Trešnja

mislim da nema.

Platis i nosis, mada mi je obecan sertifikat
 
nisam siguran koja je godina ali je colt u pitanju

nema laterala nego rasprskivaci koji ujedno sluze a kao antifrost zastita

2d2egi9.jpg
 
Lepo za oko, nema šta. A i ostale stvari su na mestu. Imam jedan zasad kajsije u Bačkoj Topoli koji već par godina orezujem, isto mikrorasprskivači postavljeni da obavljaju navodnjavanje, a po potrebi i zaštitu od mraza. Zasad samo takav, u fantastičnoj kondiciji. Uskoro bi trebalo da odem da posečemo izlomljene grane i eventualno neke koje su bolesne ili smetaju za prolaz mehanizacije!
 
Vise od 20 HA?

Ima dve varijante sa rasprskivacima, ili vise ili su zabodeni u zemlju, mada mislim da su ovi u zemlji jeftiniji

U svakom slucaju dobro rade, u italiji je zemlja katastrofa losa i sve ide preko prihrane
 
Ne, ovaj ima 5ha. A čuo sam da neko tamo hoće jedan veći zasad da podiže, ili je već deo podigao, nemam pojma.
Kod ovog su rasprskivači postavljeni u svakom drugom redu, znači 9m između redova, i 10 u redu ( jer je sadnja 5x5m u jednakostranični trugao, pa izađe da je red od reda 4,5m)na metalnoj šipki visine nekoliko metara.
I u Italiji i u Austriji u južnom Tirolu bez kap po kap i fertirigacije nema posla, sve im ide preko prihrane, što ti kažeš!
 
evo ti i slika kajsije iz Italije pa da se vratimo na tresnju :ppozdrav:

ova je nisko kalemljena jer nema opasnosti od mraza, ima i drugih uzgojnih oblika ali nisam slikao, uglavnom su sve rezane tako da moze sa zemlje da se bere ili sa vrlo jednostavnih platformi
2a00308.jpg
 
Šta mislite koliko je zahtjevno (moguće) održavati trešnju "na dohvat ruke" na podlozi od divlje trešnje? Imam namjeru da kalemim.
 
Pa možda i jeste, al da imaš urednu krunu, adekvatno đubrenje, zelene operacije, možda i korišćenje nekih retardanata, da bi smanjio rast!
 
Retardanti me uopšte ne zanimaju u voćarstvu. Probao bih vitko vreteno ili eventualno piramidu al ću još vidjeti...ima do toga.
 
Onda zelene operacije obavezno. S njima možeš stvarno dobar posao da uradiš. Nažalost, mnogi ne praktikuju izvođenje iste, jer je posao dosta obiman. Al ja sam jedinstvenog mišljenja da na manjim površinama obavezno to treba raditi, jer su rezultati više nego očigledni!
 
Koje su sorte po tvom misljenju dobre? za 1,3ha koliko je potrbno sadnica? 600?kom. jos jedan moj prijatelj bi zasadio 0.8 ha tresanja,isto knip sadnica,dali znas cenu sadnica? 5-6e? po komadu ili? koliki period cekanja smanjujem sa tim sadnicama?(knip) dve tri godine?pozzzzz
 
Sorte? Za površinu od 1,3ha dovoljno je da imaš 4 sorte, a ja mogu da ti izdvojim Burlat, Stela kompakt, Bing, Germerzdorfska, a pored njih možeš ubaciti i sortu Van, Lapins itd. Bitno ti je da imaš više njih, jer je trešnja uglavnom samobesplodna sorta! Broj sadnica? Pa to pre svega zavisi od rastojanja, a rastojanje od podloge! Dakle, sam se odluči šta želiš. Da li klasična proizvodnja sa rastojanjem 5x3 ili 5x4 što je češće, ili gusta sadnja, gde je rastojanje u redu 1,5-2m.
Što se tiče cene knipovanih sadnica, sa tim baš nisam u toku, al znam gde mogu da se raspitam, vrlo brzo. Ako zasad zasnuješ sa knip sadnicama, na rod ne čekaš, bereš ga iste godine! Moja preporuka ti je da nađeš dobrog kalemara, ugovoriš sa njim proizvodnju sadnica, možeš i knip, na podlozi koju želiš, sa sortama koje želiš i tako podigneš zasad. Sigurno je jeftinije nego da ih uvoziš. DObićeš ih po znatno povoljnijoj ceni, tako da te povraćaj para od strane države neće ni zanimati. A povrh svega imaćeš dobar zasad. Procunjaj po forumu, kolega @aremane i ja smo diskutovali dosta o knip sadnicama, njihovoj proizvodnji i plasmanu!
 
Pa ja mislim da sadim 5x4,a za povracaj od drzave me ne interesuje.ja hocu da zasadim te knip sadnice bas iz tog razloga sto zelim da izbegnem cekanje na rod od 6-7 godina.nema veze za cenu ....planiram da ulozim u tresnje od 6-8000e,a hteo bih ove godine da zasadim,tako da ja sada da uzimam kalemara pa da se to kalemi.....pa prodjose jos 2 godine... u savakom slucaju puno ti hvala za informacije :)
 
Pa znaš kako, knip sadnice uglavnom idu na slabije bujne podloge, a 5x4 je malo preveliko rastojanje za to. Dobro se informiši kod rasadničara, možeš videti u drenovi ili vinči, tamo imaš dobrih rasadničara. Ili se obrati korisniku @talle, pa sa njim popričaj, sigurno će moći da ti pomogne. Trešnja je inače, moj velik favorit, kao i kruška!
 
Imam nekoliko pitanja:koliko u proseku (u kg) plodova daje jedno stablo trešnje(npr. burlat) ; u ukupnom broju od 100 sadnica koliko treba da bude oprašivača(primarna sorta burlat) ; kolike jame treba kopati za sadnice i koji je mesec najbolji za sadnju; za koliko godina ostigne pun rod npr. burlat na podlozi kolt(naravno uz pravu negu).Unapred hvala na odgovoru.pozzz
 
Da krenemo nekim hronološkim redom. Prvo naravno treba da zasadiš trešnje, da bi kasnije imao šta da bereš. Pre toga sve lepo pripremiš (đubrenje, duboko oranje, ravnanje i sitnjenje grdava). Za naše uslove, jako dobra je jesenja sadnja, u oktobru npr. Ukoliko si uradio sve neophodne pripreme za sadnju, onda ti ne treba jako velika rupa u koju ćeš da sadiš. Bitna ti je jedna stvar, a to je da ti visina spojnog mesta (podloga-plemenita sorta) bude na istom nivou, nekih 15ak cm iznad zemlje, ako već radiš sa sadnicama kalemljenim na podlozi kolt. Ako si u mogućnosti rasturi što više stajnjaka na praceli, on je jako dobar i za povećanje plodnosti i za poboljšanje strukture zemljišta, od koje diretno zavise vodno-vazdušna i toplotna svojstva zemljišta. Što se tiče sortimenta, tu bi trebalo da imaš neke 4 sorte, koje će se međusobno oprašiti, a i pored toga, sukcesivno će ti dolaziti na rod, pa nećeš morati previše da se cimaš oko berbe. Ovako uvek pomalo imaš za nabrati, prodati itd. Pisao sam malo ranije o sortimentu. I na kraju vezano za prinos i vreme prvog pravog prinosa, tu imaš više mogućnosti. Sve zavisi kakve sadnice koristiš. Ako imaš knip sadnice, onda već prve godine bereš, i svake godine imaš sve više, do 4-5.kad imaš full rod. Ako bi koristio prut sadnice, morao bi još 1-2 godine sačekati na pun rod. Po stablu na kolt podlozi ako ubereš 15 i više kg na konju si, imaš dobar zasad. Nemam puno iskustva sa sadnicama na toj podlozi, pa ne mogu 100%tvrditi. Tu je kolega @aremane, pa nek i on nešto škrabne po tom pitanju!
 
hvala na odgovoru fruitboy.Samo još jedno mi pojasni:ako zasadim 100 sadnica,od tog broja koliko treba da bude oprašivača(u kom.)?
 
Vidi, u praksi se ne ide na to određen procenat budu oprašivači! Imaš deo parcele de je jedna sorta, zatim druga i tako koliko ima sorti! Tendencija je da se kod gustih zasada jabuke i kruške ide na monosortne zasade, odnosno da na jednoj parceli se nalazi jedna sorta i nekoliko procenata oprašivača! Što se tiče trešnje nisam siguran da li bi palila ta strategija, ipak je ona samobesplodna sorta (osim nekoliko sorti koje su samooplodne), tako da ne mogu precizan odgovor na ovo pitanje da ti dam. Pokušaću da saznam neke bliže informacije, pa ću ti javnuti!
 
To može dosta da znači. "Dodatni" oprašivači su uvek dobrodošli! Pre svega mislim da je vetar glavni, a pčele i bumbari rado viđeni!
 
Nazad
Vrh