Trešnja

Da li neko zna gde u Srbiji može da se kupi sorta trešnje zeerat?
 
@shumadinac
Burlat je dobra sotra, rano dođe i ima lepe krupne plodove lepog ukusa. Problem sa burlatom se javlja u početku, jer se javlja diskontinuitet između vegetativnog i generativnog dela. Naime, sklona je slabom rađanju, a velikom porastu. Međutim, i to se da relativno lako rešiti. Samo treba uraditi prstenovanje stabla trešnje i problem može da se uspešno reši. Čak ne treba ni čekati da se taj problem javi, već ispočetka uraditi ovu pomotehničku meru. Potreban joj je oprašivač, jer je stranooplodna sorta (ili delimično samooplodna, kako kažu neki). Srednje je osetljiva na parazite, i adekvatna zaštita bez problema rešava određene nedoumice po pitanju kvaliteta. Naravno, ne smeju se ni ostale mere zapustiti! :D

@Torente
ja ne znam da li ko u srbiji kalemi tu sortu, ako saznam išta, javiću ti!
 
Pozdrav svima vocarima,zamolio bih vas da mi kazete gde mogu naruciti knip sadnice tresanja? posto sam nov i neupucen u te stvari.Hocu da zasadim dve parcele sa tresnjama. jednu od 0,30ha i jednu 1 ha.pa me zanima gde mogu naci te sadnice, i koje sorte je najbolje da zasadim?? unapred zahvalan :)
 
jos neko pitanje... interesujeme optimalni razamak od sanice do sadnice,kao i rastojanje izmedju redova?? zeleo bih da cujem vise misljenja :cool:i dali bi trebao da napravim analizu zemljista? hvala svima unapred.
 
Poslednja izmena od urednika:
Agrol uvozi te sadnice, al potrebna je količina 5-7000 da bi se kamion napunio. Pričao sam danas sa inžinjerom koji je tamo zaposlen, pa ako bi bilo više vas koji biste želeli te sadnice, nema problema. S tim, da cena istih nije baš mala!
 
A što se tiče podizanja samog zasada, sve ide po upbičajnoj proceduri, analize, meliorativno đubrenje, razmeravanja itd. Zavisi koje sorte uzmeš i na kojoj su podlozi kalemljene!
 
Moji rodjaci su zainteresovani za zasad tresnje i sugerisano im je da to bude Burlat na podlozi Kolt. Navodno, Burlat ima veliku traznju! Kakva su vasa iskustva sa tim? I gde moze da se nabavi Kolt?
 
Pozdrav svima vocarima,zamolio bih vas da mi kazete gde mogu naruciti knip sadnice tresanja? posto sam nov i neupucen u te stvari.Hocu da zasadim dve parcele sa tresnjama. jednu od 0,30ha i jednu 1 ha.pa me zanima gde mogu naci te sadnice, i koje sorte je najbolje da zasadim?? unapred zahvalan :)

mani se gizele 5 i knip sadnica

uzmi srednje bujnu podlogu i sadnicu za prevremenim granama, nema bitne razlike dok dodje na rod, ako se dobro odradi (osim u ceni)

Lapins na coltu 2005 god. slikano u vignoli ove godine na savetovanju
5bqiyh.jpg
 
Ja da sad hoću da sadim trešnju, iskalemio bih sam sebi na oblačinku sorte koje želim, odnegovao kaleme, eventualno išao na proizvodnju knipovanih sadnica, i tek onda zasnovao zasad!
Te uvozne knip sadnice su vraški skupe. @aremane, nije mi ta činjenica jasna, s obzirom da se knip sadnica trešnje može upola lakše proizvesti nego knio sadnica jabuke. Jedino ta j.bena podloga koja uvek dosta para izvuče!
 
Poslednja izmena od urednika:
sta mislis pod skupa?
Colt oko 25-30 e/cent domaci, a gizela 6 oko 60 - 70 e /cent u zemljama u okruzenju,
kalem grane seces za gajbu piva i ne treba ti subvencija drzave
 
@FruitBoy
Pre tridesetak godina sam dobio nekoliko trešnji, kalemljenih na oblačinskoj višnji. Bile su patuljastog rasta, plodovi su bili isti kao na normalnoj trešnji, ali su se sve počele sušiti posle šest-sedam godina. Razlog je što stablo trešnje mnogo brže deblja nego stablo višnje, jasno je se videlo da nisu kompatibilni.
 
@aremane
Pričao sam sa inžinjerom iz agrola, i on mi rekao da su baš skupe, i da klijenti kad čuju cenu, odustanu od dalje potražnje. Je l znaš de može da se nađe kod nas podloge colt, pa da umnožim to?!
@Majstor Gera
znam za taj problem, al mislim da je visoko kalemljenje ( na 40cm) rešenje. Tako mi bar, prof. Cerović rekao.
 
oblacinska visnja je vrlo slaba za podlogu i mislim da sporo napreduje a o mladjarima iz korena da i ne pricam, meni je sumnjivo da moze da izdrzi vise od tih 6/7god ako se tresnja nakalemi na nju.
malo se odaljujem od teme ali sta znaci knipovana podloga ili sadnica/to nisam cuo do sad/
sta mislite za razmak kod sadnje obicnih tresanja na npr divljoj podlozi? ja moje tresnje ne prskam niti stitim i primetio sam da kada su na provetrenom mestu i same odnosno 8x8 onda su odlicne cak (rasadnicke sorte) a kada se posade blizu onda ih hvata neka bolest zaguse se, nadrastu jedna drugu i vrlo lose radjaju pa me interesuje za neko manje rezanje koliki bi trebao da bude razmak
 
knip sadnica znaci da se skrati jednogodisnji porast od kalema na odredjenu visinu i na novom porastu prave prevremene grane
 
ima kod jednog mog druga nakalemljena tesnja na oblacinskoj (1 HA), sad je 4 godine i ovo je prva rodna godine, za sada se dobro drzi,
ako rodi jos sledecih 5-6 godina i ne treba vise
 
Videćemo, na kraju krajeva. Meni je colt još od pre bio interesantna podloga, al nikako nisam imao pojma kako da dođem do toga, da l ima kakvih zakonskih ograničenja po tom pitanju. I posebno dobar utisak mi je ostavio jedan zasad trešnje na ovoj podlozi u Mačvi.
 
Nazad
Vrh