Uljana repica 2025-26

Samo malo da odem van teme. Posle dosta godina opet vracam psenicu u plodored a uzeo sam i kembridz valjak. Da li moze u psenici da smeta valjanje kembridzom?

drugar prska juce vec 3 put,nemoze jednostavno da pobegne...nema kise nema iz cega da raste

kod nas neki presevaju,70 jutara znam da je ponovljena setva u subotu ili ponedeljak
navodno stize neka kisica od nedelje pa mozda ova sad izadje iako smo u polovini oktobra vec,sta ce od toga biti videce se kasnije

Ja ne znam stvarno gde ste usli sa njom da je sejete 15.10? Treba vreme da nas potrefi u novembru 10dana miholjskog leta pa da se vide redovi do kraja novembra i da ne budu minusi, a kako dani idu dan je sve kraci a noci duge i hladne i ona kao billjka radi 3-4 sata dnevno a u septembar u prvoj dekadi radi 10sati.
Ima i primera iz Crepaje znam coveka da je posejao 3.10 300kj i imao prinos 2t/kj al ga potrefilo vreme a zima kao prolece bila.

razlog zbog koje su je ljudi posejali sada,od novonastale situacije sa susom mnoge repice su katastrofalne ili nisu ni izasle(kod nas je ipak nece biti kako se ocekivalo i zelelo a i ovo sto je izaslo nije sklop kakav treba da bude)
posto se kukuruz i suncokret kod nas smanjio,nemoguce je sve posejati psenicu

naravno ne puca se na rod sto kazes 2 tone po jutru ali 1,5 tona+subvencije na nekih 55din je mnogo bolje nego 1.5t kukuruza po 25din+subvencije

razlog zbog koje su je ljudi posejali sada,od novonastale situacije sa susom mnoge repice su katastrofalne ili nisu ni izasle(kod nas je ipak nece biti kako se ocekivalo i zelelo a i ovo sto je izaslo nije sklop kakav treba da bude)
posto se kukuruz i suncokret kod nas smanjio,nemoguce je sve posejati psenicu

naravno ne puca se na rod sto kazes 2 tone po jutru ali 1,5 tona+subvencije na nekih 55din je mnogo bolje nego 1.5t kukuruza po 25din+subvencije
Ko tebi garantuje cenu za 2026, 55 din, to je poenta, a za rod je jos rano pricati....

Ja ne znam stvarno gde ste usli sa njom da je sejete 15.10? Treba vreme da nas potrefi u novembru 10dana miholjskog leta pa da se vide redovi do kraja novembra i da ne budu minusi, a kako dani idu dan je sve kraci a noci duge i hladne i ona kao billjka radi 3-4 sata dnevno a u septembar u prvoj dekadi radi 10sati.
Ima i primera iz Crepaje znam coveka da je posejao 3.10 300kj i imao prinos 2t/kj al ga potrefilo vreme a zima kao prolece bila.
I kod nas su sejali ovih dana. Moje posejane krajem avgusta sad izlaze ali necu nijednu parcelu ostaviti. Ni one koje su nikle vise od pola posle setve jer ima novog nicanja i to ce biti mnogo zeleno kada sazri ono sto je niklo pre mesec ipo dana.

Ko tebi garantuje cenu za 2026, 55 din, to je poenta, a za rod je jos rano pricati....
0na uvek ima cenu
ove je kod nas manje posejano tj ne samo kod nas vec od beceja prema gore,ima je mnogo manje iako se ocekivalo totalno suprotno
susa je odradila svoje
za jesenje kulture nam je vec problem

o rodu jarih kultura necu ni da razmisljam jer smo vec sada u ogromnom deficitu vlage
bice povuci-potegni izgleda

I mene zanima isto,ovo sto je sejano pre 2 nedelje nema po meni nista od toga,trebala je dublje setva da ide,ovde vetrina isusi prvih 2-3 cm u roku od pola dana .....Dvoumim se ili sad da je pretanjiram pa do kraja meseca posejem jecam,ili joj dam sansu do proleca,pa ide ponovo kukuruz,ili suncokret ...

I kod nas su sejali ovih dana. Moje posejane krajem avgusta sad izlaze ali necu nijednu parcelu ostaviti. Ni one koje su nikle vise od pola posle setve jer ima novog nicanja i to ce biti mnogo zeleno kada sazri ono sto je niklo pre mesec ipo dana.
i kod mene isto.od 46ha posejane repice zadovoljavajuce samo 2hektra gde je poniklo 70posto.od ostatka jos 15hektra gde uopce nista nije poniklo tak da tih 17 moguce ostavim do proleca pa cemo vidit al verovatno ne a ostalo ponik 5 do 10posto i to ide sve pretanjuravanje i verovatno jecam

Nazad
Vrh