaje ispod njega i nije trava stalno pod senkom onda može da se uživa u ladovini i mirisu oraha.
 
Pod orahom ne valja boraviti jer komarci na liscu "svijaju gnezda". To im je omiljeno drvo za sakrivanje. Ne znam pouzdano zasto, al je dokazano tako.

Inace, orah nikad ne sme da sece zena, verovanje je da onda nece biti muskih potomaka u porodici, odnosno da ce se loza (prezime) ugasiti.

Trava pod njim sasvim lepo raste, al izvesno cvece nece nikad.

Malo je off, al mislim da je zanimljivo.
 
Auuu drustvo svaka cast za travnjake :D
Sto se tice ono ispod oraha, nije istina da nista ne raste . Imam 6 oraha na ulici i ispod svakog je trava mada veoma osetljiva... tesko da cete neci neki hibrid kao pravo resenje ali predlazem da probate da nakupite 20-30 busenova zubace iz atara - 100% uspeh :cao:
 
Nazad
Vrh