Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Сад сам гледао, извоз житарица у јануару је преполовљен и то од прошлогодишњег килавог јануара. Свега неких 20-так милиона еура. А прошла година је извезено неких 15% више житарица него 2011. Ко зна можде је и могуће да се извезло неких 0,5 милиона тона (мрзи ме да рачунам), можда је онда и тачна ова цифра од 2,5 милиона тона.Ondak lažu.
Пишем о правом формирању цене, о томе како се формира стварна цена, а не о томе како се ми цењкамо.
Ајде.
А будућу цену предвидети на основу чега? Које су све то информације битне за цену код нас? На основу чега силоси формирају цену? Да ли то раде по неком договору, или је све тржишно?
Naravno da lazu ,da li neko zna da drzava nesme da kontrolise kolicinu robe kod veliokih proizvodjaca i otkuplivaca u silosima ,jer se to navodno smatra poslovnom tajnom.Tako da oni po potrebi iznose informacije koje im u tom trnutku odgovaraju.Ondak lažu.
molim postovane kolege Marka22 i Fear da svoje diskusije koje idu sa sve vecim i vecim citatima i nakraju ce zavrsiti sa tomovima citata da smanje citate ili da idu na pp pa tamo da se prepucavaju. Mi ostali nismo duzni da citamo njihovo prepucavanje. Molim za malo razumevanja ipak je ovo poljoprivredni forum , nije ni filozofski niti svetska ekonomija... mante se ljudi corava posla.
Ipak podrzavam clana FEAR da su se otkupljivaci tj. par njih koji drze karte u rukama dogovorili oko cene, imali su vremena. Sada je red na nas da se mi dogovorimo ispod koje cene nema prodaje. Pozdrav...
Па ајде сетимо се шта је онда било прошле године са тим сунцокретом. Јел пробала та фирма са ценом од неких 42, па са 46, па било разних притисака и дође о час посла до 55. И то фирма која је горе доказано преко онога што толерише закон. И нису успели. Такође прича за соју, како је кренула а где завршила цена. Ево и сада тај кукуруз, навео сам пример код себе, а вероватно је тако скоро свуда. Према томе, једно је да понегде постоји монопол, и да неко покушава захваљујући корупцији да нешто ућари за себе, тога је увек било и биће. Па толике су фирме као ова наша растурене на ситније делова од стране разних држава због тога. Потпуно је нешто друго да се све приписује тамо некаквим мрачним силама и заверама. Посебно кад се погледају те осцилације цена код нас. Свако је имао прилику да прошли род било чега, прода по разним ценама. Ово што наводиш за Азотару, па то је само једна криминална шема, којих свакако има доста, али то не утиче на цену, и не можеш тврдити да је цела област трговине пољ. производима криминализована или монополизована. Викторија је томе најближа код уљарица, и ту увек прети опасност од њих, и то сви знамо и опет сејемо сунцокрет и соју. Дакле, не одустајемо, већ се надамо и другим трговцима, и видимо да та фирма какве год власнике имала, има у ствари перпсективу. Да се сеје само због њих, и да немамо и не видимо други избор, па ко би то онда сејао. Иста прича и за шећер, ту тек прети монопол, али опет се не може тврдити да није превладао мањински утицај грка и италијана, дешавања у свету, квота за ЕУ, да то људи ипак сеју, и добро зарађују захваљујући светским приликама. И за крај, па да је пољопривреда криминализована, зар мислиш да би толико интересовање владало за њу. Сви видимо опасности разне, ал видимо и шансу.... blokade izvoza suncokreta dobro znam sta je radjeno...Trzisnu utakmicu u pogledu cene mozes ocekivati zavisno od roda tek kad se namire pojedini karteli a ono sto ostane je nama predodredjeno...
У нашим препуцавањима није баш све апсолутно било на личном нивоу, има труда и да се напише нешто у смислу расправе на задату тему.molim postovane kolege Marka22 i Fear da svoje diskusije koje idu sa sve vecim i vecim citatima i nakraju ce zavrsiti sa tomovima citata da smanje citate ili da idu na pp pa tamo da se prepucavaju. Mi ostali nismo duzni da citamo njihovo prepucavanje. Molim za malo razumevanja ipak je ovo poljoprivredni forum , nije ni filozofski niti svetska ekonomija... mante se ljudi corava posla.
Ipak podrzavam clana FEAR da su se otkupljivaci tj. par njih koji drze karte u rukama dogovorili oko cene, imali su vremena. Sada je red na nas da se mi dogovorimo ispod koje cene nema prodaje. Pozdrav...