Uljana repica 24/25

Sad zvao Plamet ploce za nodetku 100 rupa 1.20mm su 30 e a Plastometal iz Rume ima od 1mm od 100 rupa za 20e ,koje su bolje sta misle iskusni?

Ja sam 2 puta prešao tanjiračom.Sledeće nedelje bacam veštak i predjem setvospremačem.Setva tek oko 10 septembra pre kiše.Ako do tad krenu korovi onda posle setve dobiće total.

Slamu isecka kombajn, vučni tarup ili se balira pa iznosi sa njive?
Koju kratku tanjiraču imaš i koju sejalicu?

Ma ok je to, nisam ni ja za neku preduboku obradu, ali kada imaš zmaja, bez sečke, home made tarupom razbaciš- iseckaš otkose (kako tako) i kada nema kiše, bez oranja je teško ostvariti lep plitak setveni sloj (bez previše slame i pleve) odnosno u takvim uslovima teško da će biti dobro nicanje repice.
Kad ima padavina, onda je lako. Onda da pobacaš seme po površini, niknuće. No, ne moram biti u pravu.
Zato i pitam šta ima od oruđa tj koja je tehnologija obrade.

Trenutno stanje sa vlagom je jako loše.
Uradjeno 2x kraktom tanjiračom ( 1. Put odmah iza kombajna, 2. Put oko 29. Jula)
Tada je vlage bilo, sada ni u najavi
Dobili pre dva dana 8litara

Nesto razmišljam da li bi bilo bolje da sam prvi prohod tek sada uradio?

Juce sam tanjirao jednu parcelu strnjike ,sve ostale sam odma posle zetve maltene odradio,bile kise pale,islo odlicno.Sad posto nemamo kise mesec dana ,ovu zadnju parcelu sto sam tanjirao ,prasine kolko hoces,tanjiraca nece u zemlju da ide,a gde je isla,vadi grudve 15cm u precniku maltene.Na drugoj parceli probao razrivacem nekim sto imam,jedva je isao u zemlju,posle 1.5-2 ha odustanem jer je bilo potrebno sve cesce da prisilno guram hidraulikom da bi isao u zemlju,i ako propadne dublje ,ugasi traktor.Grudve je vadio ogromne,traktor tockom ih ni ne lomi uopste,posle sam to tanjirao ,blokirale baterije na tanjiraci kad upadne grudva izmedju diska i cistaca,milina jedna.Sve to jer jeb... kise nema,pada tamo gde je ima skoro uvek,ali ovde samo ide okolo naokolo,bitno da duva jeb.. vetar stalno.
Sto se tice vlage,nema veze kad je tanjirano,nema je nigde ,ima samo tona prasine kad radis u njivi.

Ja sam neke parcele uzorao i presao 2x spremacem i cekam jos jednu kisu da razbacim vestak i predjem jos jednom spremacem i trebalo bi da bude odlicno. Drugi deo parcela nije moglo da se ore, suvo, presao podrivacem i 1x vucnom tanjiračom i nije lose ispalo. I tu čekam kisu da razbacim veštak i predjem jos jednom. U tim parcela mi je problem ima dosta zetvenih ostataka i ne znam kako ce se odraziti na nicanje.

Ne sejem sa njom,tj jos cu videti,najverovatnije ce mi zadruga sejati sa zitnom,ali to je sve pod znakom pitanja ako bude padavina da se pripremi zemljiste ....
Ako bih sejao sa mojom nodetkom,nisam nikad baterije skupljao na 50 ,nzm jel mi treba 7 redi ili moze 6 ,jel se turbina pomera u stranu ,pojma nemam kako to ide ....A opet nodetka je sr... tesko spram sejalice iz zadruge koja je teska mnogo tona ,vucna,i ima dobre tockove da nabije zemlju iza odma,tj upakuje lepo seme,bolje nice.

Nazad
Vrh