Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

  • Da

    Glasovi: 179 54,2%
  • Ne

    Glasovi: 151 45,8%

  • Ukupno glasača
    330
Vas stvarno kolju sa troskovima susenja . Kolko vidim sa 24 % vlage naplate ti za 10t kukuruza 2t a nama ovde na tu vlagu 110 do 120e i to do 26%
 
Što , ako je plaćanje sušenja , ovde npr 120e na 10t , to je sve negativno i možda malo više za transport. Usušak naravno nije nikakav gubitak to se gubi svakako . Pozitivno je : može se sijati veća grupa i malo kasnije ako je takva zemlja ili godina pa bude veći rod a i pokazalo se po istraživanjima da je i prinos najveći na oko 22 do 24 % vlage , da se čekajući do 14 % izgubi 3 do 5% , nije sve dokazano , ali najviše u padanju , životinjama i lomom koji ide u prašinu kod kombajniranja . Više puta je to istraživano i došlo se do tih pokazatelja .
Znači realno gubim oko 100e na 10t , po vašim troškovima sušenja gubite oko 200e na 10 tona a dobija se na prinosu malo kasnijom sjetvom u toplu zemlju i kasnije hibride koji sigurno daju više . Još kad bi imali svoju sušaru i silos to bi već bilo nešto.Neko moje mišljenje .
 
Ja juče i prekjuče prodao 14.5 tona starog kukuruza po 300 KM/tona tj. 18043 RSD/tona ili 18 RSD/kg a prije mjesec dana prodao 6 tona po 32 KM/tona ili 19 RSD/kg.
 
Kod nas plaća 14din do 14% vlage. Preko 14 niko ne vozi a još ni ne znaju koliko će biti minusa. Radnik koji meri kaže da je načuo 0,4din po procentu vlage. Moj pre kiše pokazao 20,4 vlage sa ručno okrunjenih nekoliko klipa.
Stari kukuruz u apoteci 750din džak 40kg.
 
Ima nas dosta koji smo čekali,i još čekamo,a kuruzi po ataru gore li gore... Evo i danas vatrogasci ne gase kamione...da nije budala može se čekati...
 
Baća nije ni kod nas ništa bolje stanje.Juče radili jednu parcelu koja je bila u sendviču ili bolje reći između dve vatra.Sve okolo urađen kukuruz samo ona ne urađena.Danas vidim da je sve živo gorelo u tom delu atara pa se pitam da li su čekali da ja skinem kukuruz kako bi zapalili ili sam jednostavno uspeo da ugrabim uz faktor sreće.
 
To sam i ja hteo da vas pitam, da li osiguravate od pozara?
Da li je moguce da posle tolikog uloga i truda ne osiguravate za 2-3.000 dinara po ha...
 
Купио сам пајдаш 1500 кг по 14.5 динара за крмаче. И овде су га мешали у приколице па тако возили на откупно место.

Послато са MI 9 помоћу Тапатока
 
Kod nas su primali Pajdaš ali dovezeš prikolicu/ce i ostaviš pa oni posle mešaju u noćnoj smeni kad nije gužva.Generalno po prinosu nema goreg kukuruza ove godine.
 
Имао сам пре зп 606 и нс 640 у исхрани стоке и пајдаш ми се најбоље показао. Пре 20-так година отац је куповао семе неког нс хибрида за силажу, е то је било лудило од клипова и кукуруза.

Послато са MI 9 помоћу Тапатока
 
Nazad
Vrh