Univerzal

Hvala kolega, a moderator Matić je to prvi uradio, i njemu da zahvalimo na ideji da se reši jedan od retkih nedostataka na UTB, kao što je (samo) lampa za pritisak ulja. Ugradnja me je koštala 1.100,oo dinara. Manometar je 600, a armirano crevo sa holenderom 500 dinara. Izbaciio sam pokazivač goriva na tabli i na njegovo mesto postavio manometar. Isti su otvori.

Ja sam odmah posumnjao u kvalitet presovanja na ovom crevu, da mi, recimo, noću ne popusti kada ne vidim, i izvuče svo ulje. Kočiono crevo je svakako sigurnije rešenje, ubačeno u neko tvrđe plastično crevo zbog vibracija i to je onda "večita stvar"

Aaa, to je, da kažem, uljni manomenatar, koji direktno mjeri pritisak ulja preko cijevi. Mislio sam da si ugradjivao neki električni davač (senzor), pošto sam vidjao i takve. Zar 6bar nije malo mnogo?

Nisam hteo ništa da menjam na ventilu uljne pumpe, inače original fiatove iz prve ugradnje, a slažem se da je možda prevelik pritisak za ler gas. Čekam da odem ponovo u freziranje pa da vidim šta kaže topao motor, ovako ne mogu da znam. Zanima me i šta misle iskusnije kolege?

6 bara po meni je neka krajnja granica visokog pritiska.Trebalo bi kad se malo ugrije da padne koji bar.Inace takav pritisak moze uzrokovati i filter ulja.Bilo je slucajeva greske u gustoci filtera.

I mene to kopka, da li da vratim stari Frad-ov filter nego je mnogo prljav. Ali, zar se u slučaju većeg začepljenja filtera ne otvara sigurnosni ventil u filteru koji sprečava porast pritiska ? Ili je to samo "teorija" ?

1 bar je dosta los pritisak kad je traktor ugrejan, ali nije alarmantan. Mislim da bi trebao da se krece negde oko 2,5 (pa i nesto vise) bara kad je 100 % ispravan.

1 bar je dosta los pritisak kad je traktor ugrejan, ali nije alarmantan. Mislim da bi trebao da se krece negde oko 2,5 (pa i nesto vise) bara kad je 100 % ispravan.

I ja mislim tako, 1bar je jako malo za topao motor, a sa druge strane, pritisak u hladnom motoru je neobično visok. Koje si ulje nasuo unutra, mozda je ulje neko rjedje, pa kad se ugrije postane previse rijetko. Ne vjerujem da je do pumpe, ako moze da nabija tako visok pritisak kada je motor hladan. Ja sumnjam na ulje, al mozda i grijesim.

Moj Univerzal ide sa takvim pritiskom otkad je nov došao kod nas tako da to nije ništa alarmantno pogotovo što je Milovan 64 uradio punu generalnu.

Ja sam sipao Nisotec S 3, znači nije isuviše retko, a preporučite mi koje da sipam u drugoj zameni. U svakom slučaju, hvala vam na savetima, ipak sam ja samo mehaničar-amater. Bez dana škole. Ovo samo radim drugarima koje ne mogu da odbijem, a bilo je ukupno samo 8 traktora sa punom generalnom i 20-ak sa većim ili manjim intervencijama. A ovo što moderator Matić kaže, izgleda se Univerzali ponašaju drugačije kada je pritisak ulja u pitanju.

Ne brinite ništa moj traktor ide sa takvim pritiskom već godinama.Takođe smo menjali uljnu pumpu,čaure ovo ono i priča ista.Kada ga upalim ima 5 bara a kada se dobro ugreje na leru drži 1 bar.Ja mu sipam Modričinu Maximu MG 15w40.

I ja sam svedok da je jedan 533 sa utovarnom kašikom KARLO, dve godine radio na nuli pritiska. A po ceo dan u prudu na Moravi tovario pesak i nije se "rob" zamorio ! Znam ovo jer je u pitanju moj dobar drug inače "švercer" peska sa Morave. Kada smo ga razbucali posle toga nije bilo nekih velikih brazgotina na radilici. Čudo !

Univerzal 445 problem sa bočnim reduktorima

Postovani,
Imam Univerzal 445,u zadnjim točkovima se cuje jako brujanje a kad krećem iz mesta čak i neko drobljenje i cimanje i lupanje.Verovatno je to problem u bočnim reduktorima,Zanima me šta li to može biti i kako da otklonim taj kvar ,jer kod mene u okolini nema majstora za univerzale a mislim da to mogu uraditi sam,naravno uz vašu pomoć.

Nazad
Vrh