Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Nisam čuo za to.Baća Sremac jesi siguran?Mesnice ne verujem da bacaju i uništavaju zaraženo meso a opet nisam čuo za slučaj da su nekome vratili nazad tovljenika koji je zaražen trihinelom a ima sigurno zaraženih.
Na primer znam za jedan slucaj kolega lovaca njih 6-7 je konzumiralo meso zarazeno trihinelom i samo dvoje njih nije bilo zarazeno ostali su svi zakacili trihinelu da bi se na kraju skontalo da su njih 2 celu noc pili rakiju iako nije dokazano da alkohol ubija larve trihinele dali su imali srece ili ih je rakija spasila sada samo mogu da nagadjaju!
Ja ti kazem kako ide u velikim klanicama kao sto su Karneks i Matijevic gde se na linii klanja dnevno kolje i po par 1000 komada svinja zamisli da oni od svake svinje uzimaju uzorak pa tu bi trebala laboratorija da bude veca od cele fabrike i koliko bi to sporo islo i ko bi nasao posle tu svinju odnosne te polutke kad unesu u hladnjace i zato ide takav postupak i obavezno zamrzavanje na -40c koje trihinela ne moze da prezivi!Inace u Karneks sam isao na praksu jer sam isao za mesara na zanat!Meso na klanici se nikako ne uzorkuje nasumično radi pregleda na trihinelozu. Svaka zaklana svinja u klanici se mora pregledati na trihinelozu, i pregleda. Nikakve nasumične varijante.
Kod konzumiranja rakije ide i potencijalna varijanta povraćanja.
Najveci prenosoci trihinele su ptice grabljivice i ptice lesinari. One prenose trihinelu a nikad se ne razbole zato sto je probavni trakt kod ptica kratak a prolaz hrane brz i ucaurena trihinela ne stigne da se aktivira a vec bude putem izmeta izbacena iz organizma. Posto ptice mogu izmet izbacivati i u letu caure trihinele padnu na travu i tako ih unesu u sebe konji i magarci.A kako se zaraza pojavi kod konja i magaraca? Oni nisu svastojedi,cak sta vise kaze se da ne piju vidu iz prljave kante..