Uljana repica 24/25

Treba da bude orana, BEZ žetvenih ostataka, jer ako ima dosta slame sklop neće biti dobar, to je 100%

Ali svako radi kako zna i ume najbolje....

Ima li smo mi i na oranom i na gruberisanom. Kad se uzore pa zasusi tu nicanja nema, to je izgubljeno u startu. Posle grubera bude dobro, ali takodje mora da pokisne. Ove godine cemo samo da tanjiramo kratkom tanjiracom. 3x. Prosle godine najbolje su bile posle tanjiranja. Mozda u nekim extra teskim zemljistima da treba oranje, ali u nasim nema potrebe.
Eno i Radoslav se iscudjuje kako da je zito rodilo bolje posle tanjiranog. a ne posle oranog. Jednostavno, bolje nicanje, vise vlage, bolji sklop, a koren se snadje i iskoristi stare kanale. Kad se vodi racuna o zemljistu onda zemljiste nije zbijeno i koren ga lako razbusi. Nema dzepova kao u oranju, a samim tim ima i vise vlage u sebi.
Druga bi prica bila da se uzore pa padne 100 l kise. Onda je lako pametan biti.

Mi sačekamo da padne jedna dobra kiša, jer da se pomeraju grudve ili da se pravi prašina nema smisla razmišljati o setvi uljane repice....

Jedinu manu kod samo tanjiranja vidim sto je djubrivo svo u povrsinskom sloju.Orao ne bih nikad,ali kod razrivanja,gruberisanja,opet se to itekako bolje zamesa nego sa tanjiracom.

Mi smo prošli kratkom 1x posle one prve kiše
Sada na moru cekamo da u međuvremenu isklija sto moze pa posle sledece kiše druga tura kratka tanjirača, negde posle 1. Augusta

Posle cekamo termin za rasturanje djubriva i vrv trecu turu tanjirace. Pocetak septembra

Moje spremno za setvu. Posle kise prosao gruberom, sutra dan, kratka tanjiraca i pre neki dan posle jos 10l presao spremacem.
Ide jos djubrivo predsetveno i drljaca ili sptemac pred setvu. Naravno ako bude neke kise.

kao jedan od onih sto je izbacio plug iz upotrebe davno jos pre 20godina unazad dve godine poceo sam uvodit plug i moram reci da sam prosto iznenaden kako se odrazilo na prinose posebno psenice i repice.imam njive koje 10 15godina godina vec nisu davale psenice vise od 20m ove godine su te davale od 35 do 45m a u istom delu atara koje sam i dalje samo tanjurao jer su nepravilnog oblika i male pa lakse s tanjuracom dale su 22-23m .isto i s repicom imao sam na jednoj njivi deo njive koji ide u spic je tanjuran dvaput rubinom i setva s roto a drugi deo oran pa rubin i setva s roto i prinos je bio daleko bolji na oranom.sa sjajnikom sam imao daleko vise problema na tanjuranom spicu odmah pored oranog.a isto tako bilo njiva de sam orao pa tako ostalo po 2tjedna i zasusilo tu su bile najlosije.sto se tice mehanicke pripremem kad bi se stvorili jednaki uveti smatram da su na oranom bolji prinosi bar tako se krecu ovde kad se gleda tko je orao a tko isao reduciranom obradom.sused ore i odmah za njim sin ide sa tupanjcevom tanjuracom i setva sa zitnom i imo je medu boljima prinose ove godine.nedavno sam pazario za plug okretac jedan paker valjak pa ce ici za sve plug s pakerom i odmah za radnikom setva s rotodrljacom.drugar tako radi godinama vec i odlicno mu se pokazalo.

probavao sam sve i svasta.al kao jedan od velkih hejtera pluga to sam ostavio kao zadnju opciju.pre toga sam probavao razne folijarce pa kompleksna dubriva zamesana na osnovu analize tla tih parcela pa pamtne gnojidbe i skeniranje psenice tokom vegetacje pa dolazak par strucnjaka agronoma pa razne smese letne zimske pokrovih useva.na kraju ispalo da sam trebao samo preorat.mene je sokiralo od toga svega najvise kad uporedujem s drugarom koji redovno ore njive njegove analize tla od pre 10+ godina i moje iz istog dela atara kod mene je humus opao u proseku 0.7-1.5 a kod njega 0.3-0.8 ispada da je on s plugom manje degradiro tlo nego ja bez pluga od 2001.

jedna kompanija s onim kombijem sto ima iza namontiran taj uredaj za vadenje uzoraka.i meni i kolegi uz uvet da se kupi njiovo gnojivo

Mislim ako analiza nije svaki put radjena na istom mestu,npr sa gps masinom,onda to ti ne znaci nista maltene,humus,ph,i sve ostalo varira dosta po parceli.

ista kompanija 2015 i 2024 sa gpsom na tom kombiju samo 2015 bio neki demoprikaz pa smo usicari dzabe uzorkovanje.parcela moja i drugareva odmah pokraj moje.zato sam napisao da me to najvise sokiralo.2015 tu mi bio humus 2.62 i 2024 pao na 1.9 a drugar imao 2.49 i 2024 mu pao na 2.2,,,,cak je zadnjih 7g isti nam plodored na te dve susedne parcle.ima jos vecih razlika izmedu nas dva tj dve razlicite obrade al te dve njive su najblize tj odmah jedna pored druga pa sam ih uzeo za primer i zato sam uveo obradu plugom natrag.prosle godine nije islo bas kako je planirano zbog lomova plugova i suse nadam se da ce ove ici nesto bolje pa da preorem nesto vise parcela

Nazad
Vrh