Sorte? Za površinu od 1,3ha dovoljno je da imaš 4 sorte, a ja mogu da ti izdvojim Burlat, Stela kompakt, Bing, Germerzdorfska, a pored njih možeš ubaciti i sortu Van, Lapins itd. Bitno ti je da imaš više njih, jer je trešnja uglavnom samobesplodna sorta! Broj sadnica? Pa to pre svega zavisi od rastojanja, a rastojanje od podloge! Dakle, sam se odluči šta želiš. Da li klasična proizvodnja sa rastojanjem 5x3 ili 5x4 što je češće, ili gusta sadnja, gde je rastojanje u redu 1,5-2m.
Što se tiče cene knipovanih sadnica, sa tim baš nisam u toku, al znam gde mogu da se raspitam, vrlo brzo. Ako zasad zasnuješ sa knip sadnicama, na rod ne čekaš, bereš ga iste godine! Moja preporuka ti je da nađeš dobrog kalemara, ugovoriš sa njim proizvodnju sadnica, možeš i knip, na podlozi koju želiš, sa sortama koje želiš i tako podigneš zasad. Sigurno je jeftinije nego da ih uvoziš. DObićeš ih po znatno povoljnijoj ceni, tako da te povraćaj para od strane države neće ni zanimati. A povrh svega imaćeš dobar zasad. Procunjaj po forumu, kolega @aremane i ja smo diskutovali dosta o knip sadnicama, njihovoj proizvodnji i plasmanu!