U svakom slučaju, bolje je kada je vlažno nego kada je suvo
Pa nisma bas siguran da je bolje u svakom slucaju...ako imas sistem za navodnjavanje, bolje je kad je malo suvlje (ne pricam za temperature koje su vise kad je suvo, to nije bolje) ali sto se voca tice, svom vocu prija suvlje vreme zbog bolesti i svega... Tresnjama pogotovu prija suvo i bez kise, zbog puucanja plodova... Evo na primer, u Americi se tresnja najvise gaji u krajevima koji imaju ekstremno malo padavina, i vecinom su zimske padavine, u prolece malo, a u leto skoro nista (to je u u istocnom Washington-u na primer) i tamo su krajevi aridni, mozda semi aridni, ali imaju duplo manje prosecno padavina nego kod nas (reda oko 300mm godisnje, od toga preko 200 zimi)...Ali obavezno navodnjavaju...E sad, psoto retko ko ima navodnjavanje kod nas, i kad je ekstremno suvo, onda rod bude sitan i nikakav...Idelano bi bilo da bude prosecno vlazno, al izgelda da u zadnjim godinama to priroda "ne ume" da odradi, uvek pretera ili sa susom ili sa vlagom
- - - - - - - - - -
Sorta koja je nesecam se a nisam zapisao ,sto se tice zemljista izgleda da su predhodni vlasnici rusili neki objekat od naboja pa su tu nasipali ,prosle god se pored nje osusila isto tresnja ali sa simptomima nedostatka gvozdja ja sam je prskao folijarno i u zemlju pored nje zakopao dosta rdjavog starog gvozdja ali bez uspeha a ova je bila modro zelena i lepog lisca.To je mali vocnjak pored kuce i u njemu ima sljiva cacanske lepotice ima jedna kruska i japanska kruska , nekoliko visanja i ima 7 kasija sve je slicne starosti i od kajsija smo ispekli prvu rakiju prosle god,svo voce raste lepo osim tresanja
Ako su rasturali neki objekat, mozda se tu naos u zemlji neki krec koji se koristi za malter, p si dobio ekstremnu kolicinu kreca (tj kalcijuma) u zemljistu, i sad imas ekstremno alkalno zemljiste.... TResnje slabo podnose alkalno zemljiste (jedino magriva, koja ne podnosi vlazno zemljiste s druge strane, podnosi nesto vise kreca) pa je to mozda razlog, s obzirom da si reko da je drugo drvo imalo hlorozu (nedostatak gvozdja)... Meni na to izgleda, ali da se sigurno utvdi, jedino neka folijarna analiza, ili analiza zemlje, ali posto je mali zasad, mislim da ti se ne iplati...probaj da nadjes treesnju kalemljenu na magrivi, moda to pomogne...
Uzmi sonu iliti hlorovodonicnu kiselinu (to je ono sa cim se ciste WC solje, HCl) i sipaj par kapi na tu zemlju, mozes i na par mesta ukrug gde imas problem sa tresnjama...ako vidis snazno penusanje, onda imas mnogo kreca sigurno...ako je penusanje onako slabasno, onda je sve u redu izemlja je blago alkalna ili blago kisela....ako nema penusanja uopste, onda nemas kreca u zemljistu (sto sumnjam da ce da se desi posto si reko da drugo drvo ima hlorozu i nedosttak gvozdja)...