Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 184 52,7%
  • Ne

Glasovi: 165 47,3%

• Ukupno glasača
    349
Кинези код нас по кукуруз. То је већ сензација. Још ако га протерају кроз мутну Мораву и Бачевићев канал. :osmeh:

Но без шале. Нису они тако велики увозник, можда ајд од око 3-5 милиона тона, ове године чак и мање, тако да би чак и ми могли да им испоручимо, али и не баш овогодишњи род. То би иначе била одбра вест ако је истинита.

Ovaj forum polako gubi smisao,sve vise mi lici na tinejdjerski forum,
puno nekakvog besa medju ljudima svedja i prepirki ,ko je stariji ili ko je pametniji ,
bolje ljudi da se vratimo temi u istom smo loncu svi.
Ljude koje nezanima tema zadata neka se nejavlja na nju ima i drugih tema gde ce se naci.
Ajde se malo uozbiljite i povedite racuna o recniku

Poslednja izmena:
Кинези код нас по кукуруз. То је већ сензација. Још ако га протерају кроз мутну Мораву и Бачевићев канал. :osmeh:

Но без шале. Нису они тако велики увозник, можда ајд од око 3-5 милиона тона, ове године чак и мање, тако да би чак и ми могли да им испоручимо, али и не баш овогодишњи род. То би иначе била одбра вест ако је истинита.

Predvidja se da bi Kina sledeće godine mogla da prestigne Japan kao vodeći u uvozu kukuruza , a zanimljivo je da su prošle godine (prvih 11 mjeseci ) uvezli 53 mil tona soje ili 60% ukupne svjetske proizvodnje . :sta:
Šta rade sa tolkom sojom ? :svinja:

Slažem se sa tobom da je kolega @pidikanac@ išao malo đonom,pogotovo što je tvoj tekst bio umirujućeg tona ,bar sam ga ja tako doživeo ali to nije razlog za još brutalniji start, postoji i neko ko sudi .Inače kod nas cena malo živnula , pa je toplije oko srca ....

OK hvala.. ja vise necu to komentarisati.. vojvodjanin mi je dao par bodova :D al je problem sto on nije kaznjen koji je poceo.. al dobro.. kraj rasprave!

Predvidja se da bi Kina sledeće godine mogla da prestigne Japan kao vodeći u uvozu kukuruza , a zanimljivo je da su prošle godine (prvih 11 mjeseci ) uvezli 53 mil tona soje ili 60% ukupne svjetske proizvodnje . :sta:
Šta rade sa tolkom sojom ? :svinja:
Видећемо за увоз кукуруза, сви се надамо да они крену са увозом. Али, прво чекамо да видимо коначно њихове прошлогодишње билансе. Али, имају добру безбедносну културу,
никако да их провале. :osmeh:

И ЕУ је много увози. Ми треба више да је сејамо. Тренутно смо битан играч у Европи, али шта рећи кад постоји у свету једна фирма која сеје више соје него цела Србија. Мора то више.

Nemoj je maltretirati.Bar u ovo doba imaš na TV-u onih gatara,ako te zanima.Ipak utakmica se mora pratiti ako se želi ostati u igri.Prošle god. u ovo doba je član @OMOSARIĆ@napisao post da se predviđa da će soja biti najisplativija sejati te (prošle godine) .I ja sam se tada malo začudio, ko to može predvideti.Tada je kod nas bila 0.30 e a u jesen prešla o.50 što ni jedna druga žitarica nije ni blizu toliko skočila..

Nažalost Spasoje , sada te prognoze izgledaju totalno crno za sve žitarice. Pretpostavke su da (ako bude prosječno vrijeme) će vrh cijena biti u julu , da se tada trebamo slikati pored cijene za uspomenu , i da će nakon toga grafikon izgledati kao skakaonica na Trebeviću (il bješe na Igmanu?) .
Jedino što nas može spasiti , sudeći prema planiranim površinama je , loše vremenske prilike u nekom velikom proizvodnom regionu a kod nas dobro.
Suncokret i repa bi trebalo da budu najbolji izbor ove godine , ali to je za nas Bosance Špansko selo.

Momo, kad rodi 10 tona po hektaru plativog kukuruza, svaka cena moze biti poželjna. Kad rodi prosečno 2 tone, a bogami i manje, tada je svaka cena mala.
U svakom slučaju mislim da i po ceni od 1700-2200 evra po vagonu ja mogu biti zadovoljan sa korektnom rodnom godinom.

Nažalost Spasoje , sada te prognoze izgledaju totalno crno za sve žitarice.
Ако мислиш за свет, онда је тренутна ситуација добра, што показује и кретање цена. Амери су смањили сетвени план за кукуруз, скоро за онолико колико Србија сеје. Жале се такође и на лоше услове, тј лоше време. Кинези се чекају. Са пшеницом је ситуација и боља, због свега овога плус разне земље у кризи. При томе слабо се сеје и ова пролећна због времена.
Suncokret i repa bi trebalo da budu najbolji izbor ove godine .
За сунцокрет и нисам баш оптимиста, има неких нових кретања па треба сачекати још мало.

Sad moram i da malo filozofiram.
S obzirom na stalnu mogućnost izvoza kukuruza koji je u rodnoj godini i kvalitetan, mislim da cena ispod 1500 evra ne bi smela sići. Za sada mogu taktizirati i prodavati robu kada mislim da joj je dobra cena, a mislim da siđe cena ispod 1500 je teško. Mada nikad se ne zna. I u trenutno lošoj situaciji je cena preko 1500 evra, sa lošim izvozom, ali i lošim prinosom i problematičnim kvalitetom kukuruza. Uvek glasam za prinos, on može ispeglati i lošiju cenu.

За сунцокрет и нисам баш оптимиста, има неких нових кретања па треба сачекати још мало.

Ni ja baš nisam neki optimista čim vidim ovakvu jagmu za semenom biće ga bar u mom kraju rekordno posejano.Izgleda će samo pčelari imati vajde.Ja ga smanjujem za 70% u odnosu na prošlu godinu.:off_topic:

Gadjam da će biti profitabilne kulture koje nemogu baš svagdje da se gaje , kao što su , ječam (ko bude imao dobar rod) , repa, suncokret , lucerka , pamuk , ..

lele,odosmo na kineze,,,,,:) kakvi "crni" kinezi ? zamisli cenu transporta do tamo...
manite se njih,kod nas ce se manje sejati kukuruz u ataru, okrenuli se ljidi repi-koju kupuju hrvati...isplativija je

Nazad
Vrh