Pozdrav!
O cenama je uvek nezgodno raspravljati, jer su pristupi razliciti, a tema bolna..
Na zalost, u nasoj drzavi jedino zarade oni koji paradiraju naokolo sa masnama oko vrata, i masu skupocenim olovkama.
Rad je gurnut na stranu, ko istrajno radi, razmisja, planira, bice "da mu nesto fali". Omladina se uci lencarenju, vecitom trazenju zadovoljstva u nekom ili necem drugom, a ne u sebi samom i sopstvenim postignucima, ma koja oblast zivota bila. Od sportista i pevaca se prave idoli.. To je sve opste poznato, ali nisam mogao da ne spomenem, jer sve to zapravo dolazi od nemorala ljudi koji imaju pristup ili su u vlasti ( ne samo aktuelnoj - nebitno cijem taboru pripadali).
Kod nas je jos uvek jako vazna ona rimska - "hleba i igara". Igre se lako smisle, a hleb i to krajnje jeftin i potcenjen treba selo i seljak da obezbedi. Moci ce on to, nije mnogo bistar, cutace, proizvodice, a mi cemo biti pametni i svaki dan menjati kravate.
Kaze ministar drzava ne utice na formiranje cene poljoprivrednih proizvoda, oni samo stvaraju "atmosferu". To je sve tacno, ali o kakvoj atmosferi se radi? Slazem se da oni direktno zaista ne kreiraju cene nasih roba. To ih medjutim ne opravdava sto su onima sa masnama koji pokradose sve sto im je dospelo pod ruku jos devedesetih, dali aboliciju, i prepustili im trzisni kolac, blagonaklono gledajuci kako ovi postupno, i mudro za njih, u lopovskom maniru, bas onako kako su i akumulirali pocetni kapital, kroje sudbinu svima nama.
To su takvi neverovatni monopoli, toliko pokvareni interesi i pohlepa u pitanju, da tim ljudima ne treba imena pominjati.
Ja sam oduvek bio za trziste, za konkurenciju, za uredjen kapitalizam. Svi se razlikujemo, i ne mozemo biti isti, a takav sistem, sigurno ne savrseno, dozvoljava mogucnost da svako spram svojih kvaliteta zauzme mesto u drustvu. A sta mi imamo? Nesto sto naizgeld samo lici i sluzi kao maska.
Citava ovaj tekst je zbog toga sto zelim reci da svako treba da misli svojom glavom. Ovde su prisutni uglavnom vrlo inteligentni , kvalitetni judi, kakvi moraju biti da bi danas opstali u ovom nasem teskom poslu.
Svako za sebe treba da proceni sta mu vlaja ciniti.
Ne treba nasedati pricama koje "kravatasi" pustaju u nas paorski narod.
Sto se trenutne cene kukuruza tice, mislim da je ona "uzgredna steta", vestackog kreiranja cene psenice koja je potrebna za onaj jeftin hleb. Kao i tolikih godina ranije, ista taktika, samo ovaj put u izuzetno drskom izdanju.
Nema "masana" samo u nasem narodu, ima ih svuda. ko bi inace proizveo ovu nazovi krizu u koju je citav svet zapao. Covek koji radi i stvara, ne moze proizvesti minus! Lako se takvi dogovore, sporazumu.
Neka svako razmisli koliko jos ima neokrunjenih cardaka i ozbiljnijih kolicina kukuruza u njegovom mestu. Mislim da cemo se sloziti da je takvih prizora vrlo malo. Razumljivo, besparica, ljudima je trebao novac proletos. U tom trenutku je zapravo najvise i krunjeno. Jos kada su placali 7 i 8 din. Malo je otislo po 11 i 12 u kratkom periodu na prelazu iz maja u jun pre zetve.
Cena na berzi u Budimpesti se danas posle vise dana blagog pada i stagnacije oporavila za 3-4 evra po toni. Iznosi 118,69 Eur za isporuku u septembru.
"Zvezda" je prilicno usijala ovih dana, a nisam video najave ozbiljnijih kisa. Leta jos ima dosta.
Moje skromno misljenje je da ipak ne treba brzati. Ko je imao strpljenja do sada, mozda je pametno da saceka jos koji dan. Ne verujem da postoji prostor da jos obore cenu pre novog roda. Sada kada su "sredili" zito, ako imaju sansu da izvezu i zarade, itekako ce oni to uraditi. A da li ce ponuda biti tolika da brane ovaj nivo cene. Sumnjam. Izvoz je bio u punom jeku kada je u Budimpesti ona bila od 125 do 130 Eur po toni. Sada se vratila sa 116 na 119. Koliko je to nize, a koliko je niza trenutna cena kod nas koja ide od 9 do 9,5 Din (nezvanicno), mada kod nas u Beceju vecina lokalnih otkupljivaca nema cenu citavu nedelju, nego robu preuzimaju samo na lager.
Citam sada da su protekle nedelje prvi put na produktnoj berzi trgovali kukuruzom novog roda, i to po ceni od 7,6 Din bez pdv-a. Navodno najniza ponuda starog kukuruza po 9,5 Din je ostala bez odgovora na strani traznje. Ko se tu dogovara? Novi - virtuelni placaju oko 8 Din unapred, a za stari, ekstra suv, ne daju ni 9,5! Nesto tu ne stima! "Nesto je trulo u drzavi Danskoj!"
Logicno je da neko ko drzi robu pola godine duze od mnogih, koja je izuzetnog kvaliteta, dobije najbolju cenu, jer sve to ipak treba moci. Slazem se da logika u nasem drustvu ne presudjuje, ali se bar nadam da se ne moze bas sve iskreirati po volji mocnika..