Uljana repica 2019/2020

Današnje stanje:
ae1ae7d65b14e87ce3caafc69346cfe9.jpg
7455f2d6cb77bd2aba950917aec7bc30.jpg
 
S'obzirom koji potencijal korova imamo i da ce verovatno preovladati repicu cim krene vegetacija,ja ovu Maxinu ne bi ostavio ni u ludilu. Kod nas su prosle godine ostavljali i vecu od ove,pa su kosili do 500kg/ha i na kraju se ubudjavila otkupljivacima pa nisu hteli da isplate ljude
 
Jedan promotor mi rekao da su prošle godine ostavljali sa 13 biljaka po m2..... I prinos 2500kg/ha
Opet, drugi u pokusima su sijali sa 33 biljke po m2, sa pneumatskom, i kažu da je to max sklop, u mađarskoj kažu da neidu preko 30-35 biljaka..... Ja posijao 49 biljaka...... Ko će ga znati

Ako pretanjuraš i posiješ prroljetnu kulturu, možda ćeš se pokajati, jer kod mene se zemlja suši, umjesto da je na njoj 20-30cm snijega, pa mislim da će ove godine bolje proći ozime kulture, a još ako to malo vlage izvadiš van..... Na tebi je odluka
 
Da li si je u jesen prskao od korova? Ako nisi možeš to uraditi na proleće i suzbiti dobar deo korova.Ako je ovakav sklop na celoj njivi ja bih ovo ostavio.
 
I ja bih ovo ostavio. Nije to uopšte loše. Reši tu samoniklu pšenicu, jer to može biti problem na otkupu.
 
Da li si je u jesen prskao od korova? Ako nisi možeš to uraditi na proleće i suzbiti dobar deo korova.Ako je ovakav sklop na celoj njivi ja bih ovo ostavio.
Nista nije prskano, zato sto je nikla tek pocetkom novembra.U planu je ako ostane da se prska naravno.
 
Dobro bi joj dosao jos koji mraz da pobije širokolisne korove a uskolisne i pšenicu obavezno odradiš i biće to dobro.Divim se tom malenom zrnu semena repice koliko brzo nikne u jesen (po toplom i vlažnom) a opet koliko dugo stoji u zemlji i opet nikne dok bi većina drugih semena istrunula do sada.Prosle godine sam pratio jednu repicu koja je nikla preko zime ispod snega i ta je donela neki solidan rod.
 
Ovaj hibrid je KWS Hybrirock i namenjen je za kasnu setvu cak do 10ili 15 oktobra da se seje, u tabli sam imao pored njega i ostale neke dkc i rwa.Oni su bili dosta niski dok je ovaj kws bio bolji.
 
Na slikama koje sam gore postavio sa leve strane je Hibrirock (on je svetliji)a sa desne strane i uvratine je Kws Umberto(tamniji je).Ima razlike u boji a na Umbertu imam svoj mini ogled sa različitim osnovnim djubrenjem pa ću videti do kraja kako će ispasti.
 

Leva njiva....trebalo bi da je neki dkc a desno, znam da je kws umberto. Njiva sa leve strane predusev repica (ustvari u 4 godine treći put je već repica) manje više kilava ali interesantno azota ima dovoljno. Ova desno prvi put repica (predusev ječam) i treba joj azota. Na istom mestu vršena analiza (Pss Sub.) NJive nisu moje ali neće se ljutiti vlasnici zbog postavljene slike.
 
Nije ni dkc loš (nije reklama. ja sam posejao kws). Ako iz nekog razloga nema sklopa, biljke su u stanju da se razgranaju i donesu sasvim pristojan prinos. Repica-korov, što bi neki rekli.
--------------------------
Da se dopunim... Levo njiva je lošija zbog nepoštovanja plodoreda, po meni. Ne može se u 4 godine 3 puta sejati repica. Ali eto, drugar tako odlučio.
 
i dkc je dobar, steta sto su povukli excalibura, to je bio vrhunski hibrid za nasu zemlju. Ovi ostali novi hibridi nikako mi se ne svidjaju sto se tice prinosa.
 
@Maxa Ostavio bih ja tu repicu, moja je losija jos a resio sam je ostaviti pa ce mo videti. Ali mislim da ce tu nagurati bar 3t/ha, sto je po meni opet bolje nego ponovo dodatno ulagati
 
@aco ostavljena je, a i vreme joj ide na ruku.
Iskreno, ja sam hteo da je preokrenem, ali otac je rekao da nema sanse i da ce je ostaviti.

Prelistao sam ja stranice od prosle godine i ranijih godina cinimi se da si i ti imao slicnu kao ove pre par godina, kakva je bila?
 
Nazad
Vrh