Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Nisam čuo za to.Baća Sremac jesi siguran?Mesnice ne verujem da bacaju i uništavaju zaraženo meso a opet nisam čuo za slučaj da su nekome vratili nazad tovljenika koji je zaražen trihinelom a ima sigurno zaraženih.
Na primer znam za jedan slucaj kolega lovaca njih 6-7 je konzumiralo meso zarazeno trihinelom i samo dvoje njih nije bilo zarazeno ostali su svi zakacili trihinelu da bi se na kraju skontalo da su njih 2 celu noc pili rakiju iako nije dokazano da alkohol ubija larve trihinele dali su imali srece ili ih je rakija spasila sada samo mogu da nagadjaju!![]()
Ja ti kazem kako ide u velikim klanicama kao sto su Karneks i Matijevic gde se na linii klanja dnevno kolje i po par 1000 komada svinja zamisli da oni od svake svinje uzimaju uzorak pa tu bi trebala laboratorija da bude veca od cele fabrike i koliko bi to sporo islo i ko bi nasao posle tu svinju odnosne te polutke kad unesu u hladnjace i zato ide takav postupak i obavezno zamrzavanje na -40c koje trihinela ne moze da prezivi!Inace u Karneks sam isao na praksu jer sam isao za mesara na zanat!Meso na klanici se nikako ne uzorkuje nasumično radi pregleda na trihinelozu. Svaka zaklana svinja u klanici se mora pregledati na trihinelozu, i pregleda. Nikakve nasumične varijante.
Kod konzumiranja rakije ide i potencijalna varijanta povraćanja.
Najveci prenosoci trihinele su ptice grabljivice i ptice lesinari. One prenose trihinelu a nikad se ne razbole zato sto je probavni trakt kod ptica kratak a prolaz hrane brz i ucaurena trihinela ne stigne da se aktivira a vec bude putem izmeta izbacena iz organizma. Posto ptice mogu izmet izbacivati i u letu caure trihinele padnu na travu i tako ih unesu u sebe konji i magarci.A kako se zaraza pojavi kod konja i magaraca? Oni nisu svastojedi,cak sta vise kaze se da ne piju vidu iz prljave kante..