Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 184 52,6%
  • Ne

Glasovi: 166 47,4%

• Ukupno glasača
    350
kod nas jedan kamiondzija platio tel-kel 18din. ukupno je bilo oko vagona...kasnije izmerio vlagu 16.2%.inace naš je iz sela nije srbijanac,nosi dole za srbiju,nekim farmama cini mi se po 26 ako ne laze.

kod nas jedan kamiondzija platio tel-kel 18din. ukupno je bilo oko vagona...kasnije izmerio vlagu 16.2%.inace naš je iz sela nije srbijanac,nosi dole za srbiju,nekim farmama cini mi se po 26 ako ne laze.
Gde za 18 mamu li mu...,
pa prosle godine je po toj ceni bio,kada ga je bilo u sasvim ok kolcinima.
Ala i hvataju momenat i slabost ljudi.

dobra zarada,8 dinara prevoz zaradjuje vise nego mi sto smo ga proizveli e to je biznis. a ne prevrtanje zemlje i negovanje biljaka ustvari to je hobi, vise ulozis nego sto dobijes.

8 din zarade je zelenasenje u normalnim zemljama za to se ide na robiju. cini mi se da je i kod nas zakon protiv zelenasenja tj. davanja novac na zajam po enormno velikim kamnatama. a ovo je otimacina .... 8 din po kg. sta reci .........................

sada su poceli da sire pricu po selu da je kukuruz 18 dinara,pre deset minuta pricao sa komsijom i njega ubedili da je ta cena, jedva sam ga razuverio .

I ja htedoh to da pitam! Sve u redu al mi se cini da su ovde mnogi pogubili kompas. Evo ja radim u firmi koja uvozi, pece, pakuje i prodaje kafu. Kazu da je to drugi biznis u svetu odmah posle nafte koje ce defakto jednom nestati, e sad recite vi meni ko u tom lancu od juznoamerickog ili africkog proizvodjaca, preko njihovih zadruga dalje, berze, prevoza do evrope, luke kopra, srpske carine i skromnih dazbina, supermarketa koji su sve alaviji i nazalost sve siromasnijih kupaca kojima je i ovo skupo mislite da najvise zaradjuje? Proizvodjaci kafe? Kako da ne? Jednostavno tako stvari funkcionisu? Samo prevedite vreme ulozeg rada po toni kukuruza ako budete iskreni bice vam sve jasno. I nevidim zasto je problem da neko ponudi 18 dinara po kili hoces neces, nije ukrao!

Čitam nedavno da Južna Amerika ima rekordne količine kukuruza i soje , ali da im ne vrijedi , izvozne količine su čak smanjene jer im je transport problem . Na primjer farmeri moraju da voze kukuruz iz najvećeg proizvodnog reona Mato Grosso kamionima do luke oko 2000km , i košta ih prevoz oko 150$ po toni a seljacima onda ostane 100$ po toni . Medjutim tamo je država tu vidjela veliki potencijal pa proizvodjačima nadoknadjuje tu razliku i navodno im se isplati da iskopaju kanal do to regije radi transporta.
U Srbiji kao da nisu svjesni prednosti rijeke Dunav i položaja .
Nego kad smo kod toga , zna li neko dali te barže mogu ploviti Savom , koja je inače plovna do Siska u Hr ?

Čitam nedavno da Južna Amerika ima rekordne količine kukuruza i soje , ali da im ne vrijedi , izvozne količine su čak smanjene jer im je transport problem .
Писао сам пре једном из зезања да су нам лучки радници Сантоса шанса за цену. И то се стварно десило. Шта се дешава код њих? Инфрструктура им је лоша тј путеви, а пруге ништа боље. Тако да транспорт споро иде, а имају и они свог Хофу, тј синдикат који се држи норми и правила, и возачи не праве прековремено. Плус их мурија контролише, и тако уз сва три фактора све споро иде. А кад довезеш у луку тек ту проблем, јер лучки радници исто добро организовани, и мало мало у штрајку јер виде шансу и траже више. И скоро је та њихова највећа фирма изашла са саопштењем да имају преко 60% своје производње већ продато, али да не могу да извезу и да су им Кинези због тога већ један уговор отказали.

Ех, био би Дунав наша шанса да у горњем току Дунава нису они који већ јесу.

za zelenasenje se ide na robiju , tj. na davanje novca na kamatu po nekim vanstandarnim kamatama. ovo nije to ali sam figurativno rekao............... ko razume razume .... samo ujedinjeni mozemo pobediti .....

sada su poceli da sire pricu po selu da je kukuruz 18 dinara,pre deset minuta pricao sa komsijom i njega ubedili da je ta cena, jedva sam ga razuverio .

Svi su povezani kao creva sem paora,odlican post i primer koji je dejan 77 naveo..doci ce i nase vreme a videcemo sutra ima li pomaka sa cenom...

Kod nas pre nego sto kruni, covek se raspita na sto mesta koja je cena kukuruzi ili bilo cemu sto prodaje, tako da neverujem da moze da dodje "srbijanac" i kaze 18din je i da covek bez dalje provere proda po toj ceni.

.... Samo ujedinjeni mozemo pobediti .....
Е, шта све треба до уједињења. мора пре свега да се каже истина, што је углавном непожељно, и са огромним могућностима замерања и изазивања разнорзних реакција. Зато и даље имамо ћути и гледај своја посла. Зато имамо свакакве дилове и шеме. Ал добро, верујем да ће бити боље кад буде остало по сваком селу 5-10 произвођача. А дотле, да се не лажемо ... отприлике нешто као од 1 ,37 http://www.youtube.com/watch?v=bqn2q7NVxMo

- - - - - - - - - -

.. tako da neverujem da moze da dodje "srbijanac" i kaze 18din je i da covek bez dalje provere proda po toj ceni.
Па и није, @dejan77, je написао да је то њихов локални.

- - - - - - - - - -

.inace naš je iz sela nije оданде, nosi dole za TAMO ДАЛЕКО, nekim farmama cini mi se po 26 ako ne laze.
Ипак @ida uljma.

Nazad
Vrh