Ulja i maziva!

8rglcAq.jpg

V7tcQcL.jpg

Pitanje za Stalkera.Šta bi mogli reći o ovoj masti?
 
I meni treba preporuka za neku dobru mast. Koristio sam lpd2 godinama,ali nema vise da se nadje povoljno. Interesuje me najvise za podmazivanje kombajna
 
I meni treba preporuka za neku dobru mast. Koristio sam lpd2 godinama,ali nema vise da se nadje povoljno. Interesuje me najvise za podmazivanje kombajna

Ja sam uzimao prosle godine iz Agrogloba za kombajn UMBRA kanta od 25kg oko 8000din, a pre 2 godine uzeo sam iz Almexa 5kg za 8000din. Ali ta iz almexa je bolja.
 
Znam za tu iz Almexa ali je preterano skupa. Lpd for2 je extra mast,nego sam mislio da li ima nesto povoljnije a slicnog kvaliteta
 
Poštovani,
"Mast k'o mast" u smislu da je tipičan predstavnik univerzalnih litijumskih masti sa EP osobinama.
Unverzalna jer može da se koristi i za ležajeve ali i za sve druge primene na većini mašina i vozila (ne za menjače/reduktore, naravno i za još neke specifične primene).
Slična je masti LPD FOR 2 EP od FAM-a (uz nešto bolje temperaturne karakteristike FAM-ove masti).
Stoga, ako ima umerenu cenu, O.K. ako ne, traži dalje.
Pozdrav!
 
Uzimao sam to isto ulje pa mi je Stalker rekao ovo što kažem tebi a i sam sam video da nije nešto posebno_Ovo nije za diferencijal,već motorno.Za diferencijal ide traktol 80,35 litara.
 
Ako moze pomoc od gospodina Stalkera,.Koje ulje bi bilo adekvatna zamena na nasem trzistu umesto ovog: Bobcat Superior SH ?
Ako dobro tumacim, trebao bi biti kalasican hydrol 46
 
Poštovani g. Saša,
Izvinite na ovolikom kašnjenju (preskočih jedan vikend), jednostavno sam prevideo pitanje.
Da, dobro ste i sami našli odgovor. Klasično hidraulično VG 46 ulje (DIN 51524 Part 3 HLP).
Dakle bilo koji 46 hidrol će biti o.k. (iole poznatijeg proizvođača, mogu biti i domaći).
 
Molim i drugi put.
Izvinite još jednom na kašnjenju (sa moje strane), ali sam veoma "prebukiran" i sve češće u cajtnotu (pa tako verovatno do odmora u avgustu).
 
Postovani g stalker kakva je kalijumova tovatna mast od proizvorjaca FAM. Nasao dobru cenu kantica 1700 dinara od 4 kg naspram 2200 litijumove pa da pitam. Isto je for, pa ds li kupiti ili ipak samo litijumova. Potrebna mi je.sa svaka mazanja, ne samo lezajeva, a kazu kalijumova samo za lezajeve.
 
Litijumove masti su najbolje multifunkcionalne masti (univerzalne). No, može poslužiti i Ca mast.
Ako se ne traže EP osobine (onda i Li mora biti takva) i otpornost na visoke temperature, Ca može da se koristi (čak može biti i otpornija na vodu (vlagu) i prašinu).
Ipak, Li masti su mehanički otpornije i mogu se koristiti za praktično sve.
Dakle, procenite da li su zahtevi podmazivanja teški ili ne, za više namena bih birao Li mast (mada za neke namene moraju biti EP, kardan, homokinetički zglob i slično; za ležajeve točkova su specijalne masti pa jedna očigledno (ni Li, pa ni kompleksna (i skuplja)) ne može baš sve da reši).
Npr. FOR KLM 2 se može koristiti samo do 80 cel. (verovatno ste na ovu mast mislili).
Li-Ca su možda najbolje univerzalne masti ali nije ih uvek lako naći.
Dakle, i Ca može da se koristi za opšta podmazivanja (osim osnovnog za ležajeve) ali je širina primene manja.
Li je svakako bolje rešenje, makar (moralo) biti i malo skuplje. Procenite, nije da se odbaci ni Ca. Ograničenje je pre svega temperatura.
Inače, od Li-Ca (kombinacije) još su bolje i univerzalnije Ca masti ali kompleksne sulfonatne. Naravno nešto su skuplje ali ne mnogo u odnosu na Li-complex, a bolje su za klasu (skoro po svim osobinama). Dobro, ovo poslednje nema veze sa vašim pitanjem ali da se zna za specijalne namene.
 
Malo da osvezimo temu,kupio ulje za passat pd motor...,,@Stalker ako nadjes vremena moze li jedno poredjenje sa srodnim uljem iz Kroon-ove game.

20190813_230151.jpg
 
Nazad
Vrh