Trimeri

Da guši se i trokira ne dimi,al nije do goriva istočio sam i sipao drugo ista priča

Na to sam prvo pomislio jer sam prošle godine imao taj problem na šišalici nalegle se neke bubice i čim upališ i aš gas čaurice od kućica se navuku na izlaz iz auspuha i prave problem,al ovde nije taj slučaj

Pa ako slabo prima gas, trebao bi pogledati karburator. Ako je stajao dugo, membrane se deformisu od goriva i nece da rade kako treba. Ili ne otvaraju ventil ili ga zatvaraju.

Kad ostavis masinu mnogi kazu upalis dok ne istrosi svo gorivo,tu sad ima ona prica da ne moze bas sve da potrosi te da nesto ostane,a i tu mozda se sasuse membrane sto verovatno isto ne valja...Neka najbolja prica koju ja ne praktikujem ali dobro zvuci je da se doda stabilizator u gorivo i onda upalis malo masinu da radi potom ugasis,izvadis svecicu sipas kasiku mineralnog 2t ulja(manje je hidroskopno i pruza bolju zastitu na delove cak i od full sintetike kad masina stoji) i polako cimnes poteznicu i naravno vratis svecicu.Nema da se razdvaja gorivo i da pravi probleme.

Ovde jednostavno nema pravila kad je reč o membrana neke su dobre i drže neke jednostavno ne valjaju pa nebitno da li su kineske i oem. Možda igra ulogu i mešavina koje se sipa u rezervoar.
Moj stari AGM trimer je dosta star i kad prodje sezona jednostavno ga očistim od trave i okcim na zid.
Kad dodje vreme za rad,posle par meseci stajanja, pali normalno. I tako vec 6 godina...

Zamolio bih vas za pomoć. Husqvarna 135r, kakva su iskustva sa potrošnjom? Koliko razumijem, trebao bi biti mnogo ekonomicniji od npr fs250? Prošle godine je udarila suša pa nisam imao zašto uzimati novu mašinu, ssda su mi u razmatranju ove dvije, definitivno ne trebzm ništa jače, prije bih nešto sto jako malo troši na manjoj travi.

Jedino sam radio sa 535rx, dakle isti 35cc xtorque motor, i na maloj travi je 6dl mjesavine guralo 2.5h, stoga me zanima da li i ostali imaju takva iskustva?

Ako neko ima iskustva sa 35cc trimerima husqvarna, dobrodoslo je sve :)

Nisam neki matematičar ali da probam pomoći tebi, a i sebi. :osmeh:

Nađoh formulu CI=c x P x 1/ro za izračunavanje potrošnje u l/h, ako imamo c -potrošnju u g/kWh, P - snagu u kW i ro - gustina goriva. Gustina benzina zavisi od više faktora i varira (715-780 kg/m[SUP]3)[/SUP] . Ja sam uzeo vrijednost od 730, jer se najčešće pominje za BMB-95. Volio bih nekoga da me ispravi ako nisam u pravu, jer nisam neki matematičar, a pogotovo hemičar. :osmeh:

Evo razultata za 135 i 535rx, kad rade na max snazi (135-1,4kW, 535rx-1,6 kW) . Za FS 250 nigdje nisam pronašao podatke o potrošnji, pa nisam mogao izračunati.

135 - (1,4kW, 435g/kWh) CI(100%)=0,435kg/kWh x 1,4kW x 1/730kg/m[SUP]3[/SUP]= 0.00083 x 1000= 0,83 l/h
535rx - (1,6kW, 475g/kWh) CI(100%)=0,475kg/kWh x 1,6kW x 1/730kg/m[SUP]3[/SUP]= 0,00104 x 1000= 1,04 l/h

Znači da bi taj 135 trebao da troši 0,83 litara goriva na sat, pri maksimalnoj snazi. 535rx troši nešto malo više - 1,04 litara na sat, takođe pri maksimalnoj snazi. Izračunah i za ovo moje sokoćalo 525rx i ona bi trebalo da ima potrošnju 0,82 l/h.

Eto. Ako sam se negdje zeznuo u računu, molio bih da me ispravite. :kisa:

Nađoh formulu CI=c x P x 1/ro za izračunavanje potrošnje u l/h, ako imamo c -potrošnju u g/kWh, P - snagu u kW i ro - gustina goriva. Gustina benzina zavisi od više faktora i varira (715-780 kg/m[SUP]3)[/SUP] . Ja sam uzeo vrijednost od 730, jer se najčešće pominje za BMB-95. Volio bih nekoga da me ispravi ako nisam u pravu, jer nisam neki matematičar, a pogotovo hemičar. :osmeh:

Evo razultata za 135 i 535rx, kad rade na max snazi (135-1,4kW, 535rx-1,6 kW) . Za FS 250 nigdje nisam pronašao podatke o potrošnji, pa nisam mogao izračunati.

135 - (1,4kW, 435g/kWh) CI(100%)=0,435kg/kWh x 1,4kW x 1/730kg/m[SUP]3[/SUP]= 0.00083 x 1000= 0,83 l/h
535rx - (1,6kW, 475g/kWh) CI(100%)=0,475kg/kWh x 1,6kW x 1/730kg/m[SUP]3[/SUP]= 0,00104 x 1000= 1,04 l/h

Znači da bi taj 135 trebao da troši 0,83 litara goriva na sat, pri maksimalnoj snazi. 535rx troši nešto malo više - 1,04 litara na sat, takođe pri maksimalnoj snazi. Izračunah i za ovo moje sokoćalo 525rx i ona bi trebalo da ima potrošnju 0,82 l/h.

Meni je fs250 uzimao 0.6 na 35 min cca, pun gas trava do pola noge, 40cc

@zidar, uzmi ovo sve sa rezervom, dok se ne javi neko sa informacijama iz prve ruke. Slab sam ja hemičar i matematičar. :osmeh:

Puno je tu faktora. Prvo ova gustina benzina ne znam da li je tačno napisana, jer se dodaje dvotaktol u tu smješu, a on ima veću gustinu. Ne znam koliko tih 2-4% ima uticaja na ukupnu gustinu benzina. Drugo, za neku travu 525rx moraš tjerati na max snazi, dok 135 to isto radi s pola gasa i naravno manje i troši itd...itd...

Ovo može samo okvirno poslužiti da vidiš razliku i otprilike procijeniš potrošnju. Mislim da ti 135 neće potrošiti više benzina od tog 535rx, kojeg si probao, ali najbolje da sačekaš nekoga ko isti posjeduje da budeš siguran.:ppozdrav:

То је све лепо ако посматраш само мотор и радиш у идеалним условима. На потрошњу утиче и да ли је нож оштар или туп, да ли користиш дебео силк, да ли косиш влажну младу траву или суву презрелу . Произвођач је дао потрошњу и ситним словима написао по ком тесту је рађено испитивање а све сз то идеални услови. А на терену тешко да у сваком тенутку имаш идеалне услове.

Slažem se da ima puno faktora koji utiču na potrošnju. Zato sam i rekao da se ovo uzme sa dozom rezerve.:ppozdrav:

Pa da...ako kupis fiat punto i ganjas ga na velike brzine mnogo ce da trosi,bolje kupi BMW M5 sa v10 ili 12 i 500 i kusur konja...manje ces pri tim obrtajima i brzinama da ga opteretis i mozda ce manje da potrosi..mozda i nece ali ako imas pare njega da kupis,svakako nemoj da kupis fiat putno ako boga ima.Uvek sam tu da pomognem.

malo nije trenutno u temi aktuelno ali trenutno najbolji trimeri koji se nude na trzistu su OLEO MAC modeli. evo vec dve godine ih satiremo u firmi i bolje su se pokazali od stihla fs350 i 450 . odlicne masine a i stihl se malo izfuserisao...

Gustina ili volumen mesavine ti isto utice na smesu karburacije...ako proizvodjac kaze 2% a ti zamesas 4% na primer...i mislis da imas bolje podmazivanje ili ce duze da ti traje masina(trimer ili testera) ti si efektivno promenio stelovanje karburacije tom mesavinom...jer ocekujes da slikovito objasnim kroz istu rupu istog precnika gde si prosipao vodu da sad i med istom brzinom prodje...jer si samo mesavinu promenio a ne i prestelovao karburaciju(ona je ostala nastelovana na isto i sad ne dobija dovoljno goriva)...tu dobijas efekat kao kad bi na motornoj testeri zavio H i dodao obrtaje i vazduh u smesu...u tom slucaju bar na testeri das pun gas(naravno pre tog namestis srafciger da ne radi dugo pri punom gasu bez opterecenja) i odvijas(obogatis mesavinu) gde tek ne primetis da je zvuk pao,usporio malo.Sa 2% na 2.5% mozda moze da prodje i bez stelovanja ali sve vise od toga ce da pravi problem...uostalom primeti se da greje masina i ima tezak zvuk.

Podsećam da za sve trimere i motorne kose koje se proizvode u Kini (Villager, Demon, Einhell, AGM,Straus... ) optimalna mešavina je 2,5% a to znači na 4L benzina 100ml kvalitetnog 2T ulja (dvotaktola) a to su: Stihl, Husqvarna, Divinol, Villager, Oleo mac, kupljena kod ovlaštenih prodavaca. Za Stihl, Oleo mac, Husqvarna, Dolmar i slične originalne trimere i motorne kose treba koristiti ista ulja ali u razmeri 2%, a to znači na 5L benzina 100ml 2T ulja kupljenog kod ovlašćenih prodavaca. I da podsetim da treba dopuniti namenskom mašću nosače glava trimera i motornih kosa, obavezno sad na početku sezone, kao i da treba proveravati količinu masti tokom sezone. To su osnovna uputstva koja treba poštovati da bi mašine trajale. :bravo:

Nazad
Vrh