Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 184 52,6%
  • Ne

Glasovi: 166 47,4%

• Ukupno glasača
    350
Bokikoki (il neko drugi ) , koje su cijene skladištenja kukuruza u nekim jačim izviznim lukama u odnosu na cijene skladištenja ovde , i dali tamo ima većih skladišnih prostora ?

Od 07 do 15 dana besplatno, a onda dnevno 0,3 eur po t, Constanca od 3-7 dana besplatno pa onda 0,3 eur/t, + svi uzimaju 0,5% rastur +pretovar od 2,5 - 4 eur/t, Bar 15-30 dana besplatno a onda0,3/t

Luka je mesto za pretovar a ne za čuvanje.Logično je da je cena veća. Ne znam da li je istina ali sam čuo da s se najveće skladište za žitarice na Balkanu nalazi na Kosovu na Metohijskom delu (nisam zapamtio mesto) I da ga je samo Tito jednom napunio da maksimuma.

ako bolje razmislim nemam nista protiv, BAR CE PRESTATI DA NAS JE8U zbog aflatoxina i koje kakvih plesni ( tamo gde moljac/plamenac radi na tom klipu se i javljaju plesni na klipu ) pa cu ondak sa zadovoljstvom da 'ranim Jesica,Galetina i sve "strucnjake" u Srbiji sa "zdravim " kukuruzom :zli::zli::zli:

Potpuno razumem tvoj stav druže, samo bojim se da neko takvu reakciju namerno i provocira i očekuje na gmo... ne sumnjam da će biti manje problema i oko uzgoja i oko prodaje, samo se bojim da 2/3 tih zarađenih para ne ode, pre ili kasnije, na lečenje kancera, opet tamo nekom što mućka koješta po labaratorijama ....

Oni koji su protiv gmo ce brzo biti za jer kad budu primorani 2-3 godine da proizvode kukuruz za 10 dinara sami ce traziti cudo od semena. I najljuci protivnici ce smeksati kad im se izprazni kasa. Mislite li da ce jedna jadna i bedna Srbija stojati na putu mocnoj USA, grdno se varate. Ima da nas pokore bez ispaljenog metka.

ne bih se slozio da je gmo buducnost-cudo od semena ,to su nam i napravile te gmo kompanije i oborile cene kukuuza preko svojih sledbenika sluga izdajia svoje zemlje ,a ni sami nisu svesni da sabi semi skacu u stomak,ja sam i dalje protiv gmo. STOP GMO

Nisam ni rekao da je gmo dobar, ali cemo za par godina razmisljati drugacije, zivi bili pa videli . Bez novca se ne moze osim ako se ne opredelimo da zivimo kao neko pleme ili Amisi.
Mozda ti leko imas resenje kad ostanes bez prihoda od poljoprivrede jer si pored toga i zaposlen, ali velika vecina ovde ljudi nema drugi izvor prihoda. Treba da budemo svesni jos jedne cinjenice a to je da u koliko poljoprivreda znacajno posustane i postane neisplativa pritisak na tvoje radno mesto u gradi kao i na ostala radna mesta ce se znacajno povecati. To je prosto zakon trzista i to moze vrlo lako da nam se desi jer ne vidim drugi nacin finansiranja u ovoj drzavi. Cena kukuruza od 10 dinara u duzem vremenskom periodu nas zasigurno gura u gmo.
Jedno prosto pitanje za sve protivnike gmo kukuruza je da li bi nastavili da rade i na svoju stetu samo da bi i dalje bili protiv gmo.
Vece zlo nam je zasigurno donela upotreba nafte, raznih pesticida i insekticida koje svi oberucke koristimo.
Nemoj neko da pomisli da sam ja pristalica gmo vec prosto predpostavljam i realno razmisljam sta nas ceka za koju godinu.

I morace puno da se radi.Nije logicno,da se radi pola meseca efektivno,a da se zivi cele godine.
Znaci ili velika kolicina zemlje,ili pride stocarstvo,vocarstvo ili povrtarstvo.Trenutno ima mnogo domacinstava cije su stale i svinci prazni,a imaju 5 ili 10 kj.Njima ne pomaze ni cena kukuruza od 50 dinara.:osmeh:

Niska cijena kukuruza nije nikakav razlog za uvodjenje GM , nego naprotiv. Sjeme je mnogo (duplo) skuplje , a prodajna cijena (trebalo bi ) je dosta niža , troškovi za hemiju su nešto malo manji doduše ali ne mnogo zbog poskupljenja glifosata zadnjih godina ,ukupno GM kukuruz na niskoj cijeni je još neisplativiji. Jedino ako zažive tretmani koji su u istraživanju , kao tolerantnost na sušu i modifikovano sjeme pšenice i kukuruza ukršteno sa genima graška dabi mogli da se proizvode bez azota , ali o tome se tek govori.

da nisu tolike cene zakupa zemljista i kredita 80% ljudi ne bi bolela glava sami sebi uskacu u stomak, placajte samo 10000 eura k.j zemlje.

Opet je država sa licitacijama svesno kreirala ludilo. Zašto kao u normalnim državama svako registrovano gazdinstvo ne dobije istu površinu zemljišta u prvom krugu po subvencionisanoj ceni zakupa a ako neko nije zainteresovan ostatak neka ide na licitaciju pa tamo neka nabijaju cene ako im se isplati. Ovako poznajem ljude koji sa svega par hektara sopstvene zemlje imaju kredite za mehanizaciju od stotinu hiljada eura a rade tudju zemlju bez koje sutra mogu da ostanu. Slažem se da su mnogi preterali sa halavošću i potpuno se izgubili u nerealnim računicama. To je već problem lične prirode a ne države.

Opet je država sa licitacijama svesno kreirala ludilo. Zašto kao u normalnim državama svako registrovano gazdinstvo ne dobije istu površinu zemljišta u prvom krugu po subvencionisanoj ceni zakupa a ako neko nije zainteresovan ostatak neka ide na licitaciju pa tamo neka nabijaju cene ako im se isplati. Ovako poznajem ljude koji sa svega par hektara sopstvene zemlje imaju kredite za mehanizaciju od stotinu hiljada eura a rade tudju zemlju bez koje sutra mogu da ostanu. Slažem se da su mnogi preterali sa halavošću i potpuno se izgubili u nerealnim računicama. To je već problem lične prirode a ne države.
Opet bi bio problem zbog razlike u kvalitetu zemljista.Ko bi sta dobio.Kad ides na licitaciju sam si svestan kvaliteta zemljista i spram toga licitiras.Po meni je problem sto drzava nije ogranicila kolicinu zemljista koje licitiras ( ne bi se desilo da jedan tajkun uyme ceo atar) i sto je doyvolila da se yakup ne plati.

I morace puno da se radi.Nije logicno,da se radi pola meseca efektivno,a da se zivi cele godine.
Znaci ili velika kolicina zemlje,ili pride stocarstvo,vocarstvo ili povrtarstvo.Trenutno ima mnogo domacinstava cije su stale i svinci prazni,a imaju 5 ili 10 kj.Njima ne pomaze ni cena kukuruza od 50 dinara.:osmeh:
I da ti obese na **greška fenjer i da noću radiš,

Nisam ni rekao da je gmo dobar, ali cemo za par godina razmisljati drugacije, zivi bili pa videli . Bez novca se ne moze osim ako se ne opredelimo da zivimo kao neko pleme ili Amisi.
Mozda ti leko imas resenje kad ostanes bez prihoda od poljoprivrede jer si pored toga i zaposlen, ali velika vecina ovde ljudi nema drugi izvor prihoda. Treba da budemo svesni jos jedne cinjenice a to je da u koliko poljoprivreda znacajno posustane i postane neisplativa pritisak na tvoje radno mesto u gradi kao i na ostala radna mesta ce se znacajno povecati. To je prosto zakon trzista i to moze vrlo lako da nam se desi jer ne vidim drugi nacin finansiranja u ovoj drzavi. Cena kukuruza od 10 dinara u duzem vremenskom periodu nas zasigurno gura u gmo.
Jedno prosto pitanje za sve protivnike gmo kukuruza je da li bi nastavili da rade i na svoju stetu samo da bi i dalje bili protiv gmo.
Vece zlo nam je zasigurno donela upotreba nafte, raznih pesticida i insekticida koje svi oberucke koristimo.
Nemoj neko da pomisli da sam ja pristalica gmo vec prosto predpostavljam i realno razmisljam sta nas ceka za koju godinu.

Resenje se moze i mora naci a najgora opcija je da uzgajamo gmo to ce dalje da napravi jos vece probleme nego sada-samo sto ljudi toga nisu svesni a gde su razne bolesti koje prourokuju namirnice gmo,zasto se nebi bavili vocarstvom,povrtarstvom i ratarstvom nego su p ojedinci naucili da rade 200 h ratarstva sa savremenim masinama koja se nemoze porediti sa ostalim poslovima u povrtarstvu i stocarstvu,vocarstvua neki ljudi koji rade od 20-40 kj i pri tome se bave dodanim poslovima da bi opstali oni su problem,a ima dosta i njih koji su politicki aktivni i tu im dolazi veca korist i dobit,ali svako se snalazi kako zna i ume ali mislim da je najveca greska ako se dozvoli uzgajanje GMO organizama to nije priroda http://www.youtube.com/watch?v=_NHrtIsbFTo

Nazad
Vrh