Ulja i maziva!

Ista je oznaka za automobile jedino ako imate noviji model i koristite Evro dizel koristite polusinteticka ulja jer je prihvatljiva cena ali imaju bolji indeks viskoznosti odnosno SAE 10W-40.

Ja koristim motorno ulje OMV Truck M 20W-50 i zadovoljan sam sa njime. Cena za kantu od 20l iznosi nesto manje od 5000 dinara. Ulje je predvidjeno za atmosferske i turbo motore...

Tacan naziv je Truck M+ i to je SHPD ulje ono o cemu sam pisao da je za motore u poljoprivredi. :D

Moze i to, isto spada u SHPD samo ja ova ulja preporucujem za kombajne mislim na SAE 20W-50.Za traktore je dovoljno i 15W-40 zbog lakseg starta u zimskom periodu.

ja sam po preporuci majstora sipao prvi put BERGOLINE sae20w60. pre sam koristio GALAX SUPER LONG sae15w40 i trosio mi je oko 0,5 do 0.8l ulja na oko 10 sati rada u opterecenju dok u laksim radovima nije trosio. sada sa BERGOLINE nema potrosnje ni sa 40 sati rada. ne primecujem razliku u pritisku motora.

Davno je uzet pa se nesecam cene, ali po poslednjim informacijama 800 evra.Posto ga cesto koristim meni se vec isplatio, a uzimati ga za male kolicene merenja se ne isplati.

Zanima me dali neko ima iskustva sa PRISTA uljima konkretno SHPD? Hvala unapred.

Sve vise ce vas obilaziti komericijalisti i nuditi ulje po povoljnim cenama jer trenutno ima mnogo uvoznika ulja i to ulje treba nekom prodati.Osim uvoznika postoje i domaci proizvodjeci, a i privatinici koji mesaju ulja i nude ih kao najkvalitenije.Mnogi od njih su bili i kod mene u prodavnici samo im je znanje o uljima jako malo pa jako brzo napuste prodavnicu neobavljenog posla.
Finansiska vrednost utrosenog ulja u poljoprivrednoj proizvodnji iznosi 2 % od utrosenog goriva i zato odaberite kvalitetno ulje kad vec nemozete gorivo jer je razlika cena zanemarljivo mala.
O zameni ulja sam napisao u predhodnim postovima, a ako je neko neodlucan o vremenu zamene nek uzme uzorak starog ulja u cistu posudu i novog (jer moram da bazdarim uredjaj) pa nek dodje do prodavnice i izvrsicemo kontrolu.Ovo se odnosi na clanove foruma koji su blize NS jer mislim da nije isplativo za one dalje.
Uskoro ce poceti tereni pa cu napisati u odgovarajucoj temi ''sta cete sutra raditi'' pa ako se neko nalazi na tom delu moze i tada da se iskontrolise jer je uredjaj uvek u kolima kada idem na teren.Samo mi ostavite poruke na PP da ne zamaramo ljude na forumu. :ppozdrav:
Nesto sam zaboravio da napisem.Prestao je uvoz COMMA ulja pa korisnici ovog ulja moraju potraziti adekvatnu zamenu.

panonstib je napisao(la):
Sve vise ce vas obilaziti komericijalisti i nuditi ulje po povoljnim cenama jer trenutno ima mnogo uvoznika ulja i to ulje treba nekom prodati.Osim uvoznika postoje i domaci proizvodjeci, a i privatinici koji mesaju ulja i nude ih kao najkvalitenije.Mnogi od njih su bili i kod mene u prodavnici samo im je znanje o uljima jako malo pa jako brzo napuste prodavnicu neobavljenog posla.
Finansiska vrednost utrosenog ulja u poljoprivrednoj proizvodnji iznosi 2 % od utrosenog goriva i zato odaberite kvalitetno ulje kad vec nemozete gorivo jer je razlika cena zanemarljivo mala.
O zameni ulja sam napisao u predhodnim postovima, a ako je neko neodlucan o vremenu zamene nek uzme uzorak starog ulja u cistu posudu i novog (jer moram da bazdarim uredjaj) pa nek dodje do prodavnice i izvrsicemo kontrolu.Ovo se odnosi na clanove foruma koji su blize NS jer mislim da nije isplativo za one dalje.
Uskoro ce poceti tereni pa cu napisati u odgovarajucoj temi ''sta cete sutra raditi'' pa ako se neko nalazi na tom delu moze i tada da se iskontrolise jer je uredjaj uvek u kolima kada idem na teren.Samo mi ostavite poruke na PP da ne zamaramo ljude na forumu. :ppozdrav:
Nesto sam zaboravio da napisem.Prestao je uvoz COMMA ulja pa korisnici ovog ulja moraju potraziti adekvatnu zamenu.
koliko ja znam COMMA se i dalje uvozi ali nema vecih pakovanja od 25 litara.RES TRADE nudi eurol ulja kao zamenu za COMMA ulja. :cao:

Interesuje me da li motorna ulja imaju rok trajanja.Ima u ponudi ovo ulje u originalnoj ambalaži ali koliko vidim da je proizvedeno 2000.godine.
b7x3kx.jpg

@ kiraj
Ovo je bas staro ulje, inace ako je u originalnoj ambalazi moze duze da stoji.Medjutim na ovom buretu pise da je za dizel motore, a daje API CD/SF odnosno da je za dizel i benzinske motore.Drugo ova sprcifikacija API CD se danas samo koristi za razradu motora posle generalne i koristi se 50 radnih sati jer nema aditiv protiv poliranja cilindra.Kod novih JD traktora se ulje ove API klasifikacije nalazi i naziva se brake in ulje. :ppozdrav:

@zzivica
Posto ste vlasnik CASE traktora i treba da se snabdevate kvalitetnim uljem.Samo u Case se sipa Case ulje
deobav.jpg
Zasto ga Vait ne uvozi to je vec pitanje.Posto se na vecinu Case traktora koriste Iveco motori oni propisuju ulje Selenia i njene podvrste Akros .... .

Nazad
Vrh