Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 184 52,6%
  • Ne

Glasovi: 166 47,4%

• Ukupno glasača
    350
Pecinci u pravu si da ce neko odgovarati ,ali ko?Po mom odgovarace samo onaj ko je samostalno nesto mujaoza razliku od onih koji su imali sponzore sa debelim podgusnjacima.Samo se pitam dokle ovaj napaceni narod moze da cuti i trpi.Ova situacija sa cenama ovogodisnjeg roda je zlocin za poljoprivredu a sve to je slag na alfatoksin od prosle godine.Sta li ce jos da smisle da bi nas jos pljackali i sve ce da bude u ovom fazonu dok ovi socijalisti budu na vlast .

-

Bice tu kaznjavanja samo tako,od 2005-te ovi deluju...bar ce se donekle ponuda i traznja povinovati trzisnim zakonima a ne kao do sad,kome je trebalo kukuruza za izvoz uzmi iz robnih,odrzi nisku cenu otkupa od seljaka pa posle kupuj id tih istih seljaka za sicu i vrati u rezerve...a ovaj Galetin lupeta nevidjeno,celu proslu godinu je najavljivao donji limit cene kukuruza tipa nece ici ispod 23 to je donja granica pa posle nece ici ispod 20...ono zavrsilo na 12 din...ja ovom liku nista ne verujem,ako on kaze da ce rast usporiti ima da bude obrnuto...

Zovem zadrugu danas da se razduzim pitam za cenu kaze 15din,i pozurite za razduzivanjem BARZE su pune cena ce dole..................kad se nisam slogiro:ideja:

Ne razumem...zadruga ti kaze pozuri da razduzis po 15 jer ce cena dole???Pa ciji interes oni brane tvoj ili svoj...po ovome brane tvoj...zadnjih godina je trend kad se barze pune i krene izvoz cena je rasla a ne obrnuto...izgovor za pad cene je bila zaledjena reka i nemogucnost plovidbe...ko ovde koga zajebava da mi je znati

Kupio po 13 din u zrnu... + mi on prevezao i jos mi ostavio prikolicu 5 dana da istocaram...
Jeste malo sitniji,ali je cist i zdrav i suv...
U oglasima i na pijaci gledam pokusavaju da dobiju 14din u klipu ... ali to je na zaletanje...-sad vidim moja cena je bolja nego u mineapolisu:)

Šta se bre nadaš.Uhapsiše Miškovića pa eno ga se šepuri Delta Cityem,uhapsiše Matijevića pa eno ga šeta Novim Sadom.........daj bre odrasli smo ljudi.

Pre nego sto su ovi dosli na vlas narod bio pokraden i gladan. Ovi dodjose pohapsise lopove a zatim ih pustise narod opet osta gladan i pokraden. Samo da se vlast cuva oktobarske revolucije takozvane crvrne revolucije....

Zemljozadrugar...nemoj me pogresno shvatiti jer nisam ni za jednu stranku ali...cak i da je americko zakonodavstvo kod nas,ne mozes ih drzati u zatvoru vec posle saslusanja izlaze uz kauciju i brane se sa slobode,izuzetak su osobe opasne po drustvo,tako da to sto su pohapseni pa posle pusteni nema veze sa ovim sto vi pricate,bice proces protiv njih jer je to Evropa trazila i svuda u svetu je tako,nema para od unije dok se zakoni ne dovedu u red,vidis da su i sudovi ponovo vraceni lokalu a to su upravo demokrate unistile koncetnrisuci sudsku vlast samo u velikim centrima demokrate su imale vecu kontrolu sudstva upravo za svoje pljackaske pohode...znam da je off topic ali ovo treba razjasniti...ja se licno necemu nadam za razliku od proslih vremena..lopova ce uvek biti samo nece biti toliko arogantni kao do sad

[h=1]Cena kukuruza u porastu, paori ga ne prodaju[/h]
isprekidana_linija_vesti.png
utorak - 12.11.2013

11kukuruz2013-2%20018.jpg
okvir_vest_sadrzaj.png

Procena stručnjaka je da će ovogodišnji rod kukuruza iznositi preko pet miliona tona, uz prosečan prinos oko 5,5 tona po hektaru. Ratari su saglasni sa stručnjacima da je ovo jedna od prosečnih godina u proizvodnji te žitarice. Iako je cena kukuruza od početka berbe do sada porasla za 20 odsto i iznosi oko 15 dinara za kilogram, ratari tvrde da je nedovoljna da se pokrije uloženo.

'Naša najrasprostranjenija žitarica kukuruz, posmatrajući njeno cenovno kretanje na domaćem tržištu beleži konstantan porast od početka skidanja useva', kaže za RTV direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin.

Prema njegovim rečima, za relativno kratak period cena kukuruza porasla je za 20 procenata. Na početku berbe cena kukuruza iznosila je 12,50 dinara za kilogram, a sada je dostigla nivo od 14 dinara i 90 para.

U zadruzi Agropolje u Bačkom Gradištu kažu da su do sada u svoja skladišta primili preko 400 vagona kukuruza. Magdolna Cini iz ove zadruge kaže za RTV da se kod njih kukuruz otkupljuje po ceni od 14,50 dinara za kilgram, ali da se mali broj ratara i to njihovih kooperanta odlučuje za prodaju jer čekaju da cena na tržištu poraste.

I ratari u Molu, bez obzira na cenovni rast te žitarice na domaćem tržištu, ne prodaju rod. Proizvođač Ivan Matić kaže da je sav rod kukuruza smestio u čardak jer smatra da bi sa cenom od 20 dinara za kilogram pokrio troškove ulaganja u proizvodnju i ostvario određenu dobit.

Iako na tržištu raste i cena pšenici, koja na berzi u Novom Sadu iznosi 19 dinara i 10 para za kilogram bez PDV-a, ratari iz Mola ne prodaju ni hlebno žito očekujući i kod ove žitarice veću cenu.

Zvao danas produktnu berzu, kazu ako hocu da pustim kukuruz danas mogu da prodaju po 17 sa pdv i naravno da uzmu procenat za to.

Nazad
Vrh