Tritikale

panonac

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
16 Okt 2010
Poruka
2.125
Lokacija
Lezimir/Fruska Gora
Ja sejem tritikal vec dosta dugo i dajem svim zivotinjama u ishrani,a vrlo rado ga i konzumiraju,netrazi neku pisebnu agrotehniku,dobru zemlju,a i lako se mesa sa ostalim zitaricama pri meljavi,proteinski sastav je odlican.
 

slavkos

Član
Učlanjen(a)
23 Maj 2009
Poruka
479
Lokacija
Vrbas
Skoro pa nikakvu!
Prošle godine sam na toj parceli imao pšenicu, nisam gario (ljuštio) ni tanjirao nego sačekao da nikne korov, tretirao ga totalom i posle sušenja korova uzorao, nisam bacio ništa od đubriva, posejao sam 135kg semena po jutru, mada mi je savetovano da ne sejem više od 120kg, i u martu sam razbacio na ta dva jutra 100kg uree.
Nisam prskao ni travu niti šta drugo, oko mene su neke komšije prskale i tri puta i žito i tritikal, ja nisam imao trave a ni para ni za kakvu hemiju, ništa nisam bacio a prinos mi je i veći od nekih što su prskali 3 puta.
Otprilike je to to, jedna možda važna stavka je da ja sejem samo Odisej!!
 

tutun 1

Član
Učlanjen(a)
9 Feb 2011
Poruka
78
Lokacija
Vrnjacka banja
Ma ja bih posejao 60 ari , baciću malo vise jer ne verujem da neko ima selektor ovde a i to je cimanje za malu kolicinu. Hvala puno !
 

milan971

Član
Učlanjen(a)
2 Jun 2011
Poruka
3.851
Lokacija
bogatic
Posej i neces se pokajati veoma zahvalna zitarica za ishranu stoke,samo vodi racuna o prihrani i zrenju. Nemoj preterivati sa azotom hoce da polegne,a sto se zrenja tice moras pogoditi pravi momenat ni prerano ni prekasno jer u oba slucaja gubis na prinosu.
 

draganpan

Član
Učlanjen(a)
19 Mar 2009
Poruka
1.186
Lokacija
Izmedju Golije i Kopaonika
Ima li neko savet u vezi vrsidbe tritikala?
Meni je ove godine jedan kombajner upropastio na 25 ari. Svaki klas iz slame koji je prosao kroz kombajn ima u sebi jos 4 do 11 zrna....::samo bes::
te je prosek negde 6 zrna a to znaci oko 500kg jer sam posejao 80 kg
A bio je za PRIMER i sklop biljaka i duzina klasa... (na detelinistu)

Je..i ga video sam tek kad sam posumnjao u prinos i kada je kombajner otisao ( a vrse po ceni 150 Eur po ha).

Znam da je tritikal tvrd na vrsidbi, medjutim kombajner prepotentan zna sve a nista ne preduzima. Slamu je ubrao do zemlje i pojurio da mu neko ne ugrabi druge njive, a ja sam izbalirao slamu - bala na gomilu nikad vise... Kad je bacim kao prostirku prasadma trce i krcaju bolje nego koncentrat...
 

milan971

Član
Učlanjen(a)
2 Jun 2011
Poruka
3.851
Lokacija
bogatic
Vrsidbu radis kad pocne da se otvara omotac zrna ,ali ne smes ni previse da cekas jer ce se prosuti.
 
R

rus 82

Guest
nije ti bas slama od tritikala za prasice kazu oce suga od nje
 
Vrh