mealy
Član
"mozda da, a mozda i ne"
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Na prvoj slici ti je pegavost lista ili narodski zvako kokomices. Nije opasno toliko na trešnji koliko je opasno na višnji. Na trešnji se manifestuje isto, ove braon tačke ali kod trešnje retko kad opada lišće, ima trešnja neku toleranciju prema tome.Čime lečiti ovu bolest i koliko je ozbiljna ova pojava?
GENIJALNA ZAMISAO Imas punu podrsku i maksimalni respekt za ovu predivnu ideju a dali ces da uspes u tome potpuno ili delimicno ili da ne uradis nista to je totalno nebitno bitna je dobra volja i jaka energija a STVARAOCI SU UVEK DOBRODOSLIDa pitam ovde pošto mi nekako ovaj forum uliva najviše poverenja.
Razmišljam da se upustim u ukrštanje trešanja. Cilj mi je da potencijalno stvorim novu sortu, znam da je za taj proces potrebno 15 i više godina ali sve mora od nekud da počne.
Ima li neko nekih iskustava ili ideja na ovu temu.
Razmišljao sam da u proleće na nekoliko sorti trešanja na par grana uklanjam delove cveta i da ih oprašim sa polenom drugih trešanja pa posle od tih cvetova da skupim plodove i da to posejem.
Zanima me, da ne bih morao da čekam godine dok taj sejanac ne bi prorodio da vidim šta sam dobio, mogu li da nakalemim. Primera radi, klija sejanac i poraste drvence i odrveni. Skinem pupoljke sa tog sejanca i nakalemim na drugo, mnogo starije drvo i sačekam godinu-dve dok ta grana ne počne da daje rod i onda vidim šta sam dobio ovim oprašivanjem.
Ima li neko neke ideje ili savete u vezi ovoga?
Nije mi plan zarada već neka puka znatiželja šta mogu da postignem uz malo turda, više bih se ovim bavio iz nekog hobija. A i što da ne, možda uspem da naletim na nešto sjajno.
...Zanima me, da ne bih morao da čekam godine dok taj sejanac ne bi prorodio da vidim šta sam dobio, mogu li da nakalemim. Primera radi, klija sejanac i poraste drvence i odrveni. Skinem pupoljke sa tog sejanca i nakalemim na drugo, mnogo starije drvo i sačekam godinu-dve dok ta grana ne počne da daje rod i onda vidim šta sam dobio ovim oprašivanjem...
Možete tako uraditi i skratiti vreme do plodonošenja. Pupoljke ili deo izbojka... Samo bi po mom mišljenju trebalo zaštititi cvetove pre i posle oprašivanja da bi bili sigurni da neć neki insekt doneti drugi polen. Morate imati na umu da neke sorte imaju ograničeni broj dana kada su spremne za oprašivanje... Želim Vam uspeh.
Poenta ovog djubriva je sto se brzo i efikasno usvaja, a ne samo brzo rastvaranje. Ja ga koristim vec 3.god i bacam ga isključivo u prvoj polovini februara. Max bacim do 500g po stablu u punom rodu(oko 15 kg visanja). Posle njega pocetkom aprila dodam Jos 500g yara nitrabora i to je sve. Ponavljam, ovo je za stabla visanja u punom rodu.Imam 300 kom trešanja u 4 god.Na 60 ari ,razmak 4m u redux5m međured.Želeo bih da ih pođubrim sa Yara Complex + mikroelementi.
Dilema je kada da bacim ovo đubrivo koje je NPK (kao osnovno).Na forumu su preporuke da se ono brzo rastvara i da ga treba bacati krajem februara.
1.Da li to znači da sada u jesen ne bacam ništa ?
2.Ako ga bacim krajem februara..kada ću da bacam Ureu kao azotno đubrivo (nju sam do sada bacao oko sredine marta)
3.Koliko po stablu da predvidim Yara Complex jer kažu da je više učinkovito od drugih đubriva.Ako piše u prospektu 250 kg/ha ispada da treba meni oko 150 kg,a to je oko 400 gr. po stablu.Čini mi se da je mnogo jer toliko bi bacio klasičnog 8:12:26.
4.Po karakteristikam Yare..ne treba ni zagrtati u zemlju jer se brzo topi..znači samo posoliti ?
Unapred hvala iskusnim članovima na odgovorima.
E ima razlike i to primetne. Ja sam prezadovoljan, s obzirom da mi je zemljište katastrofa kiselo neke probleme sam kratkorocno s njim resio bez upotrebe stajnjaka. Ono sto ja primecujem od kad koristim yarina djubriva to je bolje diferenciranje pupoljaka i kvalitetniji plod koji stize nesto ranije. Probleme sa pucanjem visanja takodje vise nemam. Jesenji NPK i kan vise ne upotrebljavam.Cvele a ko tvrdi da se lako topi i usvaja? Jel si radio uporedan test koristeci drugo djubrivo na delu parcele?
To su sve lazi marketinga. Hemija je hemija. Moze biti samo neka formula koja se zaista brze usvaja, ali nije to tek tako kao sto ljudi sada koriste NPK djubriva na prolece umesto u jesen, sta su se svi primili ne razumem
Sent from my VOG-L29 using Tapatalk