Trenutna cena kukuruza na tržištu i predviđanje njenoga kretanja

Da li verujete da će cena dostići 300 € po toni ??

• Da

Glasovi: 183 52,9%
  • Ne

Glasovi: 163 47,1%

• Ukupno glasača
    346
Ti koji budu kupovali na dzakove po 30din, bi trebali da izracunaju da li im se vise isplati da kupe meso i jaja u prodavnici....
Isplati im se više da kupe meso i jaja i sad kad je 18 din, ali nije to to. Ja i ćale kad smo sejali žito ponesemo za jelo kobasica i barenih jaja. Naše kokice još mlade pa nisu pronele pa smo kupili u prodavnici. Kad smo napravili pauzu da jedemo a jaja sva bljutava i bezukusna...

Послато са SM-J530F помоћу Тапатока

Sva stocarska proizvodnja je u teskom kolapsu.Ratarstvo se jos i koprca nekako,sta znam mozda zato sto ima sve vise vegana. :haha:

Ti koji budu kupovali na dzakove po 30din, bi trebali da izracunaju da li im se vise isplati da kupe meso i jaja u prodavnici....
Dobro ja ne kupujem, imam svoj kukuruz, a imam i svoje pilice za svoje potrebe proizvedene, ali kad vidim da je u Lidl-u gril pile 99 din/kg, tu je neko propao garant, jer za te pare nemože da se proizvede sigurno!

Nema logike uopste, ratarski proizvodi poskupljuju, a stocarska proizvodnja u sunovratu... Al dobro bar neko da se iscupa...
Pa ima logike . Jeftina je stoka zato sto je trenutno veca ponuda od potraznje sveukupno . Ako je veca ponuda a slaba prodaja znaci da se tov produzava , mnogo gladnih usta , jedu svaki dan , znaci povecana potraznja za stocnom hranom i to je to . Gledajuci cijeli svijet trenutno je tako .
Kad se ponuda stoke smanji , porast ce cijena . Manje stoke ,manje potrosnje hrane pa bi zitaricama ako normalno rode cijena pala ...

Koji je odnos industrijske prerade kukuruza prema potrosnji za ishranu stoke, i to sigurno utice na cijenu?

Послато са SM-A202F помоћу Тапатока

Pa ima logike . Jeftina je stoka zato sto je trenutno veca ponuda od potraznje sveukupno . Ako je veca ponuda a slaba prodaja znaci da se tov produzava , mnogo gladnih usta , jedu svaki dan , znaci povecana potraznja za stocnom hranom i to je to . Gledajuci cijeli svijet trenutno je tako .
Kad se ponuda stoke smanji , porast ce cijena . Manje stoke ,manje potrosnje hrane pa bi zitaricama ako normalno rode cijena pala ...
Ja koliko znam stocni fond je sve manji iz godine u godinu... Kad ce biti potraznja za npr. prasicima ako ne sada, pred Bozic, a cena corak.

Dal se broj svinja smanjio , neznam , nebih rekao .Nije Bozic u Holandiji i Njemackoj . Cijena je takva , nemoze tolko odreagovati samo zbog naseg Bozica . Isto ko cimena kukuruza kad je samo kod nas susa , odrazi se malo , al nemoze tolko , nismo izolovaji.

Samo da napomenem , za sliku gore , raspodjela potrosnje kukuruza po namjeni , da kukuruz za proizvodnju etanola , nakog vadjenja tog gasa , sta god , ostatak ponovo ide komplet u ishranu goveda.

Smanjio se stocni fond kod nas malih, sto drzimo 3-4 krmace, 15-20 nazimadi, 5-6 krava, 15-20 ovaca i slicno. I tu ce nastaviti da se smanjuje, ali zato je ovih velikih sve vise a oni koji postoje duze vreme se jos sire tako da se ukupan stocni fond nije smanjio samo se nama tako cini jer po selima opada broj stoke a velike farme rastu. Zapadni stil, polako dolazi kod nas, opstajace i napredovace samo oni koji se opredele za jedno. Svastarenje ce polako ali sigurno da izumire iako bi neki od nas mozda voleli da uvek imaju svoje jaje, kobasicu i krisku sira, realnost je drugacija, na zalost. 😕

Ti mozes uvek imati za sebe par zivotinja i svastariti.Tu neces sigurno propasti na 1 krmaci 5 ovaca 20 kokosaka i slicno_Oni koji imaju svasta a pokusavaju to da prodaju i rade na manje oni propadaju.Ko ima samo za sebe on je sigurno okej.

Pa znam to, ali 2 ili 5 krava je mala razlika, ti gubis vreme na njih pa gubis, isto i za sve ostalo sve jedno ti je da li imas ovcu i 2 jagnjeta ili 4 ovce i 5 jagnjadi. Dobro lupam nije bas isto ali hocu reci da stoka makar i u tako maloj kolicini oduzima vreme i recimo radices 20ha i biti zauzet sa to malo stoke kao sto bi radio 40ha a da nemas nikakva posla oko nje. Tu sad ulazi sve i svasta, od svakodnevnih poslova do raznih priprema hrane, izdjubravanja i slicno.

Da nam da Bog zdravlja, boricemo se mi za svoje parce ispod sunca, takav smo narod ne predajemo se lako! ;)

Kad veliki trgovacki lanci tipa lidl kaufland itd dodju kod vas onda ce vam propasti nazalost stocni fond kao sto je kod nas propao. Ostalo je mozda 2 3 stocar u selu da imaju 20 svinja u prosjeku i to je to. Prejeftino je u trgovini jer dobivamo skart iz Njemacke itd pa Njemacki seljak za kilu trenutno dobiva 1 euro zive vage za svinje a za izvoz 60 centi jer bolje i 60 centi nego 0 centi jer mora bacit jer je previse robe tamo trenutno

Nazad
Vrh