ja planiram da rezem po KGB sistemu, totalno drugaciji metod, drugacija obnova drveta, drugacije izgledaju sadnice (i na magrivi i na divljoj tresnji budu primetno manje od klasicne piramide pa i vaze) itd... nadji par videa na youtube pa ces videti ako te taj sistem zanima...
a ako hoces da probam da dam konstruktivnu kritiku (da mi ne zameri Oktopod), ja bi njegov metod malo promenio i to ovako:
- ako se ide ka klasicnoj vazi, manje skeletnog drveta (vaza bolje sa 3, ali ako bas mora, onda a cetri glavne skeletne grane)
-svaka skeletna grana da se tretira kao mini vreteno, ali dvodimenziono (ne spiralno grane u svim pravcima ko klasicno vreteno, nego levo i desno od skeletne pretezno, i poneka spolja, a ne prema unutra) , i da nema dugih sub-skeletnih grana, koje ce se vremenom kratiti na patrlje od 20-50cm (20 ako je bliza vrhu, 50tak i mozda i vise ako je blize donjem delu... takav (manje vise) model se zove u Americi "Steep leader", lici na vazu, ima 3 ili 4 skelente grane uspravnije nego sto su kod klasicne vaze (5x4m rastojanje je standardno, manje vise), svaka skeletna je kao pojedinacno vitko vreteno, i osnovna prednost po meni tog sistema je relativno laka obnova rodnog drveta...ostalo je manje vise isto ko i klasicna vaza...
-izbaciti sve grane iz sredine (pri formiranju vaze mozda drzati 2-3 godine jendu centralnu tako da vaza dobije malo veci ugao grananja, ali nakon toga otvoriti sredinu (da bude bukvalno ko casa, suplja unutra, sa zidom od grana)...
-ja sma licno pristalica nizeg debla (sto nize to bolje, mozda oko 50-60cm maksimum, samo da ne smeta za obradu), olaksava i branje i ne gubi se rodni potencijal tj ne prebacuje se u vise slojeve krune..
-po mom misljenju, glavni problem kod Oktopoda ce biti u narednim godinama, sto su mu skeletne grane pune pretezno majskih buketica, koji su trenutno stari par godina, i radjaju odlicno jos uvek, ali posle 4-5 godina, majski buketici ili prestanu, ili radjaju slabije, ili daju plodove losijeg kvaliteta (tj sitnije), a on posto su oni na skeletnim granama, ce to tesko da zameni posto mu sve grane rastu samo pri vrhu...da menja celu skeletnu granu bice tesko za izvesti, tako da ce da mu bezi rod u visinu, bice sve tezi za branje, a ako ne radi letnju rezidbu, nizi delovi ce da odumiru pa ce dobiti polu gole grane u nizim delovima...
-meni deluje na prvi da je Oktopod iskombinovao klasicnu vazu i Spanski grm sistem (koji ima mnogo vise, ali manjih skeletnih grana), i jedna od mana mi je to sto, ako je isao ka Spanskom grmu i gomili manjih skeletnih upsravnih grana, trebalo je da se pokusa da se obnavljaju vise grane i u donjem delu krune, mislim da su mu mnogo pobegle uvis, a donji deo polako odumire i nema obnove...Po svemu sto sma procitao, Spanski grm daje dobre rezultate u veoma toplim predelima (Spanija, i juzna Italija, zbog temperatura i nedostatka padavina bujne podloge slabje rastu (bez ili sa redukovanim navodnjavanjem), ali u nasim krajevima je problem obuzdati stabla na bujnim podlogama da ostanu relativno manja, pa ga ne bi preporucio (ne kazem da ne moze, smao da je teze postici uspeh kod nas nego u Italiji i Spaniji)
Eto, ja bi ovih par stvari uracunao u mane (da ih tako nazovemo, posto nemam bolji izraz), a glavna mana po meni, sto se jos uvek ne vidi tj. nije doslo do izrazaja, je zamena rodnog drveta...Nije kritika da mu sistem ne valja, davace tresnje, radjace to sve lepo manje vise, ali eto, ja bi ovih par stvari gore malo drugacije uradio da radim od nule (sto naravno ne znaci da neko drugi ne bi drugacije, i da nije ispravno)...
P.S. nikad ne slusaj navigaciju u mom kraju ;-)