Uljana repica 2016-2017

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam gledao moju, ako padaju kise razmisljam da krenem sutra popodne ako ne onda u subotu popodne.Bilo bi super kad bi i sutra i u subotu bilo ovako vreme onda bi bilo idea;mo za zetvu.

Ja sam malo pre dosao iz atara i po mojoj proceni joj treba jos 5-7 lepih dana. Jos uvek ima puno, puno zelenkastih mahuna.

Do sledece nedelje nista ne diram, treba jos par dana da pece sunce kao juce sto je bilo ima dosta mase i donji spratovi su malo zelenkasti.
Mislim da ove godine ce biti isto kad i zetva psenice.

Probacemo u Sredu da zakosimo...
Dejstvo Pictora,nema belih stabala,tjs trulezi,slika je od par dana...
2yjq1j4.jpg

Ovi koji su probali u Alibunar vlaga je bila 9% prinos oko 2000kg po kj , a u pitanju je ritska zemlja.

- - - - - - - - - -

Kad ste planiral da krecete sa skidanjem?

Ova kisa je odlicna da sazri jos bolje. Ne znam mozda od utorka-srede ako da Bog, sve zavisi od vremena kako ce biti ako ce biti tako kao sto su naveli za ponedeljak oko 28c a za utorak 32c onda bi trebalo u sredu jer je i psenica pri kraju mislim da moze da se kosi slobodna za vikend psenica.

Mislim da to u mnogome zavisi od hibrida.
Kod nas nece primati repicu koja je vlaznija od 10%. Kazu ako im se donese u jusu 9 i 2,5 doplatice 1 dinar po kili.

Pa moze 100% za vikend. Jel se osipa puno repica,ako padne ispod 9%vlage?

Ako si ju zastitio sa fungicidom u pravilu se ne osipa ni kad je vlaga 6,5% i padne tu noc pljusak od 15 litara (tako smo mi lane prosli) osulo se mozda 10 kg po jutru.... ako i toliko uopce.
E sad ako nisi mjerilo nekakvo je da ju opalis sa otvorenim dlanom, ako cujes da se bas jako osipa onda ju vrsi (ako nemas sad nenormalno zelenih mahuna. U pravilu mi skidamo uljanu tek kad je vlaga 7% ili ispod toga, jer onda je tek uspjelo da donje mahune sazriju. Pretprosle.godine je tata skidao na 8,5% vlage i nije htio ccekati da mahune sazriju. Gubitak je bio po 3-4 metra po jutu. Od tada cekamo da sazriju (osim na hibridu cassidy od sy, taj ne bi sazrijo do 20.7. Prosle.godine u potpunosti)

E sad vamo kod nas u ataru uljane repice dobro izgledaju pune su mahune, mislis prinos.ce.biti ko lane. A kad mahune na ruke izdrobite zrna i do 30% manje nego lane.... barem na gornjim mahunama

SLazem se sa tobom @fendt,ali ako mi sacekamo toliko da se osusi onda se gornje mahune otvaraju( zavisi sve od hibrida kod neke se otvaraju kod drugih ne ali ko ce ih znati),ali vec zetva psenice nam kuca na vrata tako da ako hocemo da ostavimo repicu skroz da se osusi(I ako dolazi neko nevreme onda smo ga nadrljali) onda cemo zakasniti sa psenicom ili cemo repicu skidati posle psenice(nismo pametni u ovakvim situacijama) i povrsine nisu male pod njom pa da kazes da mozes da je skines za dan-dva.

SLazem se sa tobom @fendt,ali ako mi sacekamo toliko da se osusi onda se gornje mahune otvaraju( zavisi sve od hibrida kod neke se otvaraju kod drugih ne ali ko ce ih znati),ali vec zetva psenice nam kuca na vrata tako da ako hocemo da ostavimo repicu skroz da se osusi(I ako dolazi neko nevreme onda smo ga nadrljali) onda cemo zakasniti sa psenicom ili cemo repicu skidati posle psenice(nismo pametni u ovakvim situacijama) i povrsine nisu male pod njom pa da kazes da mozes da je skines za dan-dva.

sve je to jasno, gornje mahune nisu toliko prinosne kao što su donje, e sad svatko mora odlučiti hoće li ići u nju i žrtvovati prinos ili čekati. zbog toga mi sijemo 1 rani hibrid i 1-2 malo kasnija.

Danas smo izasli na nasu parcelu,bili i ljudi iz zadruge,na gornjim granama su suve mahune,ali kad ih lupam prstima ne osipa se, donje grane su dosta zelenije,mislim da nece jos tri dana.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh