Tritikale 2010/2011

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
ja sejem tritikale i bacam 350-400kg po hektaru i nikad nemam los prinos jer sam primetio da se slabo bokori,od sorte toplo preporucujem kragujevaci zato sto je nizi i ima sest redi kao sto neko rece

Ja sejem 280-300kg-ha i uvek se dobro izbokori.
Previše azota-popada
Prevelika gustina-popada
ne samo na tritikalu,isto se odnosi i na pšenicu a pogotovo na ječam.

ljudi kod nas ga povukli iz prodaje zbog lose klijavosti i to samo bilo da se kupi KG ,neki su vec podasijavali.

:haha: :haha: :haha: ja sam jednome senicu orao i sijao prije par godina a snjeg je bio do koljena posijao sam sa rasipacem i nisam ni uspio podrljati jer je opet snjeg poceo padati kao lud :haha: :haha: :haha: tako je i ostalo i bila je super.Vijerojatno joj je nesto pogodovalo da uspije.

Jel se isplati sejati tritikale za prodaju, ne za svoju stoku? As prom otvorio mesaonu 4 km od mene, pa sam mislio dogodine da udjem malo i u to. Ovde kod nas se ne gaji na velikim parcelama, samo ljudi za svoje potrebe. Kakve su otkupne cene, prinos itd. Nisam nikad sejao tritikale. Svaki savet je dobrodosao. :ppozdrav:

kod nas je mlin kupovao tritikal i cena mu je bila oko dinar manja nego zitu, ali nisam skoro pitao tako da ti nije bas mnogo pouzdano, ista je agrotehnika kao i za psenicu i prinos je slican, ali je bogat proteinima i ulazi u sastav koncentrata, narocito za muzare

Ma ja ne bih za sebe, vec bih prodavao mesaoni, kad mi je vec blizu toliko, a i relativno dobro placaju. Znaci u principu isti sistem kao i kod zita. Pitam zato sto koliko sam shvatio, bolje podnosi susu od zita i bolje uspeva u peskovitim terenima. A toga kod mene ima koliko hoces. Pa sam mislio da svu psenicu prebacim u rit, a gde je peskovitije da stavim tritikale, pa makar i djubrio malo vise, ako vec daju bolji prinos u pesku nego zito. Moracu ipak ja to prvo da isprobam na manjim parcelama i uporedim, pa cu onda na osnovu toga da vidim.

Scim i kada bi valjalo prskati tritikal protiv kukolja jer sam ove godine posijao trecu reprodukciju a kukulja je bilo u njemu :udri: .

Ја већ трећу годину сејем из амбара и без јесењег ђубрења. Прве године од 10 џака на тријеру имао сам 6 за семе, друге године 7, ове године 8. Значи да је из године у годину боље и крупније семе.
Што се третирања и заштите тиче исто је као и за пшеницу.
Једино што ми се не свиђа код тритикалеа је тешко комбајнирање и солидан проценат семена остане у класу. То и није нека штета јер моја стока кад прострем сламу прво је дегустира па онда усере.

Kad je najveca vrucina tritikal se kosi to je 3 sata u danu onda nemas takvih problema.Pricam iz iskustva.

Tritikal,sejan 4-5 novembra
24q1wsw.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh