ubovicratko
Član
da to pokazuje i ono istrazivanje, sto je kalem vislje dobija se vise bocnih grana
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ja tebe molim da ako nemas nista pametno da kazes na temu tresnje ne trosis nase vreme ''terajuci'' nas da citamo tvoje postove koji nemaju nikakvu vezu sa tresnjom. Kolko sam primetio ti nisi gazda foruma ,pa da odredjujes sta je za koju temu. Hvala.Daj molim vas otvorite temu "Tresnja na podlozi visnje", svakih par meseci krece ova glupa debata koja zavrsi isto, jedni pricaju lome se i imaju dokaze, drugi tvrde da se ne lome i nemaju dokaze, da to vredi cemu do sada bi se tako radilo.
Ima jos puno da se diskutuje, ail leba nema, ako mislite da ima nacnite temu ovo je vec postalo suvisno na ovoj temi, svakih 5 stranica ista prica, nadje se neko sa "e a jel ste videli na visnji....", jesmo druze videli smo hvala.
Evo ja cu da probam da dam odgovor, a i ostali ce da se nadovezu... u principu, sto su vise prve ramene grane, to sadnica kasnije stupa na rod, e sad tacno koliko, nemam tacan podatak, ali gde god da sam citao o tome, to je receno ne samo za tresnju, nego i za ostalo voce... Tako da, stablo treba da bude sto je nize moguce, da bi pre sadnica dosla na rod... Mada, licno mislim da je to red velicine godinu dve kasnjenja maksimum, ne vise...Evo ja bih nesto pitao iskusne tresnjare: u kojoj meri iz vasih iskustava utice dubina sadnje kao i visina stabla do prvih ramenih grana na bujnost i ranije plodonosenje tresnje na bujnim podlogama (d.tresnja i magriva)?
p.s.ne zanima me dal moze traktor da prodje
Za krupnocu nisma siguran da ce biti razlike, ali mao jeste manje bujno, i pre prorodi, to stoji...Znaci sto je manje stablo (nadzemni+podzemni deo) manja je bujnost i vocka ce pre proroditi. Po toj logici bi trebalo i da je krupnoca ploda veca jer se manje vode i hranjivih materija trose na stablo???
Vidjam u poslednje vreme dosta takvih tresnjara i dosta novih se krati vec na 50cm i dobro to ljudi uklope i obradjuju bez problema.
Mislim da ga nisi razumeo, ne pita o prekracivanju sadnice koja se sadi dal bujnije raste, nego pita generalno, stabla od 10 i 15 godina starosti, ista podloga, sve isto, kako se ponasaju posle 15 godina po pitanju bujnosti, ako je jedina razlika dal je stablo 50cm i posle se grana ili ako je 120-130cm ko u nekim zasadima...Na kojoj su podlozi ta niska stabla? Jer na bujnoj podlozi, kao i kod rezidbe, sto vise prekratis vise je bujno.
Jedino mozda moze da se diskutuje na temu da ako je sadnica imala bolesnih 2.5 metara visine, pa prekracena pa pola metra, da su tu dole u stvari pupoljci koji nisu bas zivahni pa otud slabiji porast....
Malo smo otisli van poente cele price, ali i nije to toliko bitno, naravno da visina stabla nije nesto cime se regulise bujnost, ali covek je pitao jel ima razlike,i ima je, ali se slazem da je mala i mozemo cak da je zanemarimo u praksi..Mislim da visina stabla nema neku veliku ulogu kod bujnosti i rodnosti, ako je slučajno i ima to je toliko zanemarljivo da nije vredno pomena... ja još nisam naišao ni u literaturi ni na netu ni bilo gde drugde da se uopšte spominje niti da postoji veza visina stabla vs. bujnost, rodnost... naravno visine stabla koje najčešće srećemo kod nas 50-100cm... sada dali ima razlike kod stabala od 20cm i 2,5m možda ali i koga briga.