Tresač za šljive, višnje i dr.

pozz.u vezi tresaca za vocke.gde mogu da kupim za traktor imt 539,ili jel vi to pravite i koja je cena?!
 
Ma prosto sve kao pasulj moj otac je napravio nosace za tresac davnih dana ali moze i na drljacu pa kad se drlja odmah pritisne.Kakvo jos placanje tokara i zaj....cija oko toga.Ma prosto je poslikam i pokazem vam.Ponavljam diferencial od pezejca i obicno imamo svi slomljenih zglobova pa kardan nedje skuplja prasinu navaris na izvod iz diferenciala"doneklen ucentriras" skopcas na traktor i eto tresaca.Pa ja sam ih bar 20 napravio ljudima.A prebiraca isto tako.Sest ljudi crna vraga potresu i natrpaju u dzakove danas.Jedan kaci sajlu drugi spana traktorom ova dvojica najlone skupljaju i ostala dvojica u prebirace i u dzakove.Onda nazimu polako vesela masina i pijesma se ori. :ppozdrav:
Ako mozes postavi sliku tvog tresaca
Pozdrav
 
I " PREBIRAČA " naravno, jer sam poneki tresač i vidio a prebirač ne i pretpostavljam da je to sofiscitiran stroj koji jako pomaže u radu. Nekoliko puta sam isčitao post ali nisam uspio dokučiti kako bi to izgledalo.
 
Prebirac, je naj jednostavnija naprava, mi koristimo lijevak napravljen od dasaka.
Znaci daske duge oko3m kao na starim vodenicama ono sto vodi vodu na tocak.
Dovoljno je 60-tak cm sirine , postavi se pod nagibom (dovoljno da se sljive kotrljaju) posto su sljive skoro okrugle one silaze dole, a lisce
i grancice ostaju gore na daskama posto se ne kotrljaju.
Ja sipam odjednom kante od 20-tak kila, i poslije svake kante samo sklonem lisce sa dasaka, i pici.
 
Ova tema je iz dela foruma Priključci za traktore, prebačena sad ovde u Mehanizacija i alati u voćarstvu.
 
Stavljam par video uradaka koje sam napravio vezano za strojnu berbu višnje, šljive...

Poljski vučeni "kombajn" za berbu višanja Felix Weremczuk.


Poljski vučeni tresač Maja Weremczuk.


A ovako to ide kod nas. Urod je jako umanjen zbog mraza. Tresač Elektronik SP-05 i IMT-549.


@Uredništvo: Nebi bilo loše naslovu teme dodati i višnje, npr.: Tresač za višnje, šljive...
 
evo još jednog interesantnog tresača za višnju ko je zainteresovan za jeftinu varijantu uradi sam


ide zima radiće se po garazi i ja sam zamislio ovakvu neku prepravku na tresaču samo bih ja sa jednom ovom rukom i da ide ova hvataljka nazad a ne sa strane.ovaj sistem klizača cev u cev je dobar samo deblje i jače cevi.diferencijal od merdžana blokiran na 1:4 otprilike da da malo ubrzanja kardanu.ulaz na poluosovini, izlaz tamo gde je nekad bio kardan.taman moze da se iskoristi i kao ekscentar.koristan video ko hoće ideje


ima još jedan malo komlikovaniji sa više funkcija
ali ovde ima i hidraulike pa ko voli i razume se
 
Ova sa poslednjeg snimka je slična kao ona Milićev tresač i mislim da se ovo može napraviti a bogami mi se dosta sviđa. Ja sam proletos tražio ponudu od neke naše firme koja pravi tresač i cena je bila oko 12000 eura, što nije baš malo a mislim da bi se ovo sa poslednjeg klipa moglo napraviti za par hiljada, jedino što milićev sam namotava ciradu a ne ručno kao ovde ali i to nije problem. Možda ćemo zimus poraditi malo na tome,
 
pa to sa namotavanjem cerade je najmanji problem.jedan hidro motor i u startu uzmeš sekciju sa više izlaza par metara creva i nikakav problem.
bitne su ideje i rešenja i onda praviti prema svojim potrebama i mogućnostima.recimo ovaj sistem hvatanja je dobar ali treba ga prilagoditi da moze hvatati stablo pod različitim uglovima jer nisu svi voćnjaci ravni i nisu sva stabla ovako idealno uspravna.a i neznam kako bi se ponasalo ovo sa debljim ili tanjim stablima i stablima pod nagibom.

problem kod izrade ovakvih mašina je što neznaš da li će to funkcionisati i kako dok ne probaš.a vreme za probu i prepravke je kratko
 
Evo gledao na sajmu Elektronikov berač i bogami poskupeo. Sada je 13000 eura plus PDV.

picture-284.jpg

picture-285.jpg
 
Krecem u akciju pravljenja tresaca pa me interesuje kolike su oscilacije na tresacima. Koliki je dovoljan hod kad trese kod ovih home made tresaca? Dali moze da se sila tresaca osloni na poluge traktora? Dali smeta da ti udari trpe poluge posto bih celu skalameriju napravio na polube a do njih bi islo vratilo sa kardana?
 
zavisi kakvu vezu planiraš izmedju tresača i stabla?! najbolje ti je da odradiš ekscentar da kasnije možeš da steluješ hod.najbolje je odraditi mogućnost štelovanja na 2,4,6 i 8 cm pa onda probati u zavisnosti od broja oscilacija u minuti i u zavisnosti da li je kruta veza (onda kraći hod) ili elastična tipa sajla španer,onda treba probati sa 6 cm ukupnog hoda.

a ako ideš preko kardana direktno možeš uraditi stelovanje hoda preko neke poluge skraćivanjem i produživanjem mesta kačenja sajle.
traktorske poluge će izdržati tresač ali uvek ćeš imati pomeranje i poskakivanje jer je teško poluge fiksirati i uvek ima negde nekog lufta.i moraju se ose traktora i sajle idealno poklopiti za najbolji učinak pri trešenju kao i visina kačenja stabla i sajle na traktoru.
pogledaj tresač koji ima Kosjerac kači se direktno za kućište traktora nema veze sa polugama a trese u svim pravcima

i sam sam u fazi prerade mog tresača ovih dana radi se po malo spremam se za višnju.čekam strugara da mi odradi ekscentar i još neke delove pa da se sklapa.uglavnom diferencijal od lade sam uglavio u ram ići će ubrzanje 1:2 kačenje preko španera.videćemo kako će raditi ali trebalo bi da bude još bolje ove godine jer sam pre imao ubrzanje 1:5 i to je prebrzo. tresao sam u leru i kidao sajle i srafove kao lud mada je je i to odradilo posao

imam negde i slike dokle sam sada stigao mogu da potražim
 
To si u pravu ali ovako kako ja planiram da napravim sve ce ici na kraj poluga na ram koji se kaci na fergusonu ispod topling poluge (na mestu gde je kosjerac zakacio njegov) ali nesto poput slova T tj kao krst od automatske kuke za prikolicu. Sa priklucnog vratila ide kardan do izmedju poluga i sa donje strane poprecne pune sipke bi isla skalamerija sa ekscentrom da mi ne kida samo vratilo na traktoru ako ga okacim direktno na njega kao Kosjerac i ostali. Skalamerija bi imala u sebi glavcinu od prednjeg tocka i na njemu bi bio ekscentar i klasicno dalje, a do glavcine ide sa priklucnog vratila homokineticki pa poluosovina pa opet homokineticki koji ulazi u glavcinu koja je na poliugama. Sve to imam i tako mi je najprostije i naj sigurnije da napravim.:sta:
 
mislim da sam razumeo kako si planirao.nije loše.sa tim fiksnim krstom kad ga zakačiš za one uške na kućištu dobiješ fiksne poluge.

uzmi meru od zastavine glavčine i neka ti neko uradi ploču-ekscentar sa rupama kao što sam ti predložio.lager.kućište šraf sajla i udri
 
uzmi meru od zastavine glavčine i neka ti neko uradi ploču-ekscentar
Radilica od starog varburga idelano paše.
Sve je već na njoj, ploča, ekscentar, može i klipnjača da se iskoristi, ležaji i male i velike pesnice, bolcni sa klipa...
I tri tesača od jedne radilice (ili dva rezervna kompleta)
 
Razumeo sam::spreman na sve:: stavicu neku plocevinu na glavcinu i stegnem safovima kao felnu i na njoj cu verovatno napraviri rupe da moze da se menja oscilacije ekscentra. Ostalo za gore ide standardno kao i ostali iz teme sto su odradili, sajla ima spremna i verovatno ce ici spaner na kraju ili nesto slicno Unutrasnjem kamionskom pojasu da nebih gulio vocke.
To je plan za pocetak, bice tu jos dorada sigurno:osmeh:

- - - - - - - - - -

Radilica od starog varburga idelano paše.
Sve je već na njoj, ploča, ekscentar, može i klipnjača da se iskoristi, ležaji i male i velike pesnice, bolcni sa klipa...
I tri tesača od jedne radilice (ili dva rezervna kompleta)
Znam, ali neznam gde da nadjem , da si rekao od nekog novijeg auta nasao bi ali od warburga je postalo tesko naci bilo sta.:sta:
 
Nazad
Vrh