Tritikale

Perhan

Član
Učlanjen(a)
16 Maj 2011
Poruka
512
Lokacija
Brcko, Republika Srpska
Bude dobar gdje nadjubrim sa pilecim djubretom. A ovamo gdje idem sa vjestackim tu bude losiji.
 

Krlemrle

Novajlija
Učlanjen(a)
7 Dec 2010
Poruka
1.490
Lokacija
Kikinda
Ovako izgleda moj tritikale ovog proleća:

Pravac Jugozapad(leva polovina NS "Odisej", a desna Zaječarski "Rtanj")

Pravac Severoistok(obrnuto)

Ovoliko je visok.

Par gro planova:

Dakle, ima i oštećenja od mraza na vrhovima listova, ali počinje da se javlja i rđa dole bliže busenu.


Kreću širokolisni korovi, a ima i algi. Kad bi moj mlađi sin u zabavištu rekao da na njivi rastu alge smejala bi mu se od deca, vaspitačica i spremačica do Pere-ložača.

 
Poslednja izmena:

Krlemrle

Novajlija
Učlanjen(a)
7 Dec 2010
Poruka
1.490
Lokacija
Kikinda
Kao i na slici, trenutno nema očigledne razlike, ali pre mesec i po dana kad sam đubrio Rtanj je bio očigledno viši. Inače po tvrdnjama proizvođača "Rtanj" ima višlju slamu, a "Odisej" ima veći potencijal za prinos. Sejao sam 9. oktobra i odmah sutradan izvaljkao.
 

frkani

Član
Učlanjen(a)
17 Sep 2012
Poruka
633
Lokacija
Kostajnica
Nesijem tritikale ali ga vršem. Vidim da ovi koji ga siju imaju dva problema. Vlat je dosta velika ali od pola pa prema vrhu ima sve manje zrna i sitni su. Ima dosta vlati da u gornjoj četvrtini vlati nema uopšte zrna. Neznam zašto je to tako pa ako neko zna da kaže jer bi otklanjanje tog problema znatno povećelo prinos.
Drugi problem je vršidba. Vlat tritikala kad je zrela ona se otvori i većina zrnja se vidi i kao da visi na končićima i zato se neosipa. Onaj koji je u toj fazi zrelosti se lako vrše. Ima i neka druga vrsta. Neki je plavkast i vlat mu se neširi (neotvara se) . Iz njega je nemoguće izbiti sva zrna. Dosta ih ostane. Dali je to takva sorta ili je u pitanju nešto u vezi đubrenja, prskanja, zemlje i sl. Na sreću takvih nema mnogo.
 

MOMOSARIC

Član
Učlanjen(a)
10 Dec 2010
Poruka
13.422
Lokacija
Nožičko,Srbac;BiH
Mislim da je prvi problem možda u vezi prakse da se tritikal malo (ili čak nikako ) ne prihranjuje azotom , a o dvije prihrane da i ne govorim . Taj plavkasti je možda odisej .
 

Krlemrle

Novajlija
Učlanjen(a)
7 Dec 2010
Poruka
1.490
Lokacija
Kikinda
Taj plavkasti jeste NS Odisej. Videćemo ove godine ako Bog da kakve je boje i zaječarski Rtanj, kako se vrši i da li i koliko ima oklasaka. NS je do sada uvek imao oklaske.

- - - - - - - - - -

Danas sam ga oprskao Sekator+Presing+Murtonik 19-9-27 i već je bio preko kolena, a pre samo nedelju dana nije bio ni do vrha sare od gumene čizme. Ima gore slika.
 

Dolovac

Član
Učlanjen(a)
27 Apr 2009
Poruka
2.187
Lokacija
Долово јужни банат
Kolege ja sam zainteresovan da ove godine posejem jednu njivu sa tritikalom,koliko sam procitao vidim da ide oko 120 kg po jutru, da se prska kao psenica a kad se djubri da se ne forsiraju azotna djubriva,ono sto nisam shvatio jeste koji hibridi su plavi tj. koji se tesko vrsu da znam da ih izbegavam.Od gore procitanog vidim da je NS Odisej uveliko hvaljen,da li i on spada u "plave" ?
 

Miloš D.T

Član
Učlanjen(a)
24 Mar 2009
Poruka
4.485
Lokacija
Donji Srem - Pećinci
Pravo da ti kažem ja sam sejao Odisej nekoliko godina a prošle godine sam imao Amarilo e tek njega nemoj sejati naraste visoko pa popada ja sa Zmajom 143 sam vatao pola kose.
Čini mi se da ima neka Kragujevačka sorta koja se lakše izvršava ali neznam kako se zove.
 

sviki

Član
Učlanjen(a)
4 Mar 2008
Poruka
208
Lokacija
Backa Topola
Milose, da li je problem bio samo u pologu, ili se tesko vrse, plus jos i poleze? Kakav ti je bio prinos Amarilla?
 

vladimir92

Član
Učlanjen(a)
13 Sep 2011
Poruka
2.614
Lokacija
Gornji Milanovac
I ja sam imao Amarila,slazem se sa Milosom da lako poleze i izraste visok.Imam i drugu sortu koja je otpornija na poleganje,ali se prenosilo seme dugo godina pa ne znam sortu.
 

PKB

Član
Učlanjen(a)
18 Jan 2012
Poruka
1.962
Lokacija
Surcin
[/URL][/IMG]
[/URL][/IMG]
[/URL][/IMG]
[/URL][/IMG]

- - - - - - - - - -

Sta mislite ??? Nije prskan sa nicim do sada ,da li da ga oprskam od bolesti sad u vlatanju posle kise mada svi kazu nece tritikal zbog osija da oboljeva . Ima pomalo neka tufnica i neka linijica zuckasti list nije lema sumnjam da sam ga presolio tu sa djubrivom nije polego na svu srecu . Sta bi moglo to biti ,ovako na slikama ne deluje ali pogusci malo .
 
Vrh