Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 53,4%
  • Ne

Glasovi: 160 46,6%

• Ukupno glasača
    343
kod nas rod biti 30 i vise posto .manje nego predxodne godine .ali sacenom od oko 20 dinara se dobro uklapa.normalno svi bi mi voleli vise.Ali poloprivreda je lutrija pocev od vremenski prilika pa do cene.Sto kaze SAMA ,,samo stabilne cene ..ali to mora drzava da obezbedi.Ali dok se to desi mnogo ce vode proteci.A kako je krenulo kanda mi to necemo ni doziveti...,,po prirodi nisam pesimista .aliii...,,

Lično ja očekujem veći prinos od prošlogodišnjeg ( mada sam iz banata ) i cenu od 18 € zimi ( januar - mart )
Kukuruz rod 2011 za sada odlican posmatrano na celokupnoj teritoriji Republike Srbije, cena koja se ocekuje u berbi 16 -16,80 din sa Pdv. Sve sto bude manje bice extra zarada izvoznika. Ovaj pad je bio ocekivan, a u Srbiji je kasnio 30 dana, ko je imao hrabrosti to da iskoristi svaka cast, a bahati pozurite jer ce biti jos manje.

Miki ko ti je dao tu informaciju,jesi li pročitao prethodni post.Ja nisam prodao kukuruz baš iz tog razloga što ne znam koliko ću nabrati,da ne bih morao da kupujem da prehranim marvu.Ako bude viška za prodaju bude ako ne bude opet dobro.Kukuruza roda 2010 ima jako malo i to kod takvih kao što sam ja.Znaju paori dobro kad se kukuruz (nov) može krupiti a da se ne plesnavi a do toga ima još dosta vremena.Biće tu još svašta što se cene tiče,čujemo se u septembru.

Čitam ove komentare pa ne mogu da verujem da ima onih kojima ni 36 nebi bilo dosta voleli bi da se vrate nekadašnji pariteti metar žita 2 metra kukuruza ali u nekim stvarima prošlost se ne ponavlja ,crni gruja je u pravu ko traži veće izgubi iz vreće tako je uvek bilo i biće!:ppozdrav:

Cinjenica je da je kukuruza ove godine posejano dosta, kao i sto je cinjenica da ce prinosi biti dosta sareni, jer postoje citavi regioni koji su dosta bili slabi sa kisom. A cinejnica svih cinjenica da rod u Srbiji ni najmanje nece uticati na cenu kukuruza. Zna se ko su najveci proizvodjaci kukuruza na svetu i oni ce odluciti. Kod amera se inace ne ocekuje neki rekordan rod, a cekamo i donosenje njihovog predloga budzeta, i daljih mera po pitanju nafte. Misljenja sam da cena kukuruza nece puno dole, i mislim da ce biti nekih 170 eura/t u zetvi.

Cinjenica je da je kukuruza ove godine posejano dosta, kao i sto je cinjenica da ce prinosi biti dosta sareni, jer postoje citavi regioni koji su dosta bili slabi sa kisom. A cinejnica svih cinjenica da rod u Srbiji ni najmanje nece uticati na cenu kukuruza. Zna se ko su najveci proizvodjaci kukuruza na svetu i oni ce odluciti. Kod amera se inace ne ocekuje neki rekordan rod, a cekamo i donosenje njihovog predloga budzeta, i daljih mera po pitanju nafte. Misljenja sam da cena kukuruza nece puno dole, i mislim da ce biti nekih 170 eura/t u zetvi.

Slazem se u potpunosti i dodajem da s obzirom na posejane povrsine, smanjen stocni fond, ocekivane dobre prinose na globalnom nivou ...
To sto u nekim atarima od po 15000 ha nece biti prinosa je nivo statisticke greske. Informacija za sve od ukupnog roda psenice 2011, 51% pada na Vojvodjanski region, a ostalih 49% je uza Srbija.
Rod 2010 do sada izvezeno 1.900.000 t, procena rod 2011 - 2.300.000 t. D o sada prodato, isporuka okt, nov, dec, cca 750.000 t prosecna cena oko 178 eur/t. Danas nema na svetskom trzistu kupaca, nesto za isporuke u januaru cena 170-173 eur/t za srpski kukuruz. Da li ce posle berbe padati ili rasti sanse 50-50% kao i sa psenicom, scenarij poznatiji u drugoj polovini septembra,

P.S. Stari kukuruz vise nikog ne interesuje, cak ga ni makedonci i bosanci nekupuju, a i sta ce im kad psenicu imaju za 180 eur, ako je psenica za ljude kako li se tek stoka sladi.

Dacu ti ako zelis telefone farmi gde kukuruz spada na ucesce 20% a ti prema recepturi biras oce jaje s jednim ili dva zumanceta, ozbiljne farme, zar ti to neznas ako o vec imas koke

Kakva Amerika . (Ukraina , Rusija, Kazahstan, Madjarska,Rumunija.... Vojvodina) to su zitnice ciji rod utice na cenu kod nas a berza u Parizu uvek je malo skuplja od Bodimpeste.

Bio sam nesto malo u Evropi i nisam video da ima po prodavnicama da se bira jaje s jednim ili dva oka.
Ali je cinjenica da narod prestaje da kupuje kukuruz i polako pocinje novi da secka za stoku.

Što se tiče cijene nemože se razdvajati Amerika i Evropa,sve je povezano.U pravu je @mikiperlez da je pad cijene u Srbiji kasnio 30ak dana za svjetskom,i tako uglavnom bude zbog transportnih razlika u vremenu samo nije reko da se za 15ak dana nakon pada vani opet vratila skoro na staro.:haha:

Danas nema na svetskom trzistu kupaca, nesto za isporuke u januaru cena 170-173 eur/t za srpski kukuruz. Da li ce posle berbe padati ili rasti sanse 50-50% kao i sa psenicom, scenarij poznatiji u drugoj polovini septembra,
Slazem se za ovaj drugi deo, posto ce tada biti gotova zetva na severnoj hemisferi i znace se konacan rezultat. Za prvi deo se ne slazem, jer Rusija, Ukrajina, Rumunija, Bugarska, izvoze skoro koliko im kapacitet luka dozvoljava. Rusi su izvezli skoro 3 miliona tona za mesec dana. I to izvoze izgleda svima, tako da ostaje cinjenica da su u mnogim zemljama robni bilansi dosta stanjeni i da moraju pod hitno da ih popunjavaju. Ne bi se oni bas toliko zurili da ne moraju. Po ovom tempu izvoza, rusi ce sav visak izvesti za najvise 6 meseci. Odatle su mi jos manje jasni sa tom njihovom damping cenom. Jer bi vise nego ocigledno dobili i vecu cenu da su trazlili. Mnogima se zuri da kupe psenicu novog roda, a rusi udarili po dampingu. Cudno.

Kako @Miki Perlez objasnjava trenutni izvoz psenice koja ide za Ukrajinu?!Po kojoj ceni se izvozi i kakva je tu igra u pitanju,ja sam upoznat ali bih voleo da cujem tvoje misljenje?!Otkup Ukrajina koja je druga u Evropi i medju prvih 5 u svetu po izvozu psenice uvozi nasu psenicu,sta rade sa njom?!Kolicina koja se izvozi je 100.000 tona

Jednom sam slusao neku emisiju o psenici.Nasa ima kracu vegetaciju i manje zrno.samim tim ima manji prinos,al veci kvalitet.Ukrainci su severnije i imaju duzu vegetaciju,veci prinos,losiji kvalitet.Verovatno je tu kvaka.

Možda je to izvoz samo preko papira a da pšenica i ne izađe iz naših silosa. Kasnije će je na isti način uvesti nazad u Srbiju, al' po većoj ceni i eto zarade!

Ruska i Ukajinska psenica imaju jako mali hektolitar i pogodne su za stoku ali ne i za meljavu a posebno ne za dobijanje kvalitetnog belog brasna

Koja naša kompanija radi najveće površine u Ukrajini? Možda to ima neke veze?

@mikiperlez

Prvo uplati 75.000din na racun poljoinfa pa onda nastavi da pises i rado cu citati tvoje komentare, kao i cekati priliku da ti opet uzmem koji dinar :osmeh:

Nazad
Vrh