Imam problema s kvačilom na IMT 506 LS.
Pre nekoliko dana sam zamenio ulje u menjaču koje verovatno nikada do sada nije menjano. Sipao sam SAE-90, Api GL5, Galax Hipenol. U početku je sve radilo dobro, jedino je menjač malo teže upadao u brzinu, baš kao da kvačilo ne odvaja dovoljno. Onda jednog jutra krenem ja rano u baštu, upalim motokultiVentilator, stisnem kvačilo, pokušam da ubacim u drugu, motor stane kao da kvačilo nije ni bilo stisnuto. Posle toga (popodne, na 35+ stepeni) sam pritegao sajlu (na ručici) i kvačilo odvaja dobro, čak i u prvoj. Sada kada je motor zagrejan kvačilo odvaja dobro, ali dok je hladan skoro da uopšte ne odvaja. Jedini način da pođem je da poguram frezu i onda u pokretu ubacim u drugu.
Da li je problem u ulju? U fabričkom uputstvu za rukovanje i održavanje piše da se u menjač sipa SAE 80. S obzirom da viskozitet ulja opada sa porastom temperature ulje mi liči na glavnog krivca.
Ako je problem u ulju, koje ulje treba da sipam. Za 506 je bitno i koje aditive ima ulje. API GL5 ima EP (extreme pressure) aditive koji mogu da oštete bakar i mesing, ali ovo zavisi od vrste aditiva, nisu svi opasni. Ovo sam saznao tek pošto sam već nasipao ulje, pa sam napravio mali eksperiment. Stavio sam nekoliko kapi tog ulja na ispolirani mesing i pošto nema nikakvih promena posle nedelju-dve onda Galax-ovo ulje verovatno može da prođe.
Kako se šteluje sajla kvačila, koliko treba da bude zategnuta?
Problem br. 2
Menjač povremeno (i potpuno nasumično) ispada iz druge. Čini mi se da se ovo rešava zatezanjem šrafa na ručici, ali nisam baš siguran kako se to radi.